Image 1
Image 2
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

     Plan sau doar o simplă încurajare, declaraţia lui Vasile Blaga că alegerile de anul viitor trebuie să prindă PNL la guvernare, va stârni nenumărate discuţii. Niciun partid nu se simte bine în opoziţie. Este de datoria politicienilor care nu se află la putere să ceară demisia premierului şi să critice acţiunile guvernului, dar PNL se află într-o situaţie specială. Liberalii şi democrat liberalii au ales un candidat potrivit cu care au reuşit să câştige alegerile prezidenţiale înainte de fuziunea partidelor.

Tocmai victoria din noiembrie 2014 au determinat PNL şi PDL să fuzioneze pentru a forma o forţă politică redutabilă, capabilă să însoţească preşedintele în demersurile sale de preluare a puterii. În curând se împlineşte un an şi puterea lor stă în cumpănă. Sunt şi nu sunt la putere. Au preşedintele, însă nu au aproape niciun instrument prin care să influenţeze mersul lucrurilor în România.
O vreme au avut impresia că DNA poate suplini lisa de putere politică. Reţinerea şi arestarea unor politicieni nu a dus la modificarea majorităţii în parlament. DNA a adunat de-a valma, din toate partidele, de la parlamentari la aleşi locali. Deşi ajută, nu Justiţia este soluţia preluării puterii. Lupta politică rămâne aceeaşi, iar bătălia se duce tot în parlament, tot în consiliile locale, tot în mass media nu pe coridoarele DNA. Prin urmare, şi PNL trebuie să ţină seama de această realitate.
Pe măsură ce se apropie termenul pentru începerea noii sesiuni parlamentare, opoziţia se regrupează şi adoptă o nouă strategie. I s-a reproşat noului PNL că este prea moale. Li se reproşează liderilor că stau prost în sondaje la capitolul încredere. Preşedintele Iohannis nu-i tractează, iar acţiunile lor nu-i recomandă ca o alternativă la o viitoare guvernare. De aceea, Vasile Blaga şi Alina Gorgiu au decis să ia taurul de coarne. Este însă o problemă< nu este clar cine est taurul? Deci trebuie să atace la întâmplare. S-au delimitat de preşedinte în chestiunea triplării salariului său. PNL nu este de acord, în ciuda faptului că Iohannis salutase ordonanţa guvernului prin care se majorau salariile demnitarilor. Este un punct marcat. Nu este însă de ajuns. PNL trebuie să atace mai profund.
Nu îi ajută conjunctura. Liviu Dragnea schimbă strategia PSD şi chiar propune un armistiţiu cu PNL. Lucru salutat de Alina Gorghiu. Nu era cazul. Vasile Blaga a intuit capcana în care a căzut colega lui şi undeva prin Moldova declară că PNL trebuie să preia puterea şi să organizeze el alegerile. Nu spune cum anume va dărâma guvernul PSD. Deocamdată liberalii, la fel ca preşedintele Iohannis, şi-au concentrat tirul doar pe Victor Ponta. Este adevărat că dacă pică premierul se schimbă întregul guvern, dar coaliţia PSD-UNPR-ALDE pare de dezdruncinat. Liviu Dragnea are legături mai strânse cu Gabriel Oprea decât avea Victor Ponta. Nu s-ar pune problema trădării UNPR şi pentru că partidul lui Oprea poate spera într-o alianţă firească cu PSD, fiind de aceeaşi factură.
Mai degrabă PNL aşteaptă o disoluţie a PSD din interior. Chiar ieri senatorii social democraţii s-au întâlnit pentru a discuta plecarea lui Ilie Sârbu din partid. Lider al grupului parlamentar din Senat, socru al premierului, Ilie Sârbu este un politician influent, cu relaţii transpartinice puternice. Plecarea lui este pusă în directă relaţie cu demisia lui Ponta din fruntea PSD. Se schimbă garda. Liviu Dragnea îşi consolidează poziţia. Elimină oamenii fostului lider şi îşi pune oamenii săi în funcţiile-cheie. Poate cădea din pricina aceasta guvernul? Eventual poate pleca Victor Ponta, dar coaliţia pare mai sudată decât a fost sub Victor Ponta. Prin urmare pe ce se bazează Vasile Blaga atunci când afirmă că alegerile de anul viitor trebuie să prindă PNL-ul la guvernare? Numai el ştie.

Riscurile asumării răspunderii

Decizia de asumarea răspunderii guvernului în parlament este un gest suprem pe care îl face un prim ministru pentru adoptarea unei legi. Dacă nu se întruneşte majoritatea simplă guvernul cade.

PNL, linia Valeriu Stoica

Pornind de la gafa preşedintelui Iohannis care a negat că pe teritorul României ar fi căzut un rest de dronă rusească, Valeriu Stoica face o analiză rece, la obiect, a stării partidului al cărui lider a fost până i-a cedat de bună voie funcţia lui Theodor Stolojan.