Image 1
Image 2

Directorul teatrului Sorin Oros a semnat pentru separarea secţiilor dar nu este de acord cu ea

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Sorin Oros
Sorin Oros

În ceasul al treisprezecelea, managerul general interimar al Teatrului de Nord Satu Mare, Sorin Oros s-a decis să rupă tăcerea. Poziţia lui este cel puţin stranie mai ales în condiţiile în care el a cuprins această idee în proiectul de management pe care l-a susţinut la concursul de ocupare a postului pe care se află  în prezent.

Joi, 30 ianuarie, Proiectul de hotărâre de separare a celor două secţii a fost retras de pe ordinea de zi a şedinţei. Ca orice proiect de hotărâre care ajunge în dezbaterea consilierilor, acesta trebuie să aibă o fundamentare cu argumente pentru care se doreşte înfiinţarea a două instituţii teatrale distincte.
De asemenea, din proiectul de hotărâre au lipsit anexele 1, 2, 3 şi 4 privind organigrama viitoarelor teatre. Anexele au lipsit şi la dezbaterile care au avut loc în comisiile de cultură, buget şi juridică, aşa încât membrii acestora nu au dat aviz favorabil proiectului.
Datorită discuţiilor aprinse pe care le-a stârnit acest subiect în presa locală dar şi între reprezentanţii partidelor politice locale, proiectul va intra în dezbatere publică, fără însă ca iniţiatorii să propună o dată concretă la care se va face acest lucru. Nu este exclus ca după acestă dezbatare, proiectul să ajungă din nou, pe masa consilierilor locali.

Secţia maghiară a Teatrului de Nord este la a treia tentativă de separare bugetară

Până atunci, iată opinia managerului Sorin Oros< “nu cred, nici o secundă, că secţia română a Teatrului de Nord se poate desfiinţa sau se va desfiinţa vreodată. Nu cred că există cineva care să îşi asume o decizie radicală, în ceea ce priveşte o instituţie de cultură, într-o ţară a cărei cultură este întocmai unui peşte care se zbate pe uscat.
Secţia maghiară a Teatrului de Nord este la a treia tentativă de separare bugetară (nota bene!) în ultimii 20 de ani. În urma semnării listelor cu susţinătorii acestei idei, liste care au ajuns la un procent de circa 70%, consider că am dat dovadă de fair-play, punându-mi semnătura pe respectivele liste. Cred că noţiunea de dictatură se poate uşor plia pe caracterizarea unui conducător care nu ţine cont de dorinţele oamenilor din subordine, la un asemenea procentaj. Nu sunt dictator! Nu sunt antiromân! (asta ar fi chiar culmea!, pentru un om născut pe 1 Decembrie, Ziua Naţională a României!). Mă consider un om normal, dedicat muncii sale, încrezător în destinul şi traiectoria spirituală a Teatrului de Nord, cu o mentalitate democrată. În democraţia atât de mult strigată, peste tot şi aiurea, din 1989 încoace, fiecare om are dreptul să ceară, să spună, să emită, cereri, dorinţe, pofte.
Teatrul de Nord nu este o instituţie privată care să se descurce singură. Ordonatorii de credite (patronii noştri) decid soarta economică a instituţiei. Noi, putem să cerem orice (doar e democraţie !) însă atât timp cât „patronii” nu acceptă cererea, totul e în van.
În proiectul meu de management am scris că „pe viitor prevăd posibilitatea separării economice a celor două trupe”. Dar ce s-a întâmplat în ultimele săptămâni, repezeala cu care s-au mişcat unii colegi de la secţia maghiară, conferinţele de presă false (convocate pentru o temă dar dezbătându-se alta !), metodele de strângere a semnăturilor de la unele persoane simple şi turnura pe care au luat-o lucrurile, mă fac să cuget că ceva nu e limpede. Şi atunci cînd e vorba de soarta celor 131 de angajaţi ai Teatrului de Nord nu îmi permit, în calitate de vremelnic manager, să le ofer palpitaţii, spaime, angoase, când ar trebui ca ei să aibă parte de linişte, siguranţă şi… salarii decente.
În concluzie, nu susţin ideea separării economice a celor două trupe artistice.
Acum nu! Poate într-un viitor în care noţiunea de „separare economică” nu va crea palpitaţii nici unui cetăţean, român sau maghiar. Poate într-un viitor, în care, lucrurile se vor desfăşura firesc, limpede şi fără spaime. Acum e prematur să distrugem ceva ce funcţionează bine şi ce poate să fie un model pentru întreaga Europă! La mulţi ani Teatrul de Nord!”

4 comentarii

Lasă un răspuns

INCENDII

Zeci de intervenții ale pompierilor sătmăreni

ISU Satu Mare anunță în 1 ianuarie 2024 că gestionarea optimă a situațiilor de urgență precum și acordarea asistenței medicale de urgență au reprezentat principalele misiuni ale efectivelor ISU SOMEȘ Satu Mare, în ultimele 24 de ore.