Image 1
Image 2

Doar 30% din contribuabilii români au ales să nu lase banii la dispoziția statului, ci să redirecţioneze o cotă din impozitul pe venit către cauzele sociale

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

Cei interesaţi să contribuie la rezolvarea problemelor sociale din comunitatea în care trăiesc au de completat Formularul 230, dacă în 2019 au realizat venituri din salarii sau pensii sau Declaraţia Unică, dacă în 2019 au obţinut venituri din alte surse cum ar fi activităţi independente, cedarea folosinţei bunurilor, drepturi de proprietate intelectuală etc

Cele mai recente date statistice publicate de Organizaţia Salvaţi Copiii arată că doar o treime dintre contribuabilii români a ales să redirecţioneze o cotă din impozitul pe venit către cauzele sociale. Faţă de anul 2018, în anul 2019 suma totală redirecţionată  înregistrat o scădere. Organizaţia Salvaţi Copiii a publicat săptămâna aceasta un material interesant despre cât de mult se implică românii în cauze sociale, material din care am extras câteva date în articolul de faţă.

 

Numărul entităţilor non-profit, în creştere

 

Conform sursei citate, deşi numărul românilor care au ales să sprijine cauzele sociale a crescut în 2019 la 1.850.663, față de 1.709.790 în anul anterior, suma colectată prin acest mecanism anul trecut, pentru anul de realizare a venitului 2018, a scăzut sensibil la 150.631.745 lei, față de 166.489.703 lei, anul anterior, potrivit datelor ANAF, furnizate la cererea Organizației Salvați Copiii România. “Datele centralizate arată o creștere consistentă a numărului entităților non-profit care au beneficiat de acest mecanism de finanțare, vital pentru cauzele sociale: în 2018 au fost 24.445 de astfel de entități, față de 37.009, în anul 2019. Astfel, din totalul de aproximativ 6.000.000 de contribuabili, doar 30% au ales să nu lase banii la dispoziția statului, ci să contribuie la soluționarea problemelor din societate în mod nemijlocit”, se arată în comunicatul Salvaţi Copiii.

 

Preşedintele Salvaţi Copiii: “fondurile colectate prin acest mecanism de redirecționare a unei cote din impozitul pe venit sunt cruciale pentru categoriile vulnerabile”

 

În anul 2017 – pentru anul fiscal 2016 – suma totală obținută prin mecanismul de redirecționare a 2% din impozitul pe venit a fost de 116.229.529 lei, puţin mai mică decât cu un an înainte, 157.827.402 lei, potrivit datelor ANAF. Preşedintele executiv al Organizaţiei Salvaţi Copiii România Gabriela Alexandrescu, a accentuat importanța acestui mecanism pentru soluționarea problemelor pe care societatea le are, fără ca acestea să fie acoperite de politici publice, declarând că “fondurile colectate prin acest mecanism de redirecționare a unei cote din impozitul pe venit sunt cruciale pentru categoriile vulnerabile, atât în ceea ce privește finanțarea, cât și în ceea ce privește solidaritatea și responsabilitatea socială. Când oamenii aleg să se implice și să ajute în mod activ, capitalul de încredere din societate crește și atunci proiectele colective iau naștere și sunt duse la îndeplinire. Pentru Salvați Copiii, acest mecanism înseamnă spitale dotate, medici spijiniți și vieți salvate în mod concret”. Din suma totală de 1.130.000 de euro pe care Organizația Salvați Copiii a alocat-o în anul 2019 dotării maternităților și secțiilor de terapie intensivă neonatală din România, 342.069 euro au provenit din acest mecanism, astfel încât contribuabilii care au ales să se implice în cauza socială a organizației au ajutat, în mod direct, medicii și pe cei mai vulnerabili pacienți, prematurii.

 

Termenul de depunere a formularelor s-a prelungit până în 30 iunie

 

Termenul de depunere a formularelor pentru redirecţionarea unei cote din impozitul pe venit către entităţi non profit s-a prelungit până la 30 iunie 2020. Întreaga procedură este online și durează 2 minute. Cei interesaţi să contribuie la rezolvarea problemelor sociale din comunitatea în care trăiesc au de completat Formularul 230, dacă în 2019 au realizat venituri din salarii sau pensii sau Declaraţia Unică, dacă în 2019 au obţinut venituri din alte surse cum ar fi activităţi independente, cedarea folosinţei bunurilor, drepturi de proprietate intelectuală etc.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with