Image 1
Image 2

Din 4000 de copii cu părinţii plecaţi în străinătate, sub 1.000 primesc alocaţie din altă ţară

Ildiko Tivadar - directoarea Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Satu Mare
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Ildiko Tivadar - directoarea Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Satu Mare
Ildiko Tivadar – directoarea Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Satu Mare

La un calcul minim pe media alocaţiilor în Europa, aceşti copii ar putea primi peste 3,5 milioane euro pe an. Ce fac autorităţile române?

Zilele trecute, Serviciul Public de Asistenţă Socială a lansat o campanie cu titlu sugestiv: “Te-ai gândit la copilul tău când ai decis să pleci la muncă în străinătate?”.
E o întrebare pe care ar fi trebuit să şi-o pună părinţii celor peste 4.000 de copii din judeţul nostru care au unul sau ambii părinţi plecaţi peste graniţele ţării. Unii s-au gândit şi au luat măsurile prevăzute de lege, alţii în schimb au plecat pur şi simplu lăsându-şi copiii în grija bunicilor, în cel mai bun caz, în grija unchilor, mătuşilor sau a vecinilor.

Părinţii sunt obligaţi să notifice autorităţile cu 40 de zile înainte de a pleca din ţară

Din septembrie 2015, potrivit Hotărârii Guvernului nr. 691, părinţii sunt obligaţi să anunţe Serviciul Public de Asistenţă Socială din raza de domiciliu, serviciu ce funcţionează în cadrul primăriilor, cu privire la faptul că vor să plece la muncă în străinătate. Anunţul trebuie să îl facă cu cel puţin 40 de zile înainte de a pleca. În cazul celor ce domiciliază în municipiul Satu Mare, notificarea se face la sediul SPAS de pe strada Ilişeşti nr. 4. Odată înregistrată notificarea, e de fapt ajutat copilul ce rămâne acasă, ne spune Doina Văsuţ, directoarea SPAS Satu Mare< “Părinţii care pleacă din ţară au obligaţia de a notifica SPAS cu privire la plecarea lor, trebuie să numească o persoană adultă din familie care va rămâne cu copilului şi să se prezinte la instanţa tutelă pentru confirmarea persoanei în grija căreia rămâne copilul. Astfel, prin asistenţii sociali noi putem sprijini copiii oferindu-le servicii suport şi consiliere gratuită, consiliere psihologică gratuită şi sprijin din partea specialiştilor din şcolile şi liceele din municipiu”. Aceeaşi regulă se aplică şi în cazul în care ambii părinţi decid să plece la lucru în străinătate. Prin notificare se desemnează obligatoriu persoana care va avea grijă de copil cât timp părinţii lui lipsesc, persoană ce trebuie să aibă cel puţin 18 ani şi să facă parte din familia extinsă. Evident, această persoană trebuie să poată asigura condiţiile necesare pentru creşterea şi îngrijirea unui copil.
Un aspect pe care nu trebuie să îl uite părinţii care aleg să plece fără să notifice serviciul de asistenţă socială este că riscă să plătească amenzi usturătoare< cei ce nu notifică autorităţile şi nu desemnează o persoană care să aibă grijă de copil în lipsa lor riscă să fie amendaţi cu sume cuprinse între 500 şi 1.000 de lei.

Doar 27 de notificări la SPAS, în condiţiile în care în municipiu sunt 146 de copii rămaşi acasă fără părinţi

Deşi există lege, nu mulţi părinţi par să o cunoască sau, chiar dacă o cunosc, nu o respectă. Şi acum haideţi să intrăm mai profund în problemă. Datele statistice colectate de Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Satu Mare arată că în 2016, în judeţ, aveam 4.045 de copii cu unul sau ambii părinţi plecaţi peste hotare. Din acest total, 343 de copii au părintele unic susţinător plecat, 719 au ambii părinţi plecaţi, iar 2.983 au unul din părinţi la muncă peste hotare. Situaţia pe municipiu< 815 copii au unul sau ambii părinţi plecaţi la lucru în străinătate. Dintre aceştia 669 au un părinte plecat, 82 au ambii părinţi plecaţi, iar 64 au părintele unic susţinător plecat. În total, 146 de părinţi din municipiul Satu Mare ar fi trebuit să notifice SPAS cu privire la faptul că pleacă la muncă în străinătate. Cum era de aşteptat, puţini s-au conformat. La SPAS sunt înregistrate doar 27 de notificări în acest sens. Poate campania recent iniţiată de SPAS va ajunge la urechile cui trebuie să ajungă şi părinţii nu vor pleca fără să se uite în spate.

