Distanţare politică | Informaţia Zilei

Distanţare politică

Scris de Dumitru Păcuraru, 09 mai 2020 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

De la starea de urgenţă la starea de neîncredere nu este decât un pas. Deja făcut atât de preşedintele Iohannis şi de PNL, cât şi de restul partidelor. Când este nevoie mai mult decât oricând de solidaritate şi consens, din toate punctele de vedere, suntem mai aproape de un război al tuturor împotriva tuturor decât eram şi în cei mai duri ani electorali.

O caracteristică a acestei perioade negre din istoria omenirii: toţi vorbim prea mult despre lucruri pe care nu avem cum să le ştim.

Nu există persoană de pe planetă care să nu aibă propria ei opinie despre apariţia acestui virus, despre când se va termina sau nu se va termina, despre cum se va modifica lumea după această experienţă. De ce este dreptul fiecărei fiinţe să aibă o opinie proprie despre ce i se întâmplă acum omenirii? Pentru că este o chestiune de viaţă şi de moarte. Aşa cum fiecare om îşi imaginează în felul său moartea, aşa se întâmplă şi în această situaţie cu totul ieşită din tipare.

Prin urmare, trebuie să-i înţelegem pe politicienii care se contrazic. De exemplu în 4 mai preşedintele Klaus Iohannis spunea că după ridicarea stării de urgenţă nu se va putea călători dintr-o localitate în alta decât cu un motiv foarte serios, două zile mai târziu ministrul de Interne anunţa că după 15 mai se va putea circula peste tot. Întrebat ce crede despre anunţurile diferite, premierul Orban a respectat ierarhia şi a declarat că este corect ce spune preşedintele. Nici nu se putea altfel. Ludovic Orban nu iese din cuvântul preşedintelui. De la Emil Boc nu am avut un prim ministru atât de în ton cu preşedintele. Acesta este un lucru bun.

Este greu să ne imaginăm ce s-ar fi întâmplat dacă la guvernare ar fi fost PSD. Indiferent cine ar fi fost premier, Ponta, Dragnea, Dăncilă, sau orice alt pesedist, ţara ar fi fost sfâşiată de neînţelegerile dintre preşedinte şi guvern.

Cum stăm acum? Aşa şi-aşa. Nici foarte bine, nici foarte rău. Opiniile diferite nu se limitează la relaţia preşedinte-premier. Între guvern şi parlament s-a instalat o stare de neîncredere. Chiar şi parlamentarii PNL se simt ignoraţi.

USR, un presupus aliat al PNL, critică măsurile guvernului, una după alta. Dan Barna atacă în rafale. După opinia lui, desigur una politică, autorităţile, incluzând aici şi preşedinţia, nu comunică eficient cu populaţia. Aşadar, nici cu partidul său. Autorităţile în frunte cu preşedintele ” încearcă o fentă de comunicare”.

Ludovic Orban este lovit în plin: „premierul afirmă că susţine producătorii locali, dar face achiziţii de pe piaţa externă.”

Nu este omis nici ministerul Educaţiei care, după opinia preşedintelui USR, propune proiecte „mai degrabă birocratice decât practice”.

În sfârşit, ca lider al unui partid de dreapta, Dan Barna acuză guvernul că lasă întreaga povară a crizei pe umerii mediului privat. A mai rămas ceva necriticat? Nu prea.

De unde provin nemulţumirile partidelor, în general? În primul rând din refuzul preşedintelui de a se consulta cu partidele. În acelaşi ton, PNL îşi asumă total măsurile luate de guvern. :i preşedintele şi primul ministru ignoră în totalitate nu doar opoziţia, ci şi partidele cu care după viitoarele alegeri parlamentare vor trebui să se alieze pentru formarea unui nou guvern. USR, PMP, UDMR, nu sunt atacate cu aceeaşi duritate ca PSD, dar sunt ţinute la o distanţă mai mare decât „distanţa socială”. Mai precis, este vorba despre o „distanţare politică” voită, care, în timp, se poate întoarce împotriva PNL.

Mai avem o săptămână de stare de urgenţă. Majoritatea ţărilor au adoptat măsuri de repornire, mai mult sau mai puţin timide, a economiei.

Adevăratul test pentru guvernul Orban va fi modul în care va gestiona România după ce se va ieşi din starea de urgenţă. I-a fost uşor PNL-ului să se distanţeze de partide. Provocarea majoră este să nu se distanţeze şi de cetăţeni.

Abonează-te acum Online!
  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0745.657.429 sau 0744.55.2345