Image 1
Image 2

Din cauza timpului nefavorabil, albinele nu şi-au putut aduna miere nici cât să se întreţină peste iarnă

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Apicultorii vor primi ajutoare de stat, în cuantum de 20 lei/familie de albine

Apicultura se numără printre sectoarele importante ale agriculturii. Albinele sunt importante prin tot ceea ce fac pentru agricultură, dar nu putem omite în fapt produsele obţinute în stup. Cu toate acestea, potrivit unor afirmaţii ale unor apicultori, minimisul de 20 de lei/familia de albine este binevenit, dar ar fi trebuit să fie de 200 de lei.

Ba mai mult, unii stupari solicită instituirea unei subvenţii de 100 de euro/familia de albine. Aceste propuneri s-au făcut de către stupari în Comisia pentru Agricultură a Camerei Deputaţilor. Numai în acest fel sar putea mări interesul apricultorilor în sensul de a creşte numărul de familii de albine.

În prezent, la nivelul judeţului Satu Mare sunt aproximativ 18.000 de familii înmatriculte, faţă de 30.000 de familii câte au fost cu aproximativ 5 ani în urmă. Majoritatea stuparilor din diverse regiuni geografice ale României se plâng de faptul că anul 2019 s-a dovedit unul slab pentru apicultorii români. În unele cazuri albinele nu și-au putut aduna miere nici cât să se întrețină peste iarnă. Aflat zilele trecute în studioul Informaţia TV, Nicolae Cornea Mare (foto pag 1), preşedintele Asociaţiei Crescătorilor deAlbine – ACA – Filiala Satu Mare şi-a manifestat îngrijorarea faţă de producţia de miere obţinută de stuparii sătmăreni.

Condiţiile meteo din primăvară şi-au pus amprenta pe producţia de miere

Aşa cum a subliniat interlocutorul nostru, primăvara este anotimpul în care stuparii caută să obţină eficienţă maximă la culesurile la rapiţă şi la salcâm. Iată că în primăvară au fost foarte puţini stupari sătmăreni care au putut valorifica culesul la rapiţă.

Frigul din lunile martie, aprilie şi mai, dar şi precipitaţiile au dat peste cap planurile apicultorilor.

La rapiţă, majoritatea stuprilor s-au ales cu 3-5 kilograme de miere/familie, ceea ce în comparaţie cu ani precedenţi, înseamnă puţin peste 30%. O situaţie similară s-a întâlnit şi în cazul culesului la salcâm. Producţia de miere vandabilă nu a depăşit 5-6 kilograme pe familie. Dacă se face socoteala cu privire la necesarul de miere pentru iernat, se ajunge la concluzi că acestă cantitate ar fi trebuit să fie stocată pentru iarnă. Cei care au procedat astfel n-au greşit, dar nici n-au avut din ce să-şi recupereze cheltuielile. Producţie modestă s-a obţinut şi în cazul mierii poliflore. Căldurile excesive din perioada de vară au redus la minim secreţia de nectar, implicit cantitatea de miere. Aceste aspecte îndreptăţesc stuparii să afirme că vorbim despre un an apicol slab. Nu este exclus ca în perioada imediat următoare să crească puţin preţul mierii, în ciuda faptului că pe piaţă se găseşte miere adusă de te miri unde, iar preţul este derizoriu. Necunoscătorii consumă această miere ieftină fără să acorde atenţia cuvenită calităţii. Aşa cum anticipam, nemulţumirile apicultorilor au fost făcute publice şi în alte zone.

Iată o asemenea dovadă: “Apicultorii români au mare nevoie de subvenţii. Cantitatea de miere de salcâm obţinută în acest an de apicultorii din judeţul Hunedoara a fost cu 80% mai mică decât anul trecut, pe ansamblu, anul apicol fiind catalogat ca unul “slab” pentru stupari, în condiţiile în care vremea capricioasă a afectat culesul albinelor şi pentru mierea polifloră, spune preşedintele Asociaţiei Crescătorilor deAlbine (ACA) Hunedoara, Iosif Korb.

