Image 1
Image 2

Din acest an, aproximativ 15.000 de fermieri nefiscalizaţi din judeţ nu vor primi subvenţii

O serie de fermieri nu ar mai putea primi subventii
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
O serie de fermieri nu ar mai putea primi subventii
O serie de fermieri nu ar mai putea primi subventii

Modificarea legislaţiei nu afectează sumele cuvenite pentru anul 2018

Având în vedere o serie de aspecte din domeniul legislaţiei ce priveşte sprijinul financiar în agricultură, care ne scapă, dar nici n-au fost date publicităţii, au fost modificate unele acte normative privind

subvenţiile. Printre modificări se numără şi redefinirea sau, dacă vreţi, completarea sintagmei de fermier activ.

Începând din acest an Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) va achita subvenţii numai către acei producători care pot fi verificaţi fiscal că desfăşoară activităţi agricole. Ca urmare a celor de mai sus, fermierii care vor solicita subvenţii pentru anul 2019 sunt obligaţi să se înscrie la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală – ANAF. Procedura de înscriere este un standard, detalii se pot solicita de la funcţionarii de la ghişee.

Anul trecut Ordonanţa de Urgenţă 5/2015 a fost modificată, iar una dintre schimbările introduse prin OUG 4/2018 vizează definiţia de fermier activ pentru care APIA achită subvenţiile anuale din fonduri europene şi de la bugetul de stat.

Modificarea adoptată anul trecut se aplică odată cu Campania APIA 2019

“Începând cu anul de cerere 2019, statutul de fermier activ se stabileşte şi prin verificarea înregistrării persoanelor fizice şi juridice şi a formelor asociative de persoane fizice sau juridice, indiferent de statutul juridic al acestora, pentru activităţile lor agricole, în Registrul contribuabililor / plătitorilor, potrivit prevederilor art. 91 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea prevederilor art. 3 pct. 3 lit. (a) din Regulamentul (UE) 2017/2.393 al Parlamentului European şi al Consiliului din 13 decembrie 2017 de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1.305/2013 privind sprijinul pentru dezvoltare rurală acordat din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR), (UE) nr. 1.306/2013 privind finanţarea, gestionarea şi monitorizarea politicii agricole comune, (UE) nr. 1.307/2013 de stabilire a unor norme privind plăţile directe acordate fermierilor prin scheme de sprijin în cadrul politicii agricole comune, (UE) nr. 1.308/2013 de instituire a unei organizări comune a pieţelor produselor agricole şi (UE) nr. 652/2014 de stabilire a unor dispoziţii pentru gestionarea cheltuielilor privind lanţul alimentar, sănătatea şi bunăstarea animalelor, precum şi sănătatea plantelor şi materialul de reproducere a plantelor”, arată modificarea adoptată anul trecut şi care, aşa cum indică şi textul legii, se aplică odată cu Campania APIA 2019.

Regula este dictată de la Bruxelles

Regula nouă adoptată de Guvern este dictată de la Bruxelles unde, la finele anului 2017, se stabilea clar, ca măsură de simplificare a PAC, că subvenţiile agricole plătite din fonduri europene se acordă fermierilor activi.
Aceştia trebuie să facă dovada activităţii lor agricole şi, din acest an, li se va putea cere să fie şi fiscalizaţi.
Noua definiţie pentru fermierul activ nu afectează plăţile în curs care se fac la APIA pentru cererea depusă de fermieri în anul 2018.

Modificarea legislativă menţionată în cele de mai sus o să afecteze o bună parte a fermierilor sătmăreni. Fără a avea o cifră exactă privind numărul fermierilor sătmăreni fiscalizaţi, se poate estima că majoritatea o reprezintă cei nefiscalizaţi, fiind de aproximativ 85%.
Dacă luăm în seamă faptul că la nivelul anului 2018 la APIA Satu Mare au fost înregistrate puţin peste 18.000 de cereri unice, se poate estima că până la depunerea dosarelor pentru subvenţiile aferente anului în curs aproximativ 15.000 de fermieri sătmăreni vor fi obligaţi să treacă pe la ANAF, pentru fiscalizare. În caz contrar, dosarele acestora vor fi respinse.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns