17.09.2019 00.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Titlul emisiunii:.(reluare) 02.00 Ştiri 02.30 Audienţe în direct, cu Mihaela Ghiţă, invitat:Paual Mare, Eleonora Cîmpan, Carmen Vitez. Titlul emisiuni:Standarde de calitate în sănătatea sătmăreană.(reluare) 04.00 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat:Nicolae Bondici. Titlul emisiunii:Învătătorul rămâne luminătorul satului. 05.00 Sănătate, frumuseţe, stil cu Ioana Vladimirescu şi Ioana Zaharia. 06.00 Educaţie Ecologică cu Cristina Bursuc. Titlul emisiuni:O echipă de specialişti în protecţia mediului, în vizită de studii. mediului mediului,în 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Titlul emisiunii:.(reluare) 10.00 Viaţa la Ţară cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiuni: Cultura de Lavandă. 11.00 Taina Credinţei cu Mihaela Ghiţă. Titlul emisiuni: Înălţarea Sf.Cruci – Paznic Împărătesc 11.45 Teleshopping 12.00 Ştiri 12.30 Audienţe în direct, cu Mihaela Ghiţă, invitat:Paual Mare, Eleonora Cîmpan, Carmen Vitez. Titlul emisiuni:Standarde de calitate în sănătatea sătmăreană.(reluare) 14.00 Agenda publică cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Radu Panait, Mariana Sălageanu, Nagy Otto Titlul emisiunii: Educaţia, la un nou început.(reluare) 16.00 Teleshopping 16.15 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu 16.40 Panoramic sportiv, cu Constantin Demian, invitat:Ştefan Szilagy. Titlul emisiunii:Radiografia campionatelor judeţene la fotbal. 17.30 Sănătate cu Mihaela Ghiţă, invitat: Cătălin Cismaş. Titlul emisiunii:Cum controlăm furia. 18.00 Audienţe în direct, cu Laczko Eva (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu (direct) 22.00 Ştiri 22.30 Audienţe în direct, cu Laczko Eva (reluare)

Doar 2% din mistreţii împuşcaţi au fost infectaţi cu pestă porcină africană

Scris de Ioan Aniţaş, 05 mai 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Rezultatele controalelor DSVSA Satu Mare în domeniul sănătăţii animale

În perioada 25 aprilie – 3 mai, inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Satu Mare au realizat 51 de acţiuni de control. Verificările au vizat: exploataţiii profesionale şi non profesionale de animale, primării, cabinete medicale veterinare, asociaţii şi fonduri de vânătoare, acţiuni în traficul rutier.

În cadrul acţiunilor tematice au fost verificate aspecte precum: condiţiile de biosecuritate, zoo-igienă şi de bunăstare a animalelor, existenţa documentelor de înregistrare şi de mişcare a animalelor, identificarea animalelor indiferent de specie, monitorizarea şi eliminarea subproduselor improprii consumului uman, existenţa echipamentelor de protecţie, asigurarea unor stocuri de substanţe dezinfectante şi dezinsectante.
DSVSA, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Satu Mare, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean, Poliţia de Frontieră continuă programul de verificare în trafic, pentru prevenirea şi sancţionarea comerţului şi a transporturilor ilicite cu animale vii, produse alimentare, şi pentru prevenirea difuzării pestei porcine africane în judeţ şi în această săptămână.

Ca urmare a neregulilor constatate în timpul verificărilor, inspectorii de specialitate au aplicat 3 sancţiuni contravenţionale constând în avertismente unor crescători particulari din localităţile Certeze, Moftinu Mare şi Beltiug, pentru nedeclararea în termenul stabilit de legislaţie a animalelor nou achiziţionate.

Evoluţia Pestei Porcine Africane în judeţele învecinate impune din partea serviciilor sanitare veterinare menţinerea la un nivel ridicat a gradului de alertă precum şi a măsurilor de prevenire a răspândirii acestei boli.

Din cei 145 de mistreţi găsiţi morţi -un număr de 112 capete au fost confirmaţi ca pozitivi, iar din cei 1.206 mistreţi împuşcaţi doar 27 de mistreţi au fost confirmaţi ca pozitivi, în fondurile de vânătoare de pe raza judeţului.
Toate aglomerările şi expoziţiile de animale din localităţile judeţului Satu Mare rămân închise până la noi dispoziţii.

Măsuri sporite de biosecuritate

În localităţile cuprinse în zona de supraveghere, având o rază de 10 km, este interzisă orice fel de mişcare a suinelor în localitate sau între localităţi.
Aplicarea tuturor măsurilor de biosecuritate în exploataţiile comerciale şi în cele non-profesionale este obligatorie.

Se impune înăsprirea la maxim a tuturor măsurilor de biosecuritate în exploataţiile comerciale şi în cele non-profesionale, constând în: împrejmuirea totală a exploataţiei, asigurarea unui dezinfector rutier şi pietonal, vestiar filtru, echipament de protecţie obligatoriu, respectarea condiţiilor privind angajarea personalului muncitor şi circulaţia personalului în exploataţii, angajaţi permanenţi, cu carnete de sănătate, vizate la zi, cu interdicţia de a creşte porci la domiciliu sau în altă localitate, fără a intra în contact cu alţi porci domestici sau mistreţi, iar accesul vizitatorilor se va face doar în cazuri fortuite şi numai cu respectarea regimului de filtru.

Suinele domestice din exploataţiile non-profesionale trebuie ţinute numai în spaţii închise, iar acestea nu vor fi hrănite cu resturi alimentare provenite din mâncarea gătită în familie. Se va evita contactul suinelor domestice cu porcii mistreţi. Scroafele/vierii nu vor fi scoase/scoşi din exploataţie, în scopul montei cu alte suine provenite din alte exploataţii.

Se reaminteşte crescătorilor şi deţinătorilor de suine că în cazul apariţiei unui nou focar de pestă porcină africană porcii se ucid numai în exploataţia unde există focarul de boală.

Se vor aplica măsuri de igienă şi biosecuritate corespunzătoare, reprezentate şi de schimbarea hainelor şi încălţămintei cu care s-au efectuat deplasări de către persoane autorizate în fondurile de vânătoare, aceste măsuri fiind aplicate şi tuturor persoanelor participante care intră în contact cu porcii mistreţi, pentru a reduce riscul de difuzare a virusului pestei porcine africane.

Reamintim şi pe această cale că toţi crescătorii de suine, atât cei din exploataţiile profesionale cât şi cei din exploataţiile non-profesionale, au obligaţia ca la orice suspiciune de boală sau îmbolnăvire la porci să fie anunţat imediat medicul veterinar concesionar, medicul veterinar oficial, precum şi DSVSA Satu Mare.

Se atenţionează crescătorii de suine că în cazul sacrificărilor de porci pentru consum propriu aceştia au obligaţia de a anunţa imediat medicul veterinar din localitatea de domiciliu, în vederea efectuării unui examen ante mortem al porcului viu şi post mortem al carcasei, precum şi pentru a recolta probe pentru examene specifice de laborator.

DSVSA Satu Mare solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor dispuse şi întreprinse de autorităţi, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.