Cererile de minimis se depun la Direcţia Agricolă Judeţeană

Nicolae Cornea Mare (foto) a făcut şi câteva precizări privind sprijinul de minimis stabilit pentru acest an, de 20 de lei/familia de albine. Pentru a fi eligibili la acordarea ajutorului de minimis, apricultorii trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele criterii de eligibilitate: să aibă familii de albine înscrise în baza de date naţională apicolă la data de 1 martie 2019, conform Sistemului unitar de identificare a stupinelor şi stupilor, gestionat de Agenţia Naţională pentru Zootehnie “Prof. dr. G.K. Constantinescu”, potrivit prevederilor Ordinului ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 251/2017 pentru aprobarea Sistemului unitar de identificare a stupinelor şi stupilor; să aibă familii de albine înregistrate/autorizate la direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti.

Ajutorul de minimis se acordă beneficiarilor pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada martie-mai 2019 asupra sectorului apicol, astfel încât să se asigure continuarea ciclului de producţie, în cuantum de 20 lei/familie de albine. Termenul final de depunere a cererilor şi documentelor însoţitoare este data de 31 octombrie 2019.

2 comentarii

  1. D-le Cornea !!!, Apicultura in Romania este in prezent o anomalie nationala este o adevarata provocare pt. apicultori datorita legilor proaste existente care mai mult complica pe apicultori decat sa-i ajute. In primul rand apicultor fiind consider ca toate albinele din Romania fac parte din avutia nationala !!! ca urmare ar trebui protejate indiferent daca apicultorul face parte din ACA sau se descurca de unul singur ca persoana fizica sau hobyst. Criteriile de eligibilitate pt. obtinerea ajutorului de minimis la care va referiti sunt mult prea birocratice, stufoase si costisitoare pt. stupari ca urmare multi renunta. Candva era suficient ca numarul familiilor detinute de stupar sa fie inregistrate in Registrul Agricol de la Primarie si la Medicul veterinar, acum e complicat rau de tot cu numere cumparate pe banii apicultorului si cu caiete de stupina de parca apicultorul nu si-ar cunoaste propria stupina !.Prin asemenea proceduri, statul umileste pe apicultori !. Medicamentul Varachet forte nu dati decat pe reteta ( alta anomalie !!!) de parca instructiuni de folosire nu ar exista in ea si ar trebui aflata de la medicul veterinar !. Dar daca cineva din acest motiv nociv nu poate procura si trata albinele restul din raza acestuia de actiune degeaba le trateaza ca se vor reinfesta si acestia de la cele netratate sau la asta nu va-ti gandit si nu va intereseaza !, nu ??? ….In ceea ce priveste Loca americana dezinteresul este unul total ca urmare aceasta boala este in extindere cu toate ca nu se recunoaste oficial ca urmare nu se face nimic in acest sens , cauzele cunoastem toti cei din breasla. Nu exista reprezentant zonal raspunzator de starea de sanatate ale albinelor platit de la bugetul de stat care sa tina legatura cu stuparii si sa verifice periodic impreuna in mod obligatoriu starea de sanatate al albinelor din stupine. Aceasta indeletnicire ( apicultura) ar trebui legat in mod legal de absolvirea unei forme de invatamant in domeniul apicol iar nerespectarea acesteia cu amenzi drastice intre 10.000 si 20.000 lei ca sa nu se apuce toti prostii neinstruiti in apicultura ca sa afecteze pe ceilalti producand si raspandind boli peste boli infestand stupinele celorlalti din necunoastere sau iresponsabilitate. Ca urmare inca sunt multe de facut iar acest ajutor de minimis ar trebui acordat fara discriminare tuturor stuparilor care detin familii de albine in spiritul protejarii avutiei nationale aducatoare de multe beneficii. Numai pt. asta ar trebui ca cineva sa mai si gandeasca !…..

Lasă un răspuns

Connect with

IFPLUS BANII CASH

Populația din satele sătmărene nu prea știe să folosească cardurile

În ultima perioadă s-a stârnit la nivel naţional o adevărată isterie atât în ceea ce priveşte limitarea sumelor pe care persoanele fizice şi/sau juridice le vor plăti în numerar, cât şi plăţile cu cardul.

This content is for IZ Plus Lunar, IZ Digital+Print, IZ Duminica si IZ Plus 1 An, IZ Plus si Ziarul Digital 1 An, IZ+ si IZ PDF Lunar, IZ+ si IZ PDF 1 An, IZ+ si IZ PDF 3 luni, IZ+ si Tiparit si PDF Lunar, IZ+ si Tiparit si PDF 1 An, IZ+ si Tiparit si PDF 3 Luni, IZ+ si PDF <35 1 Luna, IZ+ <35, IZ PLUS ANUAL, and IZ PLUS 3 LUNI members only.
Log In Join Now