Image 1
Image 2
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Alegerile din 25 mai dau mare bătaie de cap tuturor partidelor. PSD a decis să meargă pe liste comune cu PC şi UNPR, însă în ultimul moment PNL vrea să-şi schimbe opţiunea de a merge separat. Crin Antonescu pare să fie dispus să renunţe la paritate, recunoscând astfel că PSD este un partid mult mai mare. Deocamdată se vorbeşte de un procent de 60 şi 40%. Cum conservatorii şi uneperiştii au două locuri eligibile, înseamnă că PSD ar putea pierde un loc sau două, în favoarea PNL. Preţul pare mare, dar merită pentru a păstra armonia în USL.

Dacă cele două partide vor merge separat obligatoriu se vor înregistra conflicte.
În fapt, USL are un electorat de circa 55%. Acesta se va distribui  în funcţie de prestaţia fiecărui partid, în special la nivel local. O listă comună ar întoarce USL în timp. Valul din 2012, speranţa că se va guverna mai bine, nu mai este la intensitatea de acum doi ani. Multă lume începe să fie dezamăgită. Dezamăgiţii vor îngroşa rândurile absenteiştilor. Mergând pe liste comune este foarte probabil ca numărul celor care vor merge la vot în mai să fie mai mic.

Apare însă şi o altă problemă. Cu puţin timp în urmă liderii USL anunţau că intenţionează să organizeze un referendum simultan cu europarlamentarele. Pentru modificarea Constituţiei  este nevoie de o prezenţă la vot de 50% plus unu din numărul celor înscrişi în listele electorale. Au fost acestea aduse la zi? După scandalul de la ultimul referendum de suspendare nu s-a mai auzit nimic despre liste.

Situaţia în USL este cum nu se poate mai încurcată. PSD şi PNL nu ştiu dacă este mai bine să meargă împreună sau separat. Nu ştiu care va fi soarta referendumului. Dacă nu se modifică articolul din Constituţie privind prerogativele preşedintelui, apare problema candidatului comun.

Riscă PSD să instaleze la Cotroceni un preşedinte din alt partid pentru un mandat de cinci ani? Social democraţii nu au nicio garanţie că Antonescu nu va fi un preşedinte la fel de exigent, ca să nu spunem la fel de incomod, ca Traian Băsescu.  Victor Ponta nu are cum să uite că au fost câteva episoade în care Antonescu s-a comportat ca un preşedinte-jucător.

Dilemele în USL persistă, în ciuda asigurărilor că totul merge conform protocolului. La masa verde se rezolvă multe, însă sunt chestiuni care nu se pot clarifica decât la confruntarea cu realitatea. PSD şi PNL continuă să aibă interese divergente, nereuşind să demonstreze până acum că au un scop comun, binele general. În realitate, fiecare dintre cele două partide încearcă să-şi consolideze puterea prin atragerea de resurse financiare, prin ocuparea unor funcţii-cheie la diferite instituţii ale statului.

Pe zona opoziţiei situaţia nu este atât de presantă. Contează prea puţin dacă partidele de dreapta merg separat sau pe liste comune. Pentru PDL şi noul său concurent PMP rezultatele de la europarlamentare sunt importante pentru a se stabili raportul de forţe dintre ele. În funcţie de rezultatele obţinute se va stabili un eventual candidat prezidenţial comun, dar se va testa nivelul la care a crescut sau a scăzut capitalul electoral al preşedintelui Băsescu.
Cu câteva luni înainte de alegeri, lucrurile sunt încurcate. PSD şi PNL nu ştiu dacă merg împreună sau separat, iar pe dreapta concurează cel puţin trei partide. Surprizele nu sunt excluse.

Câteva cuvinte despre puterea presei

Presa, după apariţia reţelelor de socializare, şi-a pierdut din putere şi influenţă. Fiecare cetăţean, fiecare politician, s-a trezit peste noapte cu o fărâmă din puterea pe care o are mass media tradiţională. Îndeosebi politicienii şi-au făcut propriile site-uri pe care lansează într-o veselie ştiri false. Fake-news-urile în cea mai mare proporţie sunt lansate de instituţii, de partide, de politicieni.