20.07.2018 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Crăciun, Emil Şuhani, Radu Creţu. Titlul emisiunii: Şedinţă de guvern cu protestatarii la gard. (reluare) 01.30 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 02.40 Cultură, Hajduszoboszlo vacante de vis. 03.00 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 04.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Adrian Pristopan. 05.30 Info Studio cu Laczko Eva. Titlul emisiuni: Casa zâmbetelor-oază de bucurie. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Simona Niste. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Ilyes Ilona. 08.00 Audienţe în direct cu Ioan Aniţaş, invitat: Adrian Cozma. Titlul emisiuni: Creşterea cailor de rasa şi relaxarea. (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Simona Niste. 09.30 Sănătate frumuseţe stil, cu Ioana Vladimirescu, invitat: . 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitaţi: Barta Barnabas, Gordan Dalma, Gsiszar Lorant. Titlul emisiunii: La Satu Mare se organizează Întâlnirea Naţională a Tineretului Catolic. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Crăciun, Emil Şuhani, Radu Creţu. Titlul emisiunii: Şedinţă de guvern cu protestatarii la gard. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Iuliu Cadar. Titlul emisiuni: Iuliu Cadar-raport la 3650 de zile. 14.35 Teleshopping 15.00 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Adrian Pristopan. 16.00 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 17.30 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat: Alina Perşa. Titlul emisiunii: Asociaţia ACT4U, implicată în diverse activităţi ecologice. 18.00 Sănătate,cu Mihaela Ghiţă, invitat: Cătălin Cismaş. Titlul emisiuni: Cum controlăm furia? 18.30 Şedinţă de Consiliu 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitat: Constantin Demian, Daniela Silaghi. Titlul emisiunii: Care sunt cele mai mari probleme ale adolescenţilor?(reluare) 23.00 Şedinţă de Consiliu

Dezechilibrele scenei politice

Scris de Dumitru Păcuraru, 16 iunie 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Pregătirea pentru campania electorală, campania propriu-zisă, apoi alegerile au reuşit să îndrepte atenţia întregii opinii publice  înspre zona administraţiilor locale. Nu s-a prea văzut în această lungă perioadă activitatea guvernului, a preşedinţiei şi parlamentului decât fragmentar. Momentul de respiro trece odată cu învestirea noilor aleşi. Deocamdată întârzie din cauze birocratice. S-ar părea că noua lege se implementează mai greu.

Unele partide, printre care şi PNL, nu reuşesc să-şi pună la punct facturile cu cheltuielile din timpul campaniei. Candidatul PSD care a câştigat primăria generală a Capitalei şi-a pierdut răbdarea. Gabriela Firea vrea să-şi preia cât mai repede atribuţiile. Între timp a şi anunţat că transportul public în Bucureşti va fi gratuit.

Dar nu toţi se grăbesc. Parlamentarii care au fost aleşi în funcţii la nivel local mai au câteva zile până parlamentul intră în vacanţă. Profită de ocazie şi mai fac câte ceva în parlament. PSD a reuşit să-l demită pe Valeriu Zgonea din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. Alianţa PSD-UNPR-ALDE mai are timp să înainteze o moţiune de cenzură profitând de majoritatea pe care încă o are. Nu doreşte să preia guvernarea, însă ar pune guvernul de tehnocraţi într-o poziţie de nelegitimitate prin demiterea lui în prag de alegeri.

Deşi nu sunt declaraţii dure ca în timpul preşedintelui Băsescu, schimbul de replici dintre PSD şi Klaus Iohannis este constant şi din ce în ce mai acid. Devine tot mai clar că nu mai poate exista o înţelegere nici măcar la nivel instituţional între opoziţia reprezentată de PSD, ALDE, UNPR şi preşedinţie, guvernul Cioloş, PNL. Tensiunea este maximă. Se va intra în campania pentru parlamentare ca într-un adevărat război în care nu se va ţine cont de niciun principiu, de nicio regulă.

În această stare de nervozitate politică vine şi decizia Curţii Constituţionale pe marginea neconstituţionalităţii articolului din Codul Penal privind abuzul în serviciu. Pe baza acestui articol sunt instrumentate 42% din dosarele DNA. Codruţa Kovesi, şefa DNA, a cerut public CCR să nu “discrimineze” articolul cu pricina. Şi-a atras critici vehemente, mai cu seamă din partea lui Traian Băsescu. Campion al luptei pentru drepturile omului politic, fostul preşedinte face dezvăluiri despre modul cum funcţionează instituţiile “de forţă“, cum sunt numite DNA şi SRI. Prin atitudinea sa, el se apropie de actuala opoziţie. Se poate intui că la toamnă, în eventualitatea intrării PMP în parlament, acest partid tinde mai degrabă spre o alianţă cu PSD-ALDE-UNPR decât spre PNL. Este unul dintre efectele perverse ale luptei anti-corupţie care îi apropie pe cei care se simt ofensaţi de “spectacolul cătuşelor”. Poate există şi cauze mai profunde care duc la izolarea tot mai accentuată a preşedintelui Iohannis şi a PNL pe o scenă politică tot mai dezechilibrată.

Nimeni nu se mai îndoieşte de faptul că preşedinţia comunică greu, iar guvernul nu ia decizii curajoase. În acelaşi timp, PNL se constituie greu într-o alternativă la PSD. Nu reuşeşte să capteze opinia publică prin puncte de program atractive şi dătătoare de speranţe. Nu are lideri carismatici, nu apare personajul popular care să atragă măcar prin discurs, dacă nu prin acţiune.

Observând că nu se poate lipi de imaginea lui, PNL nu se mai agaţă cu disperare de preşedintele Iohannis. Dar nu are un pilon de rezistenţă sau un vârf de atac nici în premierul Cioloş. PNL se află în plină căutare de direcţie. O soluţie ar fi o nouă fuziune, de data aceasta cu Uniunea “Salvaţi Bucureştiul”, în curs de transformare în Partidul Salvaţi România. Dar şi acesta este doar începutul unui proiect care necesită timp. Dezechilibrele politice conduc la crize, iar o nouă criză politică este ultimul lucru care-i lipseşte României.   

Abonează-te acum Online!