Dirijorul leton Mariss Jansons a murit la vârsta de 76 de ani | Informaţia Zilei

Dirijorul leton Mariss Jansons a murit la vârsta de 76 de ani

Scris de Vasile Andreica, 02 decembrie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Dirijorul leton Mariss Jansons, care a condus Oslo Philharmonic şi London Philharmonic Orchestra, premiat cu Grammy, a murit sâmbătă noapte, la vârsta de 76 de ani.

Jansons, unul dintre cei mai respectaţi dirijori ai lumii, a murit în casa lui din Sankt Petersburg, potrivit presei locale.

El suferea de o boală de inimă şi a anulat anul acesta mai multe apariţii în concerte din cauza suferinţei.

În octombrie 2019, după o absenţă de şase luni, a revenit la pupitrul Bavarian Radio Symphony Orchestra.

Jansons a studiat, în copilărie, vioara împreună cu tatăl lui, dirijorul Arvīds Jansons. A fost protejatul lui Herbert von Karajan, cu care a învăţat pianul şi dirijoratul. După ce a câştigat premiul al doilea la „Herbert von Karajan” International Conducting Competition în 1971, Jansons a început cariera de dirijor.

În 1979, a fost numit director al Oslo Philharmonic, iar în 1992, dirijor principal invitat al London Philharmonic Orchestra.

El a fost directorul muzical al Pittsburgh Symphony Orchestra şi a condus în două rânduri Filarmonica din Viena pentru concertul de Anul Nou. În 2013, a fost prezent şi la Festivalul Internaţional „George Enescu”.

Jansons a fost recompensat cu premiul „Best Orchestral Performance” pentru înregistrarea Simfoniei Nr. 13 a lui Şostakovici cu Bavarian Radio Symphony Orchestra în 2006.

A primit medalia de aur din partea Royal Philharmonic Society, una dintre cele mai importante distincţii în muzica simfonică.

Jansons are o fiică, Ilona, pianistă la Teatrul Mariinsky.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0745.657.429 sau 0744.55.2345