21.02.2019 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Gabriel Zetea, Adrian Albu, Ciprian Ardelean. Titlul emisiuni: Iohannis a făcut o analiză populistă a bugetului populist.(reluare) 01.40 Cultură – Concert dedicat Centenarului Mari Unirii. 03.40 Iată omul cu Gabriel Ghişan, invitat: Giura Ioan. 04.40 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Popa Ovidiu Adrian. Titlul emisiuni: Popa Ovidiu Adrian – raport la 1.640 zile. 05.45 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea. Titlul emisiunii: Acoperiţii versus descoperiţii din administraţia publică. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitat: Daniel Dragoş. Titlul emisiunii: Pesta Porcină Africană şi soarta vânatului în judeţul Satu Mare.(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.30 Sanatate frumusete stil 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitat: Pallai Bela. Titlul emisiunii: Viaţa Greco-catolică. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Gabriel Zetea, Adrian Albu, Ciprian Ardelean. Titlul emisiuni: Iohannis a făcut o analiză populistă a bugetului populist.(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Viaţa la Ţară, cu Ioan Aniţaş 14.30 Teleshopping 14.50 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Popa Ovidiu Adrian. Titlul emisiuni: Popa Ovidiu Adrian – raport la 1.640 zile. 16.00 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea. Titlul emisiunii: Acoperiţii versus descoperiţii din administraţia publică. 17.20 Cultură – Hoinar prin Satu Mare 18.00 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Marcel Nichita. Titlul emisiunii: Semnele îmbătrânirii pielii. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct (reluare) 23.00 Cultură cu Ioan Aniţaş, invitaţi: Dana Criste, Gheorghe Cormoş. Titlul emisiunii: Poezia sătmăreană în contextul globalizării.

Dimineaţă împreună, seara separaţi

Scris de Dumitru Păcuraru, 04 decembrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Preşedintele Klaus Iohannis a rostit, în sfârşit, expresia ce părea la începurile democraţiei magică: „numai împreună” .  Să înţelegem că acest „împreună” îi cuprinde şi pe Liviu Dragnea şi pe Călin Popescu Tăriceanu? Iată întreaga frază: „Numai împreună, implicaţi şi determinaţi, vom reuşi să construim o Românie puternică şi respectată, în Europa şi în întreaga lume.”

De la mesajul de 1 Decembrie de dimineaţă la recepţia oficială de seară lucrurile s-au schimbat. La un pahar de şampanie în cinstea Unirii, preşedintele a atacat din nou puterea. Aşadar, împreună, dar pe partide. Toţi la un loc, în aceeaşi direcţie, nu se poate.

Invocând unitatea, liderii coaliţiei de guvernare nu s-au lăsat mai prejos. Preşedintele PSD vorbeşte despre suveranitatea care ar trebui să ne aparţină, sugerând că nu ne aparţine. Liderul ALDE, preşedintele Senatului, merge şi mai departe afirmând că, în acest moment, românii nu-şi pot decide singuri viitorul.

Primii trei oameni în stat, trei opinii diferite. Pe urmele lor, populaţia, numită „societate civilă” cea care este de partea preşedintelui şi „popor” cea care susţine PSD, este ceva mai rezervată în privinţa sintagmei „împreună”. Chiar de Ziua Naţională,  protestanţii au ocupat Piaţa Victoriei. Deşi premierul a stat în tribuna oficială, alături de preşedinte. Este adevărat că nu a participat la recepţia de la Cotroceni.

Indiferent de situaţia de pe scena politică, s-a intrat în anul Centenarului. Poate ar trebui să ne gândim că din decembrie 2017 până în decembrie 2018 tot ce se va spune memorabil în materie de ţară, patrie, trecut şi viitor, va rămâne în istorie.  Preşedintele României ar trebui să-şi conceapă discursul de la 1 Decembrie 2018 de pe acum. Liderii politici, de la toate partidele, ar trebui să-şi reconsidere poziţiile despre unitate naţională,suveranitate, viziunea pentru viitor. Altfel riscă să rămână doar nişte iluştri necunoscuţi care au trecut prin politică, deţinând înalte funcţii în stat, ca gâsca prin apă.

Centenarul oferă unor politicieni ocazia să devină bărbaţi de stat. Nu doar prin discursuri, ci şi prin fapte. Aici se iveşte o problemă: ce înseamnă „faptă” în activitatea unui politician? Aici se atinge un punct sensibil. Ceea ce unii aleşi înţeleg că trebuie să se implice pentru a ajuta comunitatea pe care o reprezintă s-ar putea să fie interpretat ca trafic de influenţă. De pildă, dacă un parlamentar îşi arogă meritul de a fi intervenit pe lângă guvern pentru alocarea unei sume de bani pentru judeţul său ar putea fi interpretat ca trafic de influenţă.   

Preşedintele spune că „românii pot trasa viitorul ţării”. Cum? Cum poate poporul trasa viitorul? ~n acelaşi timp, preşedintele afirmă că există politicienii „care vor să ţină România captivă”.

Discursul extins al preşedintelui de Ziua Naţională nu a diferit cu nimic de unul obişnuit. Aceleaşi teme care despart lumea politică în două tabere.

Statistic, s-a demonstrat că 150 de persoane pot dezvolta aproximativ 1225 de conflicte. Numărul parlamentarilor este de trei ori mai mare. Dacă mai adăugăm şi alte persoane implicate în viaţa politică se ajunge la un număr impresionant de conflicte, de ordinul zecilor de mii. Fiecare sintagmă naşte mii de conflicte. Pentru că de Ziua Naţională preşedintele se confundă cu însăşi România, discursul său este un document istoric. Din păcate, şi de data aceasta discursul prezidenţial a fost unul belicos, menit să dezbine, nu să adune. Nu este vina preşedintelui Klaus Iohannis. Aşa sunt vremurile. Oricine ar fi fost în locul său, ar fi procedat la fel.

Abonează-te acum Online!