Image 1
Image 2

Directori de licee tehnologice sătmărene s-au întâlnit cu operatori economici

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Ședința a avut ca scop promovarea învățământului dual

Miercuri, 12 aprilie 2017, în sala multimedia a Inspectoratului Școlar Județean Satu Mare, a avut loc ședința Comitetului Local de Dezvoltare a Parteneriatului Social (CLDPS).

Au participat reprezentanţi din partea conducerilor unităților de învățământ care școlarizează elevi în învățământul profesional și tehnic (colegii tehnice, economice şi licee tehnologice) și a operatorilor economici interesați. Ședința a avut ca scop promovarea învățământului dual. Au mai fost de faţă Dan Brumboiu, preşedintele Asociaţiei Economice Româno-Germană pentru Regiunea de Nord-Vest (Deutsch-Rumanische Wirtschaftsverein – DRW), Călin Durla, inspector şcolar general şi, în calitate de invitată, Maria Simuţ, coordonator regional (Regiunea de Nord-Vest) al CLDPS, Ioan Flore, reprezentant ITM, Septimiu Marcel Maruşca, reprezentant al AJOFM.

Eforturi de extindere a învăţământului profesional

Tema întâlnirii a fost Reglementări privind organizarea şi funcţionarea învăţământului dual. Şedinţa a beneficiat de un cuvânt introductiv din partea şefului inspectoratului şcolar, cu referire la locul „de frunte”, al doilea după Braşov, pe care îl ocupă judeţul Satu Mare în ceea ce priveşte învăţământului profesional dual. „Avem numărul de clase prognozate pentru învăţământ profesional dual, iar numărul acestora este în creştere, în pofida presiunilor de tot felul în favoarea claselor din licee teoretice. Avem peste 50% învăţământ tehnic şi profesional, iar ţinta noastră este de a atinge proporţia de 60% învăţământ tehnic şi 40% învăţământ teoretic. Funcţionează în judeţ 37 de clase de învăţământ profesional, din care 9 de învăţământ dual. Din păcate, nici industria nu este foarte de zvoltată în judeţ. Un studiu al Universităţii Tehnice Cluj-Napoca ne spune că majoritatea absolvenţilor sătmăreni rămân acolo sau pleacă în străinătate, nu revin în Satu Mare. O evoluţie pozitivă se înregistrează la Liceul Tehnologic Simion Bărnuţiu Carei, privind numărul de angajaţi absolvenţi de clase profesionale. De asemenea, anul şcolar viitor vom atinge obiectivul de a înfiinţa prima clasă de învăţământ profesional dual în mediul sătesc, respectiv în Medieşu Aurit. Clasa va avea două specializări”, a adăugat vorbitorul.
În continuare, Dan Brumboiu s-a referit la potenţialul pieţei muncii din judeţul Satu Mare, semnalând că dispunem de sute de locuri de muncă oferite la bursa organizată recent în acest scop.

Funcţionarea învăţământului dual

Adriana Dîngă, inspector şcolar, care a efectuat şi oficiul de gazdă, a prezentat pe larg metodologia de funcţionare a învăţământului profesional dual, începând însă cu câteva probleme concrete privind înfiinţarea de clase de învăăământ profesional în judeţul Satu Mare. Apoi, ea s-a referit la procedura de solicitare de către operatorii economici a școlarizării în învățământul dual pentru anul școlar 2017-2018; Organizarea învăţământului dual; Contractul de parteneriat pentru formarea profesională a elevilor prin învăţământul dual;
Drepturile şi obligaţiile partenerilor contractuali; Contribuţiile operatorilor economici la finanţarea cu burse a elevilor (cel puţin la nivelul bursei de stat).
Tot pe această temă, Maria Simuţ a adus completările necesare şi pe cele solicitate de participanţi cu privire la elementele din contractul de parteneriat şi la pregătirea cadrelor didactice pentru instruirea practică.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with