27.06.2019 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Ştefan Ressler, Adrian Farcău, Mircea Ciocan . Titlul emisiunii: Legea pensiilor, adoptată după discuţii aprinse. (reluare) 01.30 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Sînziana Cristea. Titlul emisiuni: Sînziana Cristea 4420 raport la de zile. 02.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Bogdan Georgescu. Titlul emisiunii: Scriitorii de expresie maghiară din Carei sunt mai cunoscuţi în Ungaria. 03.20 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu, invitat: Georgiana Marina. 04.30 Concert de jazz la Satu Mare 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitat: Eugenia Sabou. Titlul emisiuni: Legea pensiilor a primit votul final în Camera Deputaţilor.(reluare) 09.00 La Psiholog 09.30 Religie cu Mihaela Ghiţă, invitat: Cristian Chindriş. Titlul emisiuni: Rolul bisericii în comunitatea rurală. 10.30 Educaţie Ecologică cu Cristina Bursuc, invitat: Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: Acţiuni cu tânăra generaţie în scop ecologic. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Ştefan Ressler, Adrian Farcău, Mircea Ciocan . Titlul emisiunii: Legea pensiilor, adoptată după discuţii aprinse. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Cîmpan Eleonora. Titlul emisiunii: Meritrocraţia în sănătate. 14.10 Teleshopping 14.30 Sănătate, frumuseţe, stil cu Ioana Vladimirescu şi Ioana Zaharia, invitaţi: Carmen Şerdan, Sergiu Berindei. 15.30 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitat: Gheorghe Sabău. Titlul emisiunii: Box în weekend: Cupa Voinţa – memorial Timofie Pogăciaş şi Liviu Gheţe. 16.10 Prieteni necuvântători cu Alina Blejan, invitat: Zoltan Szabo, dresor de câini. 17.00 Iată omul, cu Gabriel Ghişan 17.40 Viaţa la Ţară cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiunii: Ziua pomiculturii sărbătorită la Săuca. 18.30 Audienţe în direct, cu Eva Laczko (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar (direct) 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct, cu Eva Laczko (reluare) 23.00 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Bogdan Georgescu. Titlul emisiunii: Scriitorii de expresie maghiară din Carei sunt mai cunoscuţi în Ungaria.

Doar 10 mame din Satu Mare mai solicită lapte praf gratuit pentru bebeluşi

Scris de Ioana Vladimirescu, 25 mai 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Tot mai puţine mame din municipiul Satu Mare solicită lapte praf acordat gratuit pentru copiii cu vârsta de la 0 la 12 luni. Dacă în anii trecuţi lună de lună mergeau să îşi ridice de la Centrul social Prichindel din subordinea Direcţiei de Asistenţă Socială laptele praf peste 30 de mămici, luna trecută au existat de exemplu doar zece solicitări în acest sens.

Discutând cu Sanda Pop, în calitate de coordonatoare a Centrului Social Prichindel, aflăm că pe an ce trece sunt tot mai puţine mame care vin să ridice laptele praf. Distribuirea se face după data de 15 a fiecărei luni la sediul Creşei Prichindel În municipiul Satu Mare, conform interlocutoarei noastre, laptele praf se distribuie peAleea Ilişeşti, nr. 2, distribuirea fiind făcută pe baza reţetelor eliberate de medicii de familie şi centralizate de Direcţia de Sănătate Publică. Practic, după data de 15 a fiecărei luni, în zilele de marţi şi joi de la ora 9 la 14, la Centrul Prichindel mămicile care sunt trecute în tabelul respectiv pot să ridice laptele praf.

Acestea primesc, conform legii, fie 7 cutii a câte 400 de grame cutia, adică 2,8 kilograme lapte praf, fie 9 cutii – 3,6 kilograme lapte praf. Categorii de beneficiare Laptele praf se acordă conform Legii nr. 321 din 2001 şi Ordinului nr. 1.253 din 2006 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii privind acordarea gratuită a laptelui praf pentru copiii cu vârste cuprinse între 0 şi 12 luni care nu beneficiază de lapte matern.

Conform normelor metodologice, laptele praf formulă pentru sugari se acordă gratuit, pe bază de prescripţie medicală eliberată de medicul de familie, numai pentru copiii cu vârste cuprinse între 0 şi 12 luni, care nu beneficiază de lapte matern şi care se încadrează în următoarele criterii: cu mame care prezintă contraindicaţii ale alăptării (boli grave: TBC pulmonar activ, neoplazii, caşexie,septicemie, boli psihice grave, scleroză în plăci, insuficienţă renală sau cardiacă, diabet zaharat decompensat, tireotoxicoză, mamă infectată cu HIV, tratamente cu citostatice, diazepine, anticoagulante, radioizotopi, eclampsie); copii sănătoşi la care se constată o creştere nesatisfăcătoare (sub limita inferioară a normalului vârstei), datorită absenţei sau insuficienţei cantitative a laptelui matern; copil adoptat sau aflatîn familie de plasament; copil cu mamă decedată.

Prescrierea laptelui praf formulă pentru sugari care se acordă gratuit pentru copiii cu vârste cuprinse între 0 şi 12 luni care nu beneficiază de lapte matern se face pe bază de reţetă care are valabilitate pentru luna în curs şi, conform normelor, se realizează fără a se condiţiona dovedirea calităţii de asigurat a părinţilor copiilor.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.