Image 1
Image 2

Din 132 unităţi de învăţământ sătmărene, 51 deţin autorizaţie de securitate la incendiu

Unitate scolara din judetul Satu Mare
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Unitate scolara din judetul Satu Mare
Unitate scolara din judetul Satu Mare

Autorizaţiile de securitate la incendiu au devenit obligatorii încă din 1 octombrie 2017, însă cu toate acestea, există clădiri care nu deţin aceste autorizaţii, cu atât mai grav fiind faptul că la acest capitol ne referim şi la instituţii de învăţământ.

Cel mai recent eveniment a avut loc la o şcoală din localitatea Voiniceni, judeţul Mureş, unde în cursul dimineţii de 19 septembrie, a avut loc o explozie. Au fost răniţi un elev de 14 ani care a prezentat arsuri de gradul I la nivelul feţei şi o îngrijitoare, cu arsuri de gradul doi tot în zona feţei.

Potrivit informaţiilor furnizate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Mureş, explozia s-a produs în momentul în care îngrijitoarea a vrut să aprindă focul într-o sobă de teracotă din incinta unei clase.

La nivelul județului Satu Mare, potrivit informaţiilor furnizate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Someş Satu Mare, în prezent, dintr-un total de 132 unități de învățământ, 51 dețin autorizație de securitate la incendiu, 73 nu sunt autorizate din punct de vedere al securității la incendiu iar 8 unități de învățământ nu necesită obținerea autorizației de securitate la incendiu.

În judeţ există doar doi experţi care întocmesc documentaţia necesară

Conform aceleiaşi surse, cele mai întâlnite situații pentru care nu s-au eliberat autorizații de securitate la incendiu sunt documentaţiile depuse care nu sunt conforme cu prevederile legale în vigoare şi neconcordanțele între piesele desenate și realitatea din teren cu privire la arhitectură, și la instalațiile cu rol de securitate la incendiu.

Un alt motiv pentru care există atât de puţine clădiri care deţin autorizaţia de securitate la incendiu poate consta şi în fapul că în judeţul Satu Mare există doar doi experţi care întocmesc documentaţia necesară obţinerii autorizaţiilor însă şi costul ridicat pe care îl presupun acestea.

Potrivit Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, se sancționează cu amendă de la 5001 la 10000 RON: neîndeplinirea obligației de obținere și solicitare a avizelor şi/sau a autorizaţiilor de securitate la incendiu, de către investitori sau beneficiari și cu amendă de la 20000 la 50000 RON: începerea lucrărilor de execuţie la construcţii şi amenajări noi, de modificare a celor existente şi/sau schimbarea destinaţiei acestora, precum şi punerea lor în funcţiune, fără obţinerea avizului sau autorizaţiei de securitate la incendiu, în prealabil.

Acest subiect a fost prezentat în cotidianul Informaţia Zilei şi în luna ianuarie a acestui an, când statistica stătea altfel. Până în luna ianuarie a anului 2018, informaţiile relevau faptul că în judeţul Satu Mare, din totalul de 135 de instituţii de învăţământ existente, 62 deţineau autorizaţiile de securitate la incendiu, 40 instituţii erau neautorizate iar 23 nu făceau obiectul autorizării. La rândul lor, instituţiile pot beneficia de mai multe clădiri care sunt separate.

Dintre acestea, din totalul de 486 de clădiri cu destinaţia de învăţământ, 217 deţineau atunci autorizaţii, 79 nu erau autorizate iar 190 de clădiri nu făceau obiectul autorizării.

Avizul pentru construcțiile noi

În situaţia în care, conform prevederilor legale aplicabile, pentru construcţia în întregime este necesară obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu, atunci pentru lucrările de modificare sau schimbare a destinaţiei, este necesară obţinerea documentaţiei de avizare/ autorizare care să trateze doar spaţiile asupra cărora se intervine.

În acest caz, în scenariul de securitate la incendiu se va face în mod obligatoriu o analiză a modului în care aceste intervenţii influenţează cerinţa fundamentală de securitate la incendiu a întregii construcţii. Autorizaţia de securitate la incendiu emisă în această situaţie va constitui o anexă la autorizaţia de securitate la incendiu emisă iniţial pentru întreaga construcţie.

În situaţia în care lucrările de modificare sau de schimbare a destinaţiei vizează o construcţie, care nu are autorizaţie de securitate la incendiu iar autorizarea din perspectiva securităţii la incendiu este necesară pentru acele lucrări, documentaţia de autorizare trebuie să trateze întreaga construcţie.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

INCENDIU LA CĂPLENI

Au intervenit pompierii

Vineri, 13 octombrie 2023, în jurul orei 14:00, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Someş” din judeţul Satu Mare a intervenit pentru a limita şi lichida un incendiu izbucnit la o casă de locuit din localitatea Căpleni.