18.01.2019 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Vasile Fernea, Romeo Nicoară, Dan Burulea. Titlul emisiunii: Iohannis refuză a treia oară propunerea lui Dăncilă. (reluare) 01.30 Cultură – Russian Night la Poesis – Concert cu Tania Pop. 03.00 Cultură – Festivalul de datini şi obiceiuri de iarnă de la Negreşti. 04.50 Cultură – 10x10 Născut în România 05.50 Iată omul cu Gabriel Ghişan, invitat: Liviu Ciupe. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct cu Eva Laczko, invitat: Erdei D. Istvan. Titlul emisiuni: Cum va fi bugetul din care se va gospodări România în 2019? (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.30 Educaţie Ecologică cu Cristina Bursuc, invitat: Vasile Fănăţean. Titlul emisiunii: Aspecte sesizate în cursul controalelor gărzii de mediu. 10.00 La Psiholog cu Mihaela Ghiţă, invitat: Delia Danea.Titlul emisiuni: Stabilirea priorităţilor.Ce e important pentru tine? 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitaţi: Barta Barnabas. Titlul emisiunii: Ministranţii diecezei au învheiat un an bogat. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Vasile Fernea, Romeo Nicoară, Dan Burulea. Titlul emisiunii: Iohannis refuză a treia oară propunerea lui Dăncilă. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Viaţa la Ţară, cu Ioan Aniţaş 14.30 Teleshopping 14.50 În Slujba Comunităţii cu Mihai Sălceanu, invitat: Romeo Nicoară. Titlul emisiuni: Romeo Nicoară – raport la 753 de zile. 16.00 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjan. Titlul emisiunii: Despre planurile sătmărenilor la şah in 2019. 16.40 Cultură – Festivalul de datini şi obiceiuri de iarnă de la Negreşti. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct (reluare) 23.00 Cultură

Doamna premier Viorica

Scris de Dumitru Păcuraru, 19 ianuarie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Şi în poveşti la a treia încercare Făt frumos iese victorios din lupta cu zmeul. Îşi pune iubita pe cal, o duce la tatăl său, împăratul, apoi se căsătoreşte cu ea şi trăiesc fericiţi până la adânci bătrâneţi. Între timp primeşte şi jumătate de împărăţie.

Părăsind lumea mirifică a poveştilor, ajungem la deloc vesela şi încurajatoare realitate românească. Lumea este sceptică. Optimismul social pare să fi dispărut cu totul.

Cu câteva excepţii, printre care se numără şi Liviu Dragnea, a dispărut şi zâmbetul electoral. O fi avut motive să-şi păstreze zâmbetul?

Prima femeie numită în funcţia de prim ministru din istoria României moderne, blondă ca Ileana Cosânzeana, intră pe scena bărbaţilor luminoasă ca o lună plină. L-a fermecat până şi pe preşedintele Klaus Iohannis de vreme ce i-a deranjat şi ritmul de lucru. După o scurtă întrevedere preşedintele recunoscut pentru tărăgănarea deciziilor, a acceptat propunerea PSD şi a nominalizat-o pe Viorica Dăncilă cu formarea guvernului.

Este ca şi cum preşedintele Iohannis ar fi trecut de partea PSD. În discursul său de acceptare a propunerii PSD nu a mai vorbit nici despre penali, nici despre statul de drept, nici despre necesitatea continuării luptei anti-corupţie. De data aceasta a învins îngrijorarea faţă de afectarea economiei de criza politică.

Klaus Iohannis a trecut peste toate nemulţumirile de ordin politic şi etic şi a grăbit formarea unui nou guvern. Am fi tentaţi să afirmăm faptul că a contat că PSD a propus o femeie. Imediat după alegeri PSD a propus o femeie. Nu a fost acceptată. Şi nu pentru că nu a fost blondă. La începutul anului 2017 fostul candidat prezidenţial al PNL era hotărât să lupte cu PSD. A continuat pe întreaga perioadă a anului 2017 să se opună din răsputeri guvernului de stânga şi majorităţii parlamentare PSD-ALDE. Şi-a ales şi ţinte fixe din liderii celor două partide. Nu i-a scos din „penali” pe Tăriceanu şi Dragnea. Efectele de natură electorală au fost ca şi nule. PSD şi-a păstrat în sondaje procentul obţinut la alegeri, iar ALDE a crescut. Nu a dat rezultate spectaculoase nici campania anti-corupţie. Dimpotrivă, în ultima vreme pare să prindă teren campania „corupţia de la anticorupţie”. Instituţii, precum DNA, SRI, DIICOT, Poliţia, membri ai partidelor de opoziţie, ba chiar partidele de opoziţie, nu mai sunt atât de alerte încât să menţină o stare de spirit la nivelul celei din timpul Ordonanţei 13.

Femeia-premier îşi începe activitatea într-o zodie relativ bună când întreaga Opoziţie este cuprinsă de lentoare. Războiul pare să fie câştigat nu doar de PSD, ci de Liviu Dragnea. Dacă DNA nu va face nimic în dosarul Tel Drum şi activitatea guvernului din 2018 se va desfăşura sub tutela directă a lui Liviu Dragnea.

Dar întotdeauna când un adversar pare să fie la pământ, un altul îi ia locul. Cine să fie acest adversar? Ar putea fi sindicatele. Nu este exclusă nici radicalizarea presei, în întregul ei. Mass media a jucat până acum pe tabere, fără să ţină prea mult seama de realitate, de prestaţia guvernelor şi a opoziţiei.

Anul 2018 în sine reprezintă un simbol. Este un an de răscruce din punct devedere social. „Revoluţia fiscală” începe să arate chiar ca o revoluţie, în sensul că la orice revoluţie se ia, nu se dă. Se ia în primul rând puterea de cumpărare. După atâtea majorări în scop electoral creşte numărul săracilor. PSD în goana după bani a secătuit agenţii economici mici şi mijlocii. Va reuşi să salveze sau măcar să echilibreze situaţia doamna premier Viorica?

Abonează-te acum Online!