Image 1
Image 2

DJST Satu Mare și-a prezentat activitatea din anul în curs

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În cadrul ședinței Colegiului Prefectural de marți

Marți, 25 septembrie, a avut loc ședința lunii în curs a Colegiului Prefectural Satu Mare. În sala mică de ședințe a instituției s-a vorbit despre activitatea desfășurată de către Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Satu Mare în anul 2018. La întâlnire s-au regăsit printre mulți alții, prefectul Darius Filip și subprefectul Altfatter Tamas Ferenc.

Cu directorul Adrian Ardelean în rol de actor principal, întâlnirea a decurs normal și eficient, totul terminându-se după aproximativ 20 de minute. Sigur, n-a lipsit imnul de stat al României difuzat înainte să ascultăm cu ce se laudă DJST Satu Mare. Menționăm că Adrian Ardelean este directorul DJST din 23 ianuarie 2018. Haideți să facem cunoștință cu această “direcție”.

DJST Satu Mare se organizează și funcționează ca serviciu public deconcentrat al Autorității Naționale pentru Sport și Tineret, cu personalitate juridică. Instituția numără în total 21 de posturi, dintre care 7 sunt vacante (1 post pentru funcția publică de conducere, 5 posturi pentru pucția publică de execuție, 1 post pentru funcția contractuală de execuție). Pentru asigurarea accesului oricărei persoane la informațiile de interes public, DJST a desemnat-o ca persoană cu atribuții în acest domeniu pe Monika Popp.

Venituri de peste 960.000 lei în 2018

Pentru anul în curs s-a propus realizarea unui buget de venituri de 960.440 lei, din care venituri proprii din activități economice în valoare de 302.000 lei, încasat efectiv 183.065 lei. Veniturile din subvenții de la Ministerul Tineretului și Sportului se ridică la 658.440 lei, din care 458.000 lei s-au alocat pentru salarii, 150.440 pentru sport și tineret și 50.000 lei pentru întreținerea și susținerea instituției.

Pentru concursurile locale, suma totală alocată este de 29.799 lei, din care 12.000 lei pentru voluntariat – resursă pentru comunitate, 10.000 lei pentru festivalul “La Dâmburi” și 7.799 lei pentru concursul de ecoturism “Trofeul Cutezătorii Munților”.

În parteneriat cu Fundația Maria s-a derulat proiectul “Zâmbete în insula de bucurie”, s-a sărbătorit Ziua Internațională a Copilului 1 Iunie prin organizarea unui picnic însoțit de concursuri, demonstrații și muzică, pentru cei 250 de copii defavorizați, beneficiari ai ONG-urilor din oraș. DJST a pus la dispoziție Taberele Școlare, sala de evenimente, personalul și logistica pentru buna desfășurare. Taberele școalare au fost puse la dispoziție în 16 iunie și pentru desfășurarea proiectului “Rotaract pentru sănătate”, care a avut ca scop strângerea de fonduri. Sprijin uman și material s-a oferit și în realizarea festivalului “Bucurie în mișcare” din 19 și 20 mai. DJST a sprijinit și o parte a Întâlnirii Naționale a Tineretului Catolic din perioada 25-29 iulie. De asemenea s-a implicat în campania “Săptămânii Prevenirii Criminalității” din 21 mai, din proiectul “Adolescent responsabil”.

Pe tot parcursul anului 2018, DJST a participat la Olimpiada Națională a Sportului Școlar unde a oferit medalii și cupe la concursuri de fotbal, oină, handbal, baschet, cros, s-rugby, șah.
La capitolul “proiecte proprii” avem Ziua Națională a Tineretului sărbătorită în 2 mai prin concursuri de tenis de masă, fotbal, volei pe plajă. Au participat 118 tineri. A avut loc și Gala Județeană a concursului “Mesajul Meu Antidrog”, ediția a 15-a. Totul a avut loc în perioada 16-31 mai, iar în total au participat 155 de elevi de la 10 școli gimnaziale și 15 licee din județ.

Au fost două tabere, cea gratuită pentru preșcolari, elevi și studenți cu dizabilități din perioada 18-23 iunie, dar și tabăra socială din perioada 12-17 iulie în care un număr de 14 elevi și 1 cadru didactic însoțitor și-au petrecut vacanța la Centrul de agrement Sângeorz Băi din județul Bistrița-Năsăud.

Campioni sătmăreni în diferite instituții de învățământ

Pe tot parcursul anului am scris în cotidianul Informația Zilei despre acțiunile din cadrul proiectului “Campionii României în școli, licee și universități”. Până în prezent au fost vizitate 16 unități de învățământ și se va continua până vor fi atinse toate școlile și liceele din județ. Elevii au făcut cunoștință cu nume mari din sportul sătmărean precum Simona Pop, Emanuel Gyenes, Cristina Stahl, Florin Turcu, Robert Magos și Amalia Tătăran.

DJST Satu Mare participă la majoritatea competițiilor sportive din județ sprijinind organizatorii cu medalii și cupe. În derulare sunt proiectele “Weekend-ul tineretului” și Spectacolul Omagial “România 100”. La final de an, în luna decembrie se va organiza Gala Laureaților Sportului Sătmărean la Filarmonica “Dinu Lipatti”. Vor participa cei mai buni sportivi sătmăreni din anul 2018, antrenori, reprezentanți ai unor structuri sportive și președinți de cluburi.

Despre pesta porcină africană la diverse

La punctul diverse a luat cuvântul Nicolae Dumuța, directorului DSVSA Satu Mare. Acesta vorbit despre evoluția pestei porcine africane din județ.

“Din 31 august nu mai este niciun caz pozitiv. Este un lucru îmbucurător, însă riscul există pe mai departe. Am închis 5 focare, am rămas cu 7, toate situate în partea de nord a județului, la granița cu Ucraina. Dacă totul decurge normal, undeva după 15 octombrie am putea stinge toate focarele. La mistreți avem 28 morți de la începutul anului, din care doar 10 pozitiv. Împușcați avem peste 120 de capete, toate negative. Bătălia mare este cu fermele comerciale unde totuși agenții și-au luat măsuri în colaborare cu noi”, a spus Nicolae Dumuța.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with