Image 1
Image 2
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Judecând după dublul mandat al președintelui Băsescu, se pare că în România din zece în zece ani va avea loc cea mai cruntă bătălie pentru putere. Desprinse de parlamentare, având un mandat cu un an mai mult decât orice ales, alegerile prezidențiale sunt punctul culminant al vieții politice din România. Având un statut special, un președinte cât de cât orientat câștigă cu ușurință al doilea mandat. Nu întâmplător Traian Băsescu a declarat recent că dacă ar candida, cu siguranță ar câștiga în fața actualilor candidați. Știe el pe ce se bazează.

Privind în urmă, analizând evenimentele din ultima perioadă, nu ar trebui să surprindă pe nimeni că lupta este atât de dură.
Se pregătește de plecare un întreg sistem în jurul căruia s-a creat o putere politică fără precedent. Se închid porțile unui regim. De la Cotroceni nu pleacă un simplu om, ci un sistem foarte bine pus la punct pentru a domina orice partid. Evenimentele din acest sezon, comparabile cu cele din decembrie 1989, sunt de o complexitate dincolo de banala competiție electorală. În timp ce soldații atârnă bannere, se luptă generalii. Sunt scoși din luptă cei mai importanți strategi. De fapt, Traian Băsescu trage după el colegii de generație.

Alternanța generațiilor la putere este un proces care se desfășoară greoi. PD a fost primul partid care a rupt pisica în două. Petre Roman, un emanat al Revoluției, a fost tras pe dreapta de gruparea reformistă a lui Traian Băsescu. Întreaga viață politică românească s-a revigorat. În același timp, PSD a rămas un partid nereformat, dominat de personaje controversate. Abia odată cu alegerea lui Victor Ponta, în PSD a început un proces de întinerire a partidului. Pentru a deveni un partid modern, PSD mai trebuie să se scuture de ultimii mohicani din generația lui Adrian Năstase.

Mai sunt activi în PSD și oamenii lui Ion Iliescu. Incidentul petrecut zilele trecute, discuția dintre Viorel Hrebenciuc și Dan Șova, nu este altceva decât o încercare de a lega generațiile între ele. Victor Ponta a profitat de ocazie pentru a-și consolida poziția de lider incontestabil. Incidentul i-a oferit ocazia de a elimina persoanele care i-ar putea periclita nu doar poziția, ci și influența în partid după ce va ajunge președinte.

Victor Ponta, în cazul în care câștigă alegerile, trebuie să-și pregătească terenul nu doar pentru un mandat, ci pentru două. Îl așteaptă zece ani de luptă politică. Obligat să părăsească partidul, cu o opoziție din ce în ce mai puternică, pe ce își va baza puterea? Exact pe ceea ce s-a bazat Traian Băsescu. În primul rând pe fostul său partid, în al doilea rând pe instituțiile direct subordonate. Aici intră în joc din nou serviciile secrete.

Adică exact cele ce au înregistrat discuția dintre Viorel Hrebenciuc și Dan Șova despre viitorul președinte al PSD. Dar nu SRI a făcut publică înregistrarea, ci DNA, care, de data aceasta, i-a făcut un serviciu lui Victor Ponta. Dar liniștea și ordinea dictată de sus au ținut doar 24 de ore în PSD. Liviu Dragnea și Sebastian Ghiță au anunțat că fac un tandem pentru preluarea conducerii partidului. Este un act de indisciplină similar celui făcut de Hrebenciuc și Șova. Războiul pentru succesiune în PSD a început. Cu ce impact asupra alegerilor? Vom vedea.

De fapt, toate instituțiile și oamenii despre care se zice că au servit regimul Băsescu se vor întoarce spre noul președinte, indiferent de cine va fi liderul PSD. Nu au altă variantă. Indiferent cine va fi acela, ele se vor pune la dispoziția învingătorului, reprezentant al statului de drept, în ultimă instanță. Desigur, va fi o discuție lungă dacă nu cumva și-au depășit atribuțiile, mai cu seamă în perioada campaniei electorale. Ca întotdeauna, vor fi găsiți câțiva țapi ispășitori, dar sistemul, cu imperfecțiunile sale, cu ieșirile sale anti-democratice, va merge mai departe.

Sigla Informatia Zilei

Generalii şi politica

Asculta acest articol La fel cum pandemia de Covid a adus nume noi pe scena publică, din domeniul medical, la