Doar 10% din satmarenii care taie porci cer examen trichineloscopic

Scris de Ioan Aniţaş, 25 noiembrie 2010 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Trichineloza tratata la om se lasa cu sechele, iar netratata poate duce la moarte

Odata cu racirea vremii, conducerea Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Satu Mare anticipeaza deschiderea sezonului de taiere a porcilor in sistem traditional pentru consum propriu.

Pentru a informa populatia asupra pericolului pe care-l prezinta consumul de carne de porc fara examinare sanitar-veterinara, a fost organizata ieri o conferinta de presa, la care au participat: Dorin Gheorghe Maurer – director coordonator, Dumitru Pintea director adjunct si Eugen Muresan, purtator de cuvant al institutiei.

Trichineloza, o boala
comuna porcului si
omului

Directorul Maurer a inceput conferinta de presa prin a prezenta o serie de aspecte privind parazitul trichinela spirallis, cel care are ca gazda in general porcul si ursul. Prin consumul de carne infestata, acest vierme se  transmite si la om. Principalii purtatori ai bolii sunt in special rozatoare precum soarecii si sobolanii. Exista posibilitatea ca intr-o exploatatie neprofesionala cu mai multi porci, cel putin unul sa aiba acest parazit. In cazul animalului nu se poate remarca existenta bolii, dar dupa sacrificare, prin analizarea microscopica a muschilor striati, in special a pilierilor diafragmatici, se depisteaza existenta viermelui trichinela spirallis.
S-a subliniat faptul ca odata ce omul a consumat carne infestata, in maximum 21 de zile apar simptomele imbolnavirii. Din pacate, simptomele pot fi confundate cu cele ale reumatismului – dureri musculare si ale incheieturilor, oboseala exagerata, dar si cu cele ale unei raceli de mai mare amploare.

Statistici

Doctorul veterinar Dorin Gheorghe Maurer a prezentat si cateva date statistice comparative. Daca in anul 2009 au fost supuse examenului trichineloscopic 3.887 de probe de carne, din care in luna decembrie 1.810, fiind confirmate pozitive 11 probe (tot anul), din care patru in decembrie; in acest an pana la redactarea acestor randuri au fost analizate microscopic 2.390 de probe, fiind confirmate sapte probe pozitive, se estimeaza ca luna viitoare vor fi analizate alte aproximativ 2.000 de probe. Nu s-a putut prezenta o estimare privind numarul total de porci care se taie intr-un an in sistem traditional pentru consum propriu, dar s-a estimat ca doar aproximativ 10% din cei care sacrifica porci duc spre analiza probe de carne.
Se apreciaza ca nu toti satmarenii au realizat pericolul consumarii carnii de porc fara efectuarea examenului trichineloscopic. Dovada numarul redus de probe supuse analizelor. Nu este exclus nici faptul ca la nivel de judet numarul redus de probe supuse analizelor sa fie influentat de insuficienta trichineloscoapelor. In afara circumscriptiilor sanitar veterinare din pietele din Satu Mare (patru), Carei, Negresti-Oas si Tasnad (cate una), in comunele judetului sunt doar 28 de trichineloscoape.

Program prelungit
pentru analize

Se cuvine mentionat faptul ca despagubirea porcilor confirmati cu trichineloza se face la pretul pietei, dar cu respectarea unor conditii obligatorii. Animalele se despagubesc exclusiv pentru crescatorul de porci daca animale au fost crotaliate. Cumparatorul numai atunci poate solicita despagubire daca au fost intocmite documentele de miscare a animalului.
Pentru a putea veni in sprijinul satmarenilor care vor solicita in perioada urmatoare examene trichineloscopice, a fost stabilit program prelungit pentru circumscriptiile sanitar veterinare pentru controlul alimentelor in ceea ce priveste examele specifice depistarii acestui parazit. In cursul lunii decembrie, in localitatile mentionate mai sus se vor putea solicita examene trichineloscopice de luni pana vineri intre orele 8-16, sambata intre orele 8-15, iar duminica intre orele 8-13. Fiecare examinare se va taxa cu 7 lei, iar in comune medicii de libera practica pot solicita mai mult, fara a exista un plafon maxim.
Pentru a preveni “importul” de porci din Ungaria in special, in luna decembrie vor fi organizate filtre pe sosele cu participarea reprezentantilor DSVSA, ai Autoritatii Rutiere Romane, ai Inspectoratului Judetean de Politie si ai Politiei de Frontiera. Inspectii se vor organiza si in targurile de tara.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.