Image 1
Image 2

Doar 25% din sătmăreni au direcționat 2% din impozitul pe venit către ONG-uri

În ciuda campaniilor de informare pe care an de an organizațiile nonguvernamentale le desfășoară în județul Satu Mare, doar 25% dintre cei care ar putea folosi mecanismul 2% au făcut-o în ultimii ani.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
În ciuda campaniilor de informare pe care an de an organizațiile nonguvernamentale le desfășoară în județul Satu Mare, doar 25% dintre cei care ar putea folosi mecanismul 2% au făcut-o în ultimii ani.
În ciuda campaniilor de informare pe care an de an organizațiile nonguvernamentale le desfășoară în județul Satu Mare, doar 25% dintre cei care ar putea folosi mecanismul 2% au făcut-o în ultimii ani.

Reprezentanții ONG-urilor fac apel la sătmăreni să le sprijine activitatea de combatere a sărăciei

În ciuda campaniilor de informare pe care an de an organizațiile nonguvernamentale le desfășoară în județul Satu Mare, doar 25% dintre cei care ar putea folosi mecanismul 2% au făcut-o în ultimii ani. Ceilalți 75% sunt indiferenți sau nu stiu ca au posibilitatea de a directiona cei 2%.

Miercuri, 24 februarie 2016, o parte din membrii Grupului de lucru inter-sectorial pentru prevenirea și combaterea excluziunii sociale a persoanelor vulnerabile au prezentat mecanismul 2%. ONG-urile prezente la întâlnire au fost Asociațiile Stea, Langdon Down, Asociația Nevăzătorilor, Freres Europa, Caritas și Fundațiile Hans Lindner și Fara Foyer Satu Mare.

Mesajul transmis de asociații și fundații sociale< “Investește 2% în comunitatea ta!”

Practic, acesta este potrivit reprezentantei Asociației Stea – Cristina Bala – un mecanism de transparență fiscală prin intermediul căruia contribuabilii, persoane fizice, pot să direcționeze 2% din immpozitul lor pe venit către o organizație nonguvernamentală, fie aceasta asociație sau fundație. Totodat, cei 2% din impozitul pe venit pot să se îndrepte spre susținerea cultelor religioase ori acordarea de burse private. “Și tu poți decide ce se întâmplă cu 2% din impozitul tău! Investește 2% în comunitatea ta!” este mesajul transmis de organizațiile nonguvernamentale sătmărene, iar vocea lor e susținută de instituții publice care au activitate în domeniul social.

19,8% dintre adulții din medii defavorizate care ar putea munci nu au lucrat niciodată

Întâlnirea de miercuri a avut scopul de informare a comunității cu privire la modul în care funcționează acest mecanism și sensibilizarea folosirii lui pentru susținerea acțiunilor unuia din ONG-urile active în domeniul social, respectiv promovarea cetățeniei active. În cadrul Parteneriatului inter-sectorial – baza serviciilor sociale de calitate, 26 de ONG-uri și instituții publice din Satu Mare au lucrat împreună pentru a realiza o cercetare care ilustrează problemele actuale pe care le întâmpină sătmărenii din mediile defavorizate. Problemele sunt diferite, în funcție de vârsta celor care abia trăiesc de pe o zi pe alta, iar cercetarea arată că 52,27% dintre copii nu merg la grădiniță, 28,65% nu sunt înscriși în ciclul primar, 53,19% nu mai ajung la școală, iar dintre copiii înscriși la școală 10% nu merg deloc și 9% nu merg în fiecare zi. Cât despre adulți, 64,8% din totalul respondenților au un nivel scăzut de școlarizare, 70% dintre ei nu au calificare profesională și doar 1 din 5 persoane lucrează. Un alt aspect e acela că 19,8% dintre cei care ar putea munci nu au lucrat niciodată.

Pornind de la aceste statistici reiese și influența lor asupra viitorului< copiii încep să cerșească la 10 ani, se prostituează de la 14 ani, iar sărăcia extremă e la ordinea zilei în familiile din medii dezavantajate din Satu Mare< 13% au fost nevoițo să mănânce din gunoi, 38% nu și-au încălzit locuința iarna din lipsa resurselor și 44% nu au venituri suficiente nici măcar pentru strictul necesar.

Pașii pentru direcționarea celor 2%

ONG-urile fac apel la sătmăreni să direcționeze cei 2% din impozitul pe venit pentru a le susține activitatea. Trebuie urmați doar câțiva pași și nu costă nimic. Primul pas e alegerea unui domeniu și unei organizații către care își doresc să direcționeze 2% din impozit. Al doilea pas este obținerea declarațiilor 230 sau 200 de venit global, declarații ce se pot descărca de pe site-ul www.doilasuta.ro. Se completează formularul cu datele persoanei care direcționează cei 2% și cu cele ale organizației spre care se îndreaptă și formularul completat și copia fișei fiscale se depun direct sau prin scrisoare recomandată la Finanțele Publice din Satu Mare, Piața Romană nr. 3-5, 440012. Termenul limită este 25 mai 2016.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with