Din 15 decembrie se poate solicita inscrierea in pensie anticipata

Scris de Mihai Ghenceanu, 15 decembrie 2010 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Trecerea la cea de limita de varsta se va face din oficiu

In perioada 3 iulie – 31 decembrie, prevederile art. 10 din Legea nr. 118/202 privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar respectiv cele referitoare la inscrierea la pensia anticipata si pensia anticipata partial nu s-au aplicat.

Miercuri, 15 decembrie, directoarea Casei Judetene de Pensii (CJP) Satu Mare, Eugenia Sabou, ne-a remis un material privind reinceperea inscrierilor la aceste doua forme de pensie.
Redam in continuare precizarile continute de respectivul material.

Dosarele se depun cu 30 zile inainte de data indeplinirii conditiilor

Conform dispozitiilor art. 82 din Legea nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, cererea de pensionare impreuna cu actele care dovedesc indeplinirea conditiilor prevazute de lege se depun, la CJP, cu 30 de zile calendaristice inainte de data indeplinirii conditiilor de pensionare.
Ca urmare, persoanele care indeplinesc conditiile de inscriere la pensie anticipata si pensie anticipata partiala incepand cu data de 1 ianuarie 2011, pot solicita inscrierea la aceste categorii de pensii, incepand cu data de 15 decembrie.
Persoanele care iu indeplinit sau indeplinesc conditiile de inscriere la pensia anticipata sau anticipata partiala pana la data de 31 decembrie 2010, vor putea solicita inscrierea la aceste categorii incepand cu data de 3 ianuarie 2011.
“In situatia in care, pana la sfarsitul anului in curs, vor interveni modificari legislative de natura sa modifice aceste precizari, vom reveni cu mentiuni suplimentare”, ne asigura directoarea CJP Satu Mare.

Dupa trecerea in pensie de limita de varsta, drepturile se vor recalcula, dupa caz

Conform prevederilor art. 49 si art. 52 din Legea nr. 19/2000, asa cum au fost modificate prin Legea nr. 273/2009, incepand cu data de 1 ianuarie 2011, trecerea de la pensie anticipata si anticipata partiala la pensie de limita de varsta, se va face din oficiu, la implinirea varstei standard de pensionare prevazute de lege.
Beneficiarii pensiei anticipate si anticipate partiale care au implinit sau implinesc varsta standard de pensionare pana la data de 1 ianuarie 2011 si nu au solicitat trecerea la categoria pensionarilor pentru limita de varsta, vor fi trecuti din oficiu la pensie pentru limita de varsta incepand cu data de 1 ianuarie 2011.
“Precizam ca, odata cu trecerea la pensie pentru limita de varsta, conform prevederilor legale, pensia se va recalcula, dupa caz, prin eliminarea diminuarii prevazute de lege si prin adaugarea perioadelor asimiliate si a eventualelor stagii de cotizare realizate in perioadele de anticipare”, ne-a mai spus interlocutoarea noastra in incheiere.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.