Image 1
Image 2

Dezechilibrele scenei politice

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Pregătirea pentru campania electorală, campania propriu-zisă, apoi alegerile au reușit să îndrepte atenția întregii opinii publice  înspre zona administrațiilor locale. Nu s-a prea văzut în această lungă perioadă activitatea guvernului, a președinției și parlamentului decât fragmentar. Momentul de respiro trece odată cu învestirea noilor aleși. Deocamdată întârzie din cauze birocratice. S-ar părea că noua lege se implementează mai greu.

Unele partide, printre care și PNL, nu reușesc să-și pună la punct facturile cu cheltuielile din timpul campaniei. Candidatul PSD care a câștigat primăria generală a Capitalei și-a pierdut răbdarea. Gabriela Firea vrea să-și preia cât mai repede atribuțiile. Între timp a și anunțat că transportul public în București va fi gratuit.

Dar nu toți se grăbesc. Parlamentarii care au fost aleși în funcții la nivel local mai au câteva zile până parlamentul intră în vacanță. Profită de ocazie și mai fac câte ceva în parlament. PSD a reușit să-l demită pe Valeriu Zgonea din funcția de președinte al Camerei Deputaților. Alianța PSD-UNPR-ALDE mai are timp să înainteze o moțiune de cenzură profitând de majoritatea pe care încă o are. Nu dorește să preia guvernarea, însă ar pune guvernul de tehnocrați într-o poziție de nelegitimitate prin demiterea lui în prag de alegeri.

Deși nu sunt declarații dure ca în timpul președintelui Băsescu, schimbul de replici dintre PSD și Klaus Iohannis este constant și din ce în ce mai acid. Devine tot mai clar că nu mai poate exista o înțelegere nici măcar la nivel instituțional între opoziția reprezentată de PSD, ALDE, UNPR și președinție, guvernul Cioloș, PNL. Tensiunea este maximă. Se va intra în campania pentru parlamentare ca într-un adevărat război în care nu se va ține cont de niciun principiu, de nicio regulă.

În această stare de nervozitate politică vine și decizia Curții Constituționale pe marginea neconstituționalității articolului din Codul Penal privind abuzul în serviciu. Pe baza acestui articol sunt instrumentate 42% din dosarele DNA. Codruța Kovesi, șefa DNA, a cerut public CCR să nu “discrimineze” articolul cu pricina. Și-a atras critici vehemente, mai cu seamă din partea lui Traian Băsescu. Campion al luptei pentru drepturile omului politic, fostul președinte face dezvăluiri despre modul cum funcționează instituțiile “de forță“, cum sunt numite DNA și SRI. Prin atitudinea sa, el se apropie de actuala opoziție. Se poate intui că la toamnă, în eventualitatea intrării PMP în parlament, acest partid tinde mai degrabă spre o alianță cu PSD-ALDE-UNPR decât spre PNL. Este unul dintre efectele perverse ale luptei anti-corupție care îi apropie pe cei care se simt ofensați de “spectacolul cătușelor”. Poate există și cauze mai profunde care duc la izolarea tot mai accentuată a președintelui Iohannis și a PNL pe o scenă politică tot mai dezechilibrată.

Nimeni nu se mai îndoiește de faptul că președinția comunică greu, iar guvernul nu ia decizii curajoase. În același timp, PNL se constituie greu într-o alternativă la PSD. Nu reușește să capteze opinia publică prin puncte de program atractive și dătătoare de speranțe. Nu are lideri carismatici, nu apare personajul popular care să atragă măcar prin discurs, dacă nu prin acțiune.

Observând că nu se poate lipi de imaginea lui, PNL nu se mai agață cu disperare de președintele Iohannis. Dar nu are un pilon de rezistență sau un vârf de atac nici în premierul Cioloș. PNL se află în plină căutare de direcție. O soluție ar fi o nouă fuziune, de data aceasta cu Uniunea “Salvați Bucureștiul”, în curs de transformare în Partidul Salvați România. Dar și acesta este doar începutul unui proiect care necesită timp. Dezechilibrele politice conduc la crize, iar o nouă criză politică este ultimul lucru care-i lipsește României.   

Pe marginea demisiei de onoare a președintei Ungariei

O amplă dezbatere, dublată de protestele opoziției, se poartă în Ungaria după ce președintele țării, Katalin Novak, și ministrul Justiției, Varga Judit, au demisionat. Demisia lor a survenit în urma grațierii unui codamnat acuzat de pedofilie. 

Sigla Informatia Zilei

Aşa va guverna PSD?

S-a discutat atât de mult despre economisire, despre măsurile care trebuie luate pentru a nu depăşi deficitul bugetar încât avem impresia că deja s-a rezolvat problema.