Image 1
Image 2

Din 250.000 de participanți anunțați la mitingul din 10 august s-au adunat în fața guvernului numai 25.000

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Guvernul Dăncilă a recurs la politica blândeții față de protestatari, efectul fiind un miting pașnic. La Satu Mare nu au venit nici cei care au anunțat organizarea adunării, sâmbătă la ora 18:00, pe Aleea Coposu

La un an de la intervenția brutală a jandarmilor din Piața Victoriei, oamenii au ieșit din nou sâmbătă, 10 august 2019, în stradă. De data aceasta manifestația, la care au fost în jur de 24.000 de oameni, s-a încheiat pașnic.

Primii oameni și-au facut apariția în Piața Victoriei după prânz, iar zona a început să se anime după-amiază. Jandarmii au instituit mai multe filtre, pentru a împiedica introducerea de obiecte periculoase. “Nu sunt controlate toate persoanele, ci în special cele cu bagaje voluminoase sau persoane asupra cărora sunt suspiciuni”, a precizat Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei.

Trei persoane au ajuns la secția de poliție pentru că au încercat să facă asta, iar un tânăr a fost amendat pentru că ar fi adresat injurii jandarmilor.

Pentru a arăta că și-au învățat lecția după violențele de anul trecut, jandarmii au abordat acum o tactică diferită. Au transmis informații despre situația din Piață aproape în fiecare oră.

Altar pentru fetele din Caracal

Un alt protest, organizat de grupul Rezist, a avut loc în Piața Revoluției, în fața Ministerului de Interne. “Cerem desecretizarea documentelor operative din 10 august, urgentarea rezolvării dosarului 10 august aflat la DIICOT și tragerea la răspundere a vinovaților de pe 10 august 2018”, a explicat un protestatar. După ora 18, oamenii aflați în fața sediului MAI au pornit în marș spre Piața Victoriei, cu o oprire la sediul DIICOT.

“Uniți, putem să-nvingem un sistem!”, au transmis protestatarii.

În Piață a venit și celebrul Davide Martello, pianistul german care a cântat în mai multe zone de conflict ale lumii. “Oamenii sunt supărați, dar încă mai au speranță. E o energie pozitivă. Poporul influențează totul. Noi suntem poporul. Muzica e o modalitate de a protesta pașnic”, a explicat muzicianul.

În Piață a fost ridicat un adevărat altar, unde oamenii au aprins lumânări pentru Alexandra Măceșanu, Luiza Melencu, dar și pentru victimele incendiului de la Colectiv.

Proteste în țară

Mii de oameni s-au adunat și în marile orașe ale țării, nemulțumiți că la un an de la protestul diasporei nu s-a schimbat mai nimic.  Protestatarii din Iași și din Cluj au huiduit în fața sediilor PSD și au strigat “Ciuma roșie”. La Sibiu protestatarii au pornit într-un marș, iar în fața unei biserici au ținut un moment de reculegere pentru Alexandra.

La Iași, s-au adunat peste 1.000 de oameni și au protestat mai bine de trei ore. S-au adunat inițial în Piața Unirii, apoi au mers în marș aproape 2 kilometri până la Prefectura Județului Iași, dar înainte de asta s-au oprit în fața sediului PSD unde oamenii au scandal lozinci împotriva partidului aflat la guvernare. Au venit echipați cu vuvuzele, cu fluiere, cu steaguri și pancarte.

La Sibiu, în fața Tribunalului, pe Calea Dumbrăvii, protestatarii au scandat și “”Kovesi, nu uita, Sibiul e de partea ta”. La biserica de pe bulevardul Mihai Viteazu, oamenii au ținut un minut de reculegere în memoria Alexandrei, apoi au strigat “Plânge strada pentru Alexandra”.

La Satu Mare protestatarii au strălucit prin absență, nici măcar organizatorii nefiind prezenți în Pasajul Corneliu Coposu sâmbătă, la ora 18, când era anunțată manifestația. Este posibil însă ca aceștia să se fi pierdut la Festivalul Berii, organizat în acest week-end în Centrul Nou.

Proteste în diaspora

Ziua de 10 august a fost marcată cu proteste și în diaspora. Zeci de români au ieșit în stradă în Paris, Dublin, Frankfurt sau Viena în semn de solidaritate cu cei din țară. Ei au cerut demisia actualului guvern și ca lupta împotriva corupției să continue. Ca și în țară, românii din diaspora au venit la protest și cu portretele Alexandrei și Luizei, fetele ucise de criminalul de la Caracal.

În Paris, zeci de oameni s-au adunat în Piața Trocadero, din apropierea Turnului Eiffel, loc devenit deja simbol pentru protestele românilor care locuiesc în Franța. Oamenii au scandat împotriva actualului guvern și a Jandarmeriei și au spus că nu vor uita ce s-a întâmplat în Piața Victoriei, când mulți dintre ei au fost victimele gazelor lacrimogene, folosite de forțele de ordine.

„Țara nu are spitale, voi mâncați pensii speciale!” – acesta este doar unul dintre mesajele cu care au ieșit în stradă românii din Viena. Protestatarii au mai avut la ei pancarte pe care se putea citi: “Corupția ucide”, “Românii vor justiție, nu corupție”. La rândul lor, au cerut demisia guvernului Dăncilă.

Reacția presei străine

Washington Post scrie că mii de oameni au luat parte la protestele împotriva Guvernului, cea mai mare manifestare având loc în București, în Piața Victoriei, în fața Guvernului. Jurnaliștii americani amintesc de violențele de anul trecut când mai mulți protestatari, dar și reprezentanți ai forțelor de ordine au fost răniți. ABC News a relatat evenimentele în aceeași manieră.

Pe de altă parte cei de la Reuters amintesc că protestul de ieri a fost organizat de diaspora românească, nemulțumită de corupția din țară, situația administrației publice și modificările aduse sistemului judiciar. Totodată, este menționat și cazul Caracal.

1 comentariu

  1. Anul trecut s-a implicat SE.RE.I. si Johanness,ajutati de la ”tusa” de hastagistii platiti de Soros si de un schizo-frenic,dintr-un studio de televiziune,care azi a ajuns mare europarlamentar!!Pentru servicii aduse,of course !!

Lasă un răspuns

Connect with

Proteste împotriva creșterii bugetului militar în Japonia

MITING PENTRU PACE

Proteste împotriva creșterii bugetului militar în Japonia

Parlamentul japonez a aprobat joi bugetul pentru anul fiscal 2024 începând din aprilie, în valoare totală de 112,57 trilioane de yeni (aproximativ 744 de miliarde de dolari). Bugetul de apărare al țării pentru noul an fiscal a înregistrat o creștere de 16,6 la sută, atingând un record de 7,92 trilioane de yeni, adică 56 miliarde de dolari.