Image 1
Image 2

DNA cere CSM să sesizeze CCR pentru votul în cazul Şova

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Laura Codruta Kovesi
Laura Codruta Kovesi

DNA a trimis, joi, o scrisoare preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii în care arată că se impune sesizarea Curţii Constituţionale, pentru soluţionarea conflictului de natură constituţională creat între puterile statului, după ce Senatul nu a avizat arestarea lui Dan Şova.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) solicită sesizarea judecătorilor constituţionali după ce procurorii au cerut avizarea arestării preventive a senatorului PSD Dan Şova, iar sentorii nu au aprobat, miercuri, această solicitare.

“Considerăm că Senatul României a refuzat să răspundă solicitării care i-a fost adresată de reprezentanţii autorităţii judiciare, astfel încât ne aflăm în situaţia unul conflict de natură constituţională între puterile statului. Considerăm că, în urma cererii cu care a fost sesizat, Senatul României avea obligaţia de a adopta fie o hotărâre de admitere, fie de respingere a acesteia”, arată DNA, într-un comunicat transmis joi Mediafax.

Mai mult, DNA precizează că soluţionarea cererii a venit printr-o comunicare adresată de preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, adresată ministrului Justiţiei, fapt ce se află în afara cadrului constituţional şi echivalează cu refuzul de a se pronunţa asupra cererii.

“Condiţia de cvorum invocată în cuprinsul comunicării este contrară dispoziţiilor constituţionale, în condiţiile în care prin Decizia Curţii Constituţionale nr. 989 din 1 octombrie 2008 s-a constatat că cererile de această natură adresate sunt adoptate prin majoritatea simplă a parlamentarilor prezenţi. Astfel, s-a constatat că sunt neconstituţionale prevederile art. 155 alin. 3 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, potrivit cărora cererea privind urmărirea penală a membrilor Guvernului “se adoptă cu votul a cel puţin două treimi din numărul deputaţilor”, întrucât contravin art. 76 alin. 2 din Constituţie, care prevede că adoptarea unor astfel de hotărâri se face cu majoritatea simplă”, potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

DNA mai arată, în comunicatul de presă, că, prin refuzul adoptării unei hotărâri cu privire la cererea în cazul lui Dan Şova, Senatul României “a împiedicat ca instanţa de contencios constituţional să cenzureze o modalitate de aplicare a legii vădit contrară Constituţiei”.

 

CSM acuză Parlamentul că a blocat sau îngreunat actul de justiţie

 

În cursul zilei de joi şi membrii CSM au avut o reacţie cu privire la faptul că deciziile Parlamentului au blocat sau îngreunat actul de justiţie.

“Consiliul Superior al Magistraturii îşi exprimă îngrijorarea faţă de recentele situaţii apărute în Parlamentul României prin care a fost blocat sau îngreunat actul de justiţie. Consiliul subliniază că toţi cetăţenii, indiferent de funcţia ocupată, sunt egali în faţa legii şi susţine că principiul separaţiei puterilor în stat trebuie respectat, în primul rând, de reprezentanţii celor trei puteri, legislativă, executivă şi judecătorească”, a declarat vicepreşedintele CSM, Bogdan Gabor, care a prezentat poziţia oficială adoptată de plen în cazul unor cereri de la Parchet ajunse la Parlament pentru avizarea urmăririi penale, reţinerii şi arestării unor parlamentari.

CSM a arătat că imunitatea parlamentarilor şi a membrilor sau foştilor membri ai Guvernului nu trebuie să conducă la imposibilitatea desfăşurării procedurilor judiciare şi a înfăptuirii actului de justiţie, acestea fiind de competenţă exclusivă a organelor judiciare.

Parlamentarii au respins, de la începutul acestui an, trei cereri privind ridicarea imunităţii unor parlamentari, foşti miniştri.

3 comentarii

  1. DNAisi bate joc de poporul romin,dupa ce prinde hoti,si mafioti cu furturi de miliarde ,in loc sa recupereze bani ,pentru niste divulgari ,si minciuni contra unor persoane pePESTI MARI le lasa leber si cu bani furati iar pe niste amariti ii tine la BULAU asta este DNAul,condus de marele protector al justitiei D-amna KOVESI.

  2. Peste tot este discriminare ,de pilda e usor sa fi medic vestit daca ai toate avantaele :locatie in fata,gratuitate la analize ,radiografii etc …….altii dositi in niste camarute de care nu a auzit nimeni nici macar cei ce -l cauta ……….cu unii muma cu altii ciuma

  3. DNA trebuie sa fie lasata sa isi faca treaba, iar in-frac-to-rii trebuie sa dis-pa-ra!

    Sa inceapa protestele, anuntate pana acum in Bu-cu-resti, Ba-cau, Bra-sov, Cluj-Na-po-ca, Iasi, O-ra-de-a, Pi-testi, Si-biu, Ti-mi-soa-ra, Tar-gu Mu-res!

    Vor fi si satmareni care vor iesi, majoritatea stu-denti!

Lasă un răspuns

Connect with