Din luna martie, ROBOR la trei luni a scăzut | Informaţia Zilei

Din luna martie, ROBOR la trei luni a scăzut cu aproape un punct procentual

Scris de Cristina Bursuc, 21 mai 2020 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Indicele ROBOR la 3 luni a scăzut cu aproape un punct procentual din martie până în prezent şi probabil că vom avea o egalizare cu Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), a declarat recent purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României (BNR), Dan Suciu.

„Am văzut, cel puţin ROBOR la trei luni, indicatorul care se ia de multe ori în calcul, a scăzut aproape un punct procentual din martie până astăzi şi probabil că vom avea o egalizare a ROBOR-ului la trei luni cu indicele IRCC, noul indice care s-a dorit să fie luat în calcul pentru noile credite, deşi spuneam deja de atunci că nu la ROBOR este problema în ceea ce priveşte dobânzile şi iată că vedem acum această apropiere semnificativă a celor doi indici”, a spus Dan Suciu, potrivit Agerpres.

El a precizat că scăderea dobânzilor nu se poate realiza prin simpla reducere a dobânzii cheie a BNR: „De unde apar probleme? Sigur că este important să vedem o continuare a scăderii dobânzilor şi aici sigur că ne străduim, dar nu este suficient ca Banca Naţională să se străduiască, dobânda este rezultatul nu doar al impactului pe care dobânda de politică monetară îl are. Dimpotrivă, sunt şi mulţi alţi factori care intervin. De altfel, dobânda noastră e 2%, iar în piaţă ne împrumutăm cu 7%. Ce se întâmplă cu acea diferenţă de 5 procente? Aici este marea discuţie şi aici ar trebui avut în vedere ce tipuri de decizii şi ce tip de climat economic reuşesc Guvernul şi Parlamentul să creeze”.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0745.657.429 sau 0744.55.2345