Audienţe în direct cu eva laczko, invitaţi: Kovacs Emil, Koter Laszlo. Titlul emisiuni: Muveszbaratsagok: Koter es Kovacs (Prietenii între artişti: Koter şi Kovacs).(reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Valeriu Bancea, Horia Adrian Ungur,Ovidiu Silaghi. Titlul emisiunii: Scandalul din justiţie versus scandalul din politică. (reluare) 02.30 Cultură,cu Ioan Aniţaş, invitat: Nicolae Pop.Titlul emisiunii: Munca-o modalitate de a rămâne tânăr. 03.40 Mesager educaţiona, cu Vasile Nechita, invitat: Vlaicu Popescu. Titlul emisiuni: Învăţământul dual la Colegiul Tehnic Unio- Traian-Vuia. 04.40 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Paula Pirvănescu. 05.50 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Bornyasz Iosif. Titlul emisiunii: Caprele spaniole la concurenţă cu cele autohtone. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea:Ilona Ilyes. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Anzik Arnold. 08.00 Audienţe în direct cu eva laczko, invitaţi: Kovacs Emil, Koter Laszlo. Titlul emisiuni: Muveszbaratsagok: Koter es Kovacs (Prietenii între artişti: Koter şi Kovacs).(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea:Ilona Ilyes. 09.30 Sănătate frumuseţe stil, cu Ioana Vladimirescu,invitat: Gaspar Gyorgy. 10.30 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Gabriel Gorgan. Titlul emisiunii: Tineri în faţa provocărilor timpului actual. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Valeriu Bancea, Horia Adrian Ungur,Ovidiu Silaghi. Titlul emisiunii: Scandalul din justiţie versus scandalul din politică. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Colonel Gheorghe Strâmb. Titlul emisiuni: Colonel Gheorghe Strâmb – rapor la 3650 de zile . 14.45 Teleshopping 15.00 Cultură cu Laczo Ev,invitat: Muzsnai Arpad.Titlul emisiuni: Paskandi-Dsida- Jakobffz napok. 15.45 Sănătate,cu Mihaela Ghiţă, invitat: Cătălin Cismaş. Titlul emisiuni: Cum învingem depresia? 16.25 Panoramic sportiv, cu Constantin Demian, invitat: Ştefan Szilagyi. Titlul emisiunii: Fotbalul juvenil în atenţia ASJ şi ISJ. 17.30 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu,invitat: Formaţia Clasic . 18.30 Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitaţi: Gheorghe Cormoş, Ioan Tipu Sălăjanu. Titlul emisiunii: Scrisul sătmărean în context local şi naţional.(reluare) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Info Studio cu Laczko Eva, invitaţi: Lochli Tunde, Kegyes David.Titlul emisiunii:Mosolyhaz – az orom oazisa(Casa Zânelor – oază de bucurii). 22.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Paula Pirvănescu. 23.30 Ştiri

Dimineaţă împreună, seara separaţi

Scris de Dumitru Păcuraru, 04 decembrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Preşedintele Klaus Iohannis a rostit, în sfârşit, expresia ce părea la începurile democraţiei magică: „numai împreună” .  Să înţelegem că acest „împreună” îi cuprinde şi pe Liviu Dragnea şi pe Călin Popescu Tăriceanu? Iată întreaga frază: „Numai împreună, implicaţi şi determinaţi, vom reuşi să construim o Românie puternică şi respectată, în Europa şi în întreaga lume.”

De la mesajul de 1 Decembrie de dimineaţă la recepţia oficială de seară lucrurile s-au schimbat. La un pahar de şampanie în cinstea Unirii, preşedintele a atacat din nou puterea. Aşadar, împreună, dar pe partide. Toţi la un loc, în aceeaşi direcţie, nu se poate.

Invocând unitatea, liderii coaliţiei de guvernare nu s-au lăsat mai prejos. Preşedintele PSD vorbeşte despre suveranitatea care ar trebui să ne aparţină, sugerând că nu ne aparţine. Liderul ALDE, preşedintele Senatului, merge şi mai departe afirmând că, în acest moment, românii nu-şi pot decide singuri viitorul.

Primii trei oameni în stat, trei opinii diferite. Pe urmele lor, populaţia, numită „societate civilă” cea care este de partea preşedintelui şi „popor” cea care susţine PSD, este ceva mai rezervată în privinţa sintagmei „împreună”. Chiar de Ziua Naţională,  protestanţii au ocupat Piaţa Victoriei. Deşi premierul a stat în tribuna oficială, alături de preşedinte. Este adevărat că nu a participat la recepţia de la Cotroceni.

Indiferent de situaţia de pe scena politică, s-a intrat în anul Centenarului. Poate ar trebui să ne gândim că din decembrie 2017 până în decembrie 2018 tot ce se va spune memorabil în materie de ţară, patrie, trecut şi viitor, va rămâne în istorie.  Preşedintele României ar trebui să-şi conceapă discursul de la 1 Decembrie 2018 de pe acum. Liderii politici, de la toate partidele, ar trebui să-şi reconsidere poziţiile despre unitate naţională,suveranitate, viziunea pentru viitor. Altfel riscă să rămână doar nişte iluştri necunoscuţi care au trecut prin politică, deţinând înalte funcţii în stat, ca gâsca prin apă.

Centenarul oferă unor politicieni ocazia să devină bărbaţi de stat. Nu doar prin discursuri, ci şi prin fapte. Aici se iveşte o problemă: ce înseamnă „faptă” în activitatea unui politician? Aici se atinge un punct sensibil. Ceea ce unii aleşi înţeleg că trebuie să se implice pentru a ajuta comunitatea pe care o reprezintă s-ar putea să fie interpretat ca trafic de influenţă. De pildă, dacă un parlamentar îşi arogă meritul de a fi intervenit pe lângă guvern pentru alocarea unei sume de bani pentru judeţul său ar putea fi interpretat ca trafic de influenţă.   

Preşedintele spune că „românii pot trasa viitorul ţării”. Cum? Cum poate poporul trasa viitorul? ~n acelaşi timp, preşedintele afirmă că există politicienii „care vor să ţină România captivă”.

Discursul extins al preşedintelui de Ziua Naţională nu a diferit cu nimic de unul obişnuit. Aceleaşi teme care despart lumea politică în două tabere.

Statistic, s-a demonstrat că 150 de persoane pot dezvolta aproximativ 1225 de conflicte. Numărul parlamentarilor este de trei ori mai mare. Dacă mai adăugăm şi alte persoane implicate în viaţa politică se ajunge la un număr impresionant de conflicte, de ordinul zecilor de mii. Fiecare sintagmă naşte mii de conflicte. Pentru că de Ziua Naţională preşedintele se confundă cu însăşi România, discursul său este un document istoric. Din păcate, şi de data aceasta discursul prezidenţial a fost unul belicos, menit să dezbine, nu să adune. Nu este vina preşedintelui Klaus Iohannis. Aşa sunt vremurile. Oricine ar fi fost în locul său, ar fi procedat la fel.

Abonează-te acum Online!