Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Ciprian Costea, Tiberiu Markos. Titlul emisiunii: Mediul de afaceri se luptă cu lipsa de predictibilitate (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Adrian Cozma, Vasile Fernea, Adelin Ghiarfaş. Titlul emisiunii: Iohannis a desemnat-o pe Viorica Dăncilă premier (reluare) 02.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Georgeta Pop. Titlul emisiunii: Schimbări preconizate la plata contribuţiei la sănătate 03.05 Iată omul, cu Gabriel Ghişan, invitat Maria Zamfirache 04.03 Documentar, Vasile Lucaciu 04.50 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia, invitat dr. Liana Strămb. Titlul emisiunii: Cauze energetice ale bolilor 05.43 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Marius Horşia. Titlul emisiunii: Migraţia popoarelor din zilele noastre 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Willy 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Ramona Farkaş. Titlul emisiunii: Uitaţi de majorarea salariilor, angajaţii de la mediu protestează (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.26 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu. Titlul emisiunii: Cum înţelegem plânsul? 10.08 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitaţi Mia Chereji, Liliana Mărcuş. Titlul emisiunii: Micii ecologişti de la şcoala Ion Creangă 10.43 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Georgeta Pop. Titlul emisiunii: Drepturile asiguraţilor pe timpul spitalizării 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Adrian Cozma, Vasile Fernea, Adelin Ghiarfaş. Titlul emisiunii: Iohannis a desemnat-o pe Viroica Dăncilă premier (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Rodica Maxi. Titlul emisiunii: Cânepa românească nu este drog 14.25 Teleshopping 14.40 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu. Titlul emisiunii: Romeo Nicoară raport la 7.670 de zile 15.45 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 16.48 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitaţi Florin Turcu, Horia Macarie. Titlul emisiunii: Planurile Asociaţiei Judeţene de Atletism Satu Mare 17.45 Info studio, cu Ioan Aniţaş, invitat Ioan Coroianu. Titlul emisiunii: Crime între cunoscuţi 18.35 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Ildiko Tivadar, Mihaela Mulg. Titlul emisiunii: Cum se poate obţine alocaţia pentru copil într-un alt stat membru UE? (reluare) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Csaba Csintalan. Titlul emisiunii: Şansele învăţământului de la sate 22.30 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu, invtat Lia Marinela Avram 23.30 Ştiri

Dezbatere naţională sau luptă?

Scris de Dumitru Păcuraru, 17 iunie 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

O dezbatere cum nu s-a mai întâlnit până acum pe tema justiţiei a fost declanşată de decizia Curţii Constituţionale de miercuri, 16 iunie. Răspunzând unei sesizări, judecătorii Curţii au decis că un articol din Codul Penal este ambiguu şi trebuie reformulat. Astfel sintagma „abuz în serviciu” trebuie să capete o altă formă, mai clară, care să nu lase loc la interpretări. Cuvântul „defectuos” pus imediat după „îndeplinirea sarcinilor de serviciu” nu are ce căuta într-o lege.

Nu ştim dacă societatea s-a împărţit exact în două, dar dintr-o dată au apărut două tabere gata să se sfâşie una pe alta. După Vasile Blaga şi decizia Curţii este neclară, din moment ce spune că pare dată de rabinul din Buhuşi. Adică li s-a dat dreptate şi unora şi altora.

Dar care sunt taberele? În primul rând ar fi vorba despre DNA. :efa acestui departament de luptă împotriva corupţiei afirmă că schimbarea articolului din Codul Penal va duce la pierderea a 42% din dosarele pe care le instrumentează acum DNA. Dimpotrivă, zic alţii, legea se poate aplica mai clar, iar dacă procurorii au probe, anchetele pot merge mai departe.

Preşedintele Iohannis este mulţumit de decizia Curţii. Mulţumiţi par şi liderii partidelor parlamentare. Lor le revine sarcina să modifice ce este de modificat la articolul cu pricina. Au la dispoziţie 45 de zile. Pot şi ignora problema. În acest caz s-ar părea că, într-adevăr, se pun sub semnul neconstituţionalităţii o serie de sentinţe care s-ar da pe baza acelui articol ambiguu care vorbeşte despre “îndeplinirea defectuoasă a sarcinilor de serviciu”. Un parlamentar mai şugubăţ spune că îşi îndeplineşte sarcinile de serviciu defectuos şi dacă lasă geamul deschis şi răceşte secretara. Astfel când una dintre consilierele preşedintelui Iohannis şi-a dat demisia pentru că la Cotroceni nu era un chioşc de unde să-şi cumpere un suc şi o ciocolată însemna că preşedintele şi-a îndeplinit sarcinile de serviciu defectuoas. Aceste exemple extreme nu fac decât să arate că articolul incriminat nu este în regulă.

Atunci ce este în regulă? În ce direcţie trebuie să ia lupta împotriva corupţiei? Este îndreptăţită lupta pentru drepturile omului sau pentru o anchetă bazată pe probe clare, nu pe interpretări? Una dintre vocile cele mai puternice în această chestiune este cea a fostului preşedinte Traian Băsescu. El se ridică împotriva sistemului pe care l-a creat, dar care a luat-o într-o direcţie greşită după 2014. După el, Laura Kovesi îşi depăşeşte atribuţiile, iar instituţiile de forţă, DNA şi SRI,  pun în pericol separaţia puterilor în stat, subordonându-şi instituţiile fundamentale ale statului de drept.

O poziţie radicală adoptă preşedintele Senatului. Călin Popescu Tăriceanu este considerat exponentul luptei anti-DNA. În acest curent se integrează partidele fostei coaliţii de guvernare, PSD, UNPR, ALDE, dar prin spate se raliază şi PNL. Asta se întâmplă pentru că toate partidele au corupţii lor.

Lucrurile se complică pe măsură ce se intră într-o analiză economică şi socială. Se zice că din cauza fricii de a nu fi acuzaţi că îşi exercită sarcinile de serviciu în mod “defectuos” funcţionarii nu mai semnează acte. Astfel în acest an nu s-a accesat niciun euro din fondurile europene, iar investiţiile sunt blocate.

Unde se află adevărul în această teribilă luptă? Un singur om poate despărţi apele de uscat, grâul de neghină: preşedintele ţării. Parlamentul este o instituţie total decredibilizată. Avem un guvern de tranziţie, fără susţinere politică. Mass media este pusă la zid. Societatea civilă este inexistentă. Sindicatele nu se preocupă decât de creşterea salariilor. Capitalul românesc este decapitat. Actul de justiţie este pus sub semnul întrebării. Cine să facă ordine în acest haos dezlănţuit? Suntem în faţa unei dezbateri naţionale serioase sau doar am intrat într-o nouă etapă a unei lupte surde între instituţiile statului?

Abonează-te acum Online!