Doar 8,5% dintre firmele din UE şi ţările G7 au plecat din Rusia

Scris de Cristina Bursuc, 22 ianuarie 2023 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Doar 8,5% dintre firmele din Uniunea Europeană şi ţările G7 au plecat din Rusia, arată un studiu publicat joi, 19 ianuarie, de o universitate elveţiană, care pune sub semnul întrebării discursul oficial referitor la un vast exod al companiilor occidentale după invadarea Ucrainei, informează AFP. Înainte de debutul războiului din Ucraina, 2.405 filiale aparţinând unui număr de 1.404  companii din UE şi ţările G7 erau active pe piaţa din Rusia.

La finele lunii noiembrie 2022, la nouă luni după invadarea Ucrainei, mai puţin de 9% dintre firmele din grupul analizat şi-au vândut cel puţin o filială rusească, plecările fiind concentrate în special în rândul companiilor americane, mai degrabă decât în rândul companiilor europene sau japoneze. La acea dată, mai puţin de 18% dintre filialele unor companii cu sediul în SUA şi-au finalizat complet vânzarea filialelor din Rusia, faţă de 15% pentru cele aparţinând unor companii japoneze şi 8,3% pentru cele aparţinând companiilor din UE. „Numeroase companii cu sediul în aceste state au rezistat presiunilor venite din partea guvernelor, media şi ONG-urilor de a părăsi Rusia după invadarea Ucrainei”, se arată într-un comunicat de presă al Universităţii din St.Gallen.

Există mai mulţi factori care pot explica de ce companiile nu au părăsit Rusia. De exemplu, activitatea lor nu este vizată de sancţiuni. Altele ar putea să nu dorească să plece din Rusia din cauza utilităţii pentru societate a produselor lor – de exemplu medicamentele esenţiale. Altele nu au putut găsi un cumpărător dispus să plătească preţul solicitat în timp ce altele, care chiar dacă au găsit un cumpărător, se lovesc de obstacolele ridicate de Guvernul rus care a împiedicat, sau întârziat, vânzarea filialelor lor ruseşti sau împiedică repatrierea sumelor rezultate în urma vânzării.

Potrivit cercetătorilor, 120 de companii occidentale au părăsit Rusia până la finele lunii noiembrie. Printre cele care mai sunt încă active în Rusia, 19,5% sunt germane, 12,4% sunt americane şi 7% sunt japoneze.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517