Image 1
Image 2

Dincolo de campania electorală

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Ce s-ar putea ascunde dincolo de campania electorală? Nimic altceva decât problemele reale. Teama că situația din țară se va înrăutăți pe zi ce trece. Presimțirea că se guvernează prost, începând de jos în sus. Administrațiile locale, motorul tuturor campaniilor electorale, tot mai corupte și mai incompetente, sunt interfața guvernului. Aparent, ele fac legătura directă cu cetățeanul.

În realitate, legătura cu cetățeanul nu există decât în momente festive, la un pahar de bere, cu ocazia diverselor chermeze din banii publici. Problemele reale ale cetățenilor nu le rezolvă nimeni decât de dragul imaginii. Sunt foarte puține cazuri în care autoritățile locale, primari sau președinți de consiliu județean, stau la dispoziția cetățeanului în mod real, nu doar pentru imaginea reflectată în presă.

Este adevărat că în perioadele electorale cetățeanul are ocazia să se apropie mai mult de clasa politică. Tot atunci se fac și cele mai multe promisiuni. Cum și când sunt ele onorate, este marea problemă. Majoritatea promisiunilor nu se traduc niciodată în practică. Oamenii știu acest lucru, dar nu au ce pierde dacă speră. Prin urmare, își dau în continuare votul celor care știu să îl ceară. Din ce se vede până acum, partidele care știu cere cel mai bine sunt PSD și PMP.

Cele două partide sunt cele mai prezente în mass media. Datorită președintelui Băsescu, Mișcarea Populară este pe cale de a deveni principalul adversar al PSD. De fapt, prin Traian Băsescu și mare parte dintre lideri, PMP a guvernat. Deci se confruntă două forțe care știu ce este guvernarea, două forțe politice implicate și acum în procesul de administrare a țării. Administrația prezidențială mai are un cuvânt de spus, iar guvernul în multe cazuri se vede nevoit să se conformeze.

Sesizând noua direcție pe care o ia campania, Crin Antonescu încearcă să recâștige pentru PNL statutul de principal partid de opoziție. Este motivul pentru care îl atacă extrem de dur pe Victor Ponta. Însă liberalii sunt implicați profund în administrație la nivel local. Din motive strategice PSD i-a păstrat în funcții pe liberali, cu speranța că îl vor abandona pe Antonescu.

Pentru echipele PNL campania electorală va fi o misiune grea. Nu  participă la guvernare, dar sunt la putere în teritoriu. Vor avea liberalii curajul să atace PSD-ul? Ce le-ar putea reproșa social-democraților? Dincolo de campania electorală, PNL are o mare dilemă. La nivel local, partidul  liberal își pierde în mod accelerat identitatea. Organizațiile sunt bulversate, unele sunt făcute vraiște. Mai e puțin și PNL poate ajunge ca PNȚCD.

Este interesant că PDL încă este considerat vinovat pentru tăierea salariilor, cu toate că și Băsescu și Boc au trecut de partea PMP. Democrat liberalii trebuie să explice acest lucru. Dar cum să o facă? Prin intervenții publice insistente. Se pare însă că PDL are puține intrări înspre mass media, la fel ca PNL. Dincolo de campania electorală oficială, cele două partide logic ar trebui să poarte un dialog. Unite, ar deveni un adversar redutabil pentru PSD. Victor Ponta nu ar trebui să ignore această variantă. Chemările la pace adresate PNL l-ar putea costa scump într-o zi.

Multe alegeri în 2024, puține schimbări

Însumând 4,2 miliarde de oameni în peste 70 de țări vor avea loc alegeri în anul 2024. În principiu orice rând de alegeri poate însemna o nouă orientare. Nu și în realitate.