Sătmărenii din Germania pierd 2208 euro anual, iar cei din Italia 1644 euro pe an pentru că nu solicită alocaţii

Înainte de a pleca şi a-şi lăsa copiii în ţară, părinţii ar trebui să se gândească la consecinţe. Mai mult decât atât, românii din momentul în care ţara noastră a aderat la Uniunea Europeană sunt şi ei cetăţeni europeni, au aceleaşi drepturi şi obligaţii. Cu alte cuvinte, în situaţia în care de exemplu copilul e în România, iar unul dintre părinţi lucrează în străinătate, cu acte în regulă, familia poate solicita ca plata alocaţiei de stat pentru copil să o facă statul străin în care munceşte părintele. În majoritatea statelor europene, după cum ne informează Ildiko Tivadar – directoarea Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Satu Mare, alocaţiile pentru copii depăşesc cuantumul din ţara noastră. Astfel, în Germania un copil primeşte 184 euro lunar, în Italia 137, în Belgia e peste 100 de euro. Sunt şi state în care alocaţia de stat pentru copil e mai mică, 25 de euro lunar în Spania, de exemplu. În România, copilul primeşte 84 de lei lunar alocaţie de stat. Pe an, luând doar 3.000 de copii din cei peste 4.000 care au părinţii plecaţi peste hotare, familiile ce îi îngrijesc de la noi din judeţ ar putea încasa undeva la 3.600.000 euro la o alocaţie medie de 100 de euro lunar.

Pentru acordarea beneficiilor, între statele UE are loc un schimb de informaţii prin formulare

Potrivit interlocutoarei noastre, părinţii care muncesc în străinătate trebuie să ştie care sunt beneficiile de asistenţă socială pentru susţinerea copilului şi a familiei, motiv pentru care, periodic, Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Inspecţie Socială organizează întâlniri de lucru cu reprezentanţii primăriilor din judeţ. Aceştia din urmă ar trebui să informeze comunitatea cu privire la paşii ce trebuie urmaţi pentru a avea dreptul la aceste beneficii. Primul pas pe care părintele trebuie să îl facă în situaţia în care munceşte ca lucrător migrant într-un stat european e să înceapă procedura în statul membru unde lucrează adresându-se instituţiei competente de acolo. Trebuie să depună cerere de prestaţii la instituţia competentă cu acordarea prestaţiilor familiale din acel stat european. Pentru acordarea beneficiilor sociale, între statele membre ale Uniunii Europene are loc un schimb de informaţii ce se face prin formulare europene. Unul din aceste formulare este E 411 – cerere de informaţii privind dreptul la prestaţiile familiale în statul de reşedinţă al membrilor familiei. Formularul are două părţi, partea A şi partea B. Partea A se completează de instituţia competentă să acorde prestaţiile familiale în statul membru în care salariatul îşi desfăşoară activitatea, iar partea B se completează de instituţia competentă de la locul de reşedinţă a membrilor de familie, în acest caz Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială.
Directoarea ne dă următorul exemplu< dacă unul din părinţi lucrează în România, unde e domiciliat şi copilul, iar celălalt părinte lucrează în Germania, statul român plăteşte 84 de lei, adică aproximativ 19 euro pe lună alocaţie de stat, iar statul german 184 de euro. Părintele din Germania va solicita cuantumul cel mai mare, astfel că Germania va plăti un complement diferenţial de 165 de euro, în vreme ce statul român va plăti în continuare cei 19 euro alocaţie de stat.

Cele mai multe cereri pentru obţinerea alocaţiei din altă ţară au venit din Austria

În rândurile de mai sus scriam că la nivel de judeţ sunt 4.045 de copii cu unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate. Şi totuşi, anul trecut, Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială înregistra doar în jur de 1.300 de cereri de completare a unor formulare europene ce vizează prestaţiile sociale. Cele mai multe cereri, peste 400, au venit din Austria, ţară urmată de Belgia cu peste 170, Germania şi Italia. Puţine, semn că e loc de mult mai multă informare. Evident, primul criteriu pentru a obţine alocaţia de stat pentru copil din statul în care lucrează părintele e ca acesta să fie angajat cu acte în regulă. Probabil foarte mulţi români plecaţi de la noi la lucru peste hotare muncesc la negru, nu au acte şi astfel nu pot beneficia de aceste drepturi. În schimb trebuie să fie şi mulţi care lucrează în străinătate, dar nu ştiu că pot beneficia de alocaţie de stat pentru copilul lor chiar din statul european în care muncesc. Ori valorile acestor beneficii variază considerabil de la o ţară la alta.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns