Din 250.000 de participanţi anunţaţi la mitingul din 10 august s-au adunat în faţa guvernului numai 25.000 | Informaţia Zilei

Din 250.000 de participanţi anunţaţi la mitingul din 10 august s-au adunat în faţa guvernului numai 25.000

Scris de Vasile Andreica, 11 august 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Guvernul Dăncilă a recurs la politica blândeţii faţă de protestatari, efectul fiind un miting paşnic. La Satu Mare nu au venit nici cei care au anunţat organizarea adunării, sâmbătă la ora 18:00, pe Aleea Coposu

La un an de la intervenţia brutală a jandarmilor din Piaţa Victoriei, oamenii au ieşit din nou sâmbătă, 10 august 2019, în stradă. De data aceasta manifestaţia, la care au fost în jur de 24.000 de oameni, s-a încheiat paşnic.

Primii oameni şi-au facut apariţia în Piaţa Victoriei după prânz, iar zona a început să se anime după-amiază. Jandarmii au instituit mai multe filtre, pentru a împiedica introducerea de obiecte periculoase. “Nu sunt controlate toate persoanele, ci în special cele cu bagaje voluminoase sau persoane asupra cărora sunt suspiciuni”, a precizat Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei.

Trei persoane au ajuns la secţia de poliţie pentru că au încercat să facă asta, iar un tânăr a fost amendat pentru că ar fi adresat injurii jandarmilor.

Pentru a arăta că şi-au învăţat lecţia după violenţele de anul trecut, jandarmii au abordat acum o tactică diferită. Au transmis informaţii despre situaţia din Piaţă aproape în fiecare oră.

Altar pentru fetele din Caracal

Un alt protest, organizat de grupul Rezist, a avut loc în Piaţa Revoluţiei, în faţa Ministerului de Interne. “Cerem desecretizarea documentelor operative din 10 august, urgentarea rezolvării dosarului 10 august aflat la DIICOT şi tragerea la răspundere a vinovaţilor de pe 10 august 2018”, a explicat un protestatar. După ora 18, oamenii aflaţi în faţa sediului MAI au pornit în marş spre Piaţa Victoriei, cu o oprire la sediul DIICOT.

“Uniţi, putem să-nvingem un sistem!”, au transmis protestatarii.

În Piaţă a venit şi celebrul Davide Martello, pianistul german care a cântat în mai multe zone de conflict ale lumii. “Oamenii sunt supăraţi, dar încă mai au speranţă. E o energie pozitivă. Poporul influenţează totul. Noi suntem poporul. Muzica e o modalitate de a protesta paşnic”, a explicat muzicianul.

În Piaţă a fost ridicat un adevărat altar, unde oamenii au aprins lumânări pentru Alexandra Măceşanu, Luiza Melencu, dar şi pentru victimele incendiului de la Colectiv.

Proteste în ţară

Mii de oameni s-au adunat şi în marile oraşe ale ţării, nemulţumiţi că la un an de la protestul diasporei nu s-a schimbat mai nimic.  Protestatarii din Iaşi şi din Cluj au huiduit în faţa sediilor PSD şi au strigat “Ciuma roşie”. La Sibiu protestatarii au pornit într-un marş, iar în faţa unei biserici au ţinut un moment de reculegere pentru Alexandra.

La Iaşi, s-au adunat peste 1.000 de oameni şi au protestat mai bine de trei ore. S-au adunat iniţial în Piaţa Unirii, apoi au mers în marş aproape 2 kilometri până la Prefectura Judeţului Iaşi, dar înainte de asta s-au oprit în faţa sediului PSD unde oamenii au scandal lozinci împotriva partidului aflat la guvernare. Au venit echipaţi cu vuvuzele, cu fluiere, cu steaguri şi pancarte.

La Sibiu, în faţa Tribunalului, pe Calea Dumbrăvii, protestatarii au scandat şi “”Kovesi, nu uita, Sibiul e de partea ta”. La biserica de pe bulevardul Mihai Viteazu, oamenii au ţinut un minut de reculegere în memoria Alexandrei, apoi au strigat “Plânge strada pentru Alexandra”.

La Satu Mare protestatarii au strălucit prin absenţă, nici măcar organizatorii nefiind prezenţi în Pasajul Corneliu Coposu sâmbătă, la ora 18, când era anunţată manifestaţia. Este posibil însă ca aceştia să se fi pierdut la Festivalul Berii, organizat în acest week-end în Centrul Nou.

Proteste în diaspora

Ziua de 10 august a fost marcată cu proteste şi în diaspora. Zeci de români au ieşit în stradă în Paris, Dublin, Frankfurt sau Viena în semn de solidaritate cu cei din ţară. Ei au cerut demisia actualului guvern şi ca lupta împotriva corupţiei să continue. Ca şi în ţară, românii din diaspora au venit la protest şi cu portretele Alexandrei şi Luizei, fetele ucise de criminalul de la Caracal.

În Paris, zeci de oameni s-au adunat în Piaţa Trocadero, din apropierea Turnului Eiffel, loc devenit deja simbol pentru protestele românilor care locuiesc în Franţa. Oamenii au scandat împotriva actualului guvern şi a Jandarmeriei şi au spus că nu vor uita ce s-a întâmplat în Piaţa Victoriei, când mulţi dintre ei au fost victimele gazelor lacrimogene, folosite de forţele de ordine.

„Ţara nu are spitale, voi mâncaţi pensii speciale!” – acesta este doar unul dintre mesajele cu care au ieşit în stradă românii din Viena. Protestatarii au mai avut la ei pancarte pe care se putea citi: “Corupţia ucide”, “Românii vor justiţie, nu corupţie”. La rândul lor, au cerut demisia guvernului Dăncilă.

Reacţia presei străine

Washington Post scrie că mii de oameni au luat parte la protestele împotriva Guvernului, cea mai mare manifestare având loc în Bucureşti, în Piaţa Victoriei, în faţa Guvernului. Jurnaliştii americani amintesc de violenţele de anul trecut când mai mulţi protestatari, dar şi reprezentanţi ai forţelor de ordine au fost răniţi. ABC News a relatat evenimentele în aceeaşi manieră.

Pe de altă parte cei de la Reuters amintesc că protestul de ieri a fost organizat de diaspora românească, nemulţumită de corupţia din ţară, situaţia administraţiei publice şi modificările aduse sistemului judiciar. Totodată, este menţionat şi cazul Caracal.

Abonează-te acum Online!
  1. Colin Pavel a spus: 12 august 2019, ora 09:04

    Anul trecut s-a implicat SE.RE.I. si Johanness,ajutati de la ”tusa” de hastagistii platiti de Soros si de un schizo-frenic,dintr-un studio de televiziune,care azi a ajuns mare europarlamentar!!Pentru servicii aduse,of course !!

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0261.767.303 sau 0724.103.517