Image 1
Image 2

Din socotelile lui Ludovic Orban

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

După socotelile lui Ludovic Orban, majoritatea parlamentară stă într-un singur vot. Desigur, președintele PNL nu dezvăluie identitatea celui care ar avea în mână puterea și opoziția. Oricine ar fi, cu siguranță este cel mai puternic ales din întreg parlamentul.

   Ca de fiecare dată după vacanța de vară, în Parlament se produc mișcări ample. De regulă parlamentarii părăsesc partidele mici pentru un loc mai confortabil într-un partid care nu are probleme cu pragul electoral. Partide precum PMP, ALDE, USR, ba chiar și UDMR, pot avea emoții la trecerea pragului electoral.

Dintre cei aproximativ 20 de parlamentari ALDE și PMP se găsesc câteva figuri care își doresc să aibă o carieră politică și pentru orice siguranță vor face pasul către casele mai mari, ale PSD și PNL.

   Toată lumea știe că PMP și ALDE trăiesc prin personalitatea liderilor actuali, Traian Băsescu și Călin Popescu Tăriceanu. Odată cu ei se vor disipa și partidele pe care le-au fondat. Deși fiecare putea sta liniștit, s-au folosit de ele ca de niște vehicole pentru a-și prelungi carierele politice. Băsescu poate avea satisfacția că înființând PMP a mai încurcat puțin PNL, iar Tăriceanu de asemeni,  se poate mândri cu faptul că a prelungit viața defunctei alianțe USL. Oameni de dreapta au lovit în dreapta politică, făcând-o indisponibilă un mandat și jumătate.

Dacă Ludovic Orban se gândește că se va forma o altă majoritate parlamentară, de dreapta, cu Băsescu și Tăriceanu se înșeală. PNL poate racola oameni din cele două partide, însă nu pe toți la grămadă, fără liderii lor.

Liderul PNL cu siguranță are în vedere USR. O formațiune inconsistentă, ca o piatră lichidă. Nu știi de unde să o apuci. Nu știi ce este, știi aproximativ de unde vine, dar nu știe încotro se îndreaptă. Comparația cu PP-DD-ul lui Dan Diaconescu este jignitoare, dar ca  prestație importanță politică sunt identice.

În balanța unei noi majorități, UDMR joacă un rol însemnat. Deocamdată există un protocol de colaborare parlamentară cu PSD și ALDE, însă vor apare tensiuni datorită apropierii Centenarului Unirii. Asupra guvernului încep să se facă presiuni din ce în ce mai puternice legate de modul în care pregătește Centenarul. UDMR va profita de ocazie pentru a se apropia de propriul electorat prin declarații specifice campaniilor electorale. Prin urmare o apropiere a UDMR de PNL nu este exclusă.

Presupunând că Ludovic Orban are date concrete, cum ar arăta un guvern de altă coloratură politică? Toate partidele parlamentare împotriva PSD, la care mai trebuie adăugat grupul disident al lui Victor Ponta. Dar în situația în care Liviu Dragnea pierde conducerea partidului PSD se reunește sub noua conducere. Cel mai probabil actualul premier Mihai Tudose va deveni președinte interimar. El are prima șansă, așa cum și Sorin Grindeanu ar fi avut prima șansă în cazul în care Dragnea era înlăturat.

   În locul siguranței cu care liderul PNL anunță că guvernul PSD-ALDE stă într-un singur vot, mai degrabă este valabilă varianta unei crize atât la nivelul majorității parlamentare, cât și la nivelul partidelor de dreapta. Nu există pe eșichierul politic personalități capabile să adune, capabile să gândească un proiect de țară atractiv și credibil. Criza politică iminentă este consecința firească a penuriei de personalități, a mediocrității care guvernează viața politică a ultimilor ani. Este posibil ca majoritatea să stea într-un singur vot. În votul unui ales imoral, mediocru, la fel de anonim ca alți aleși ajunși cu totul întâmplător în parlament.

Sigla Informatia Zilei

PSD devine partid istoric

Asculta acest articol Social democraţia nu a fost inventată în România după revoluţia din decembrie 1989. La fel ca Radu