Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Aurelia Pop, Ioan Nintaş. Titlul emisiunii: Federaţia sanitas reîncepe seria protestelor de stradă. (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Alexandru Horvat, Eugenm Kovacs, Horea Anderco.Titlul emisiunii: Ce decizie va lua preşedintele Iohannis în cazul Koveşi ?. (reluare) 02.30 Portret de artist – Valer Sasu 03.30 Serată de poezii 04.20 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Ciprian Buzită. 05.40 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Softa Markos. Titlul emisiunii: Legume exotice. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Anzik Arnold. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Barta Zoltan. 08.00 Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Aurelia Pop, Ioan Nintaş. Titlul emisiunii: Federaţia sanitas reîncepe seria protestelor de stradă. (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Anzik Arnold. 09.30 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Călin Secan. Titlul emisiunii: Postul Psihologic. 10.00 Dacia 1300 o masină care încă rezistă 10.30 Religie, cu Eva Laczko , invitat: Radu Hutton. Titlul emisiunii: Pregătiri de Paşte în parohiile greco-catolice din Ciuperceni şi Dumbrava. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Alexandru Horvat, Eugen Kovacs, Horea Anderco.Titlul emisiunii: Ce decizie va lua preşedintele Iohannis în cazul Koveşi ?. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Daniel Buda. Titlul emisiuni: Daniel Buda – rapor la 1.380 de zile . 14.35 Teleshopping 14.50 Sănătate,cu Mihaela Ghiţă, invitat: Rudiger Mangel, Hilde Gott. Titlul emisiunii: Dezvoltarea serviciilor de psihiatrie. 15.30 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc,invitat: Ioan Man. Titlul emisiunii: Cât de ameninţată este biodiversitatea? 16.20 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Olimpiu Micle. 17.35 Panoramic sportiv, cu Constantin Demian, invitat: Dacian Nastai.Titlul emisiunii: Jucătorii de la LPS Satu Mare au inceput sezonul de primăvară. 18.30 Audienţe în direct. 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar. 21.30 Info studio, cu Ioan Aniţaş. 22.30 Iata omul 23.30 Ştiri

Dezbatere naţională sau luptă?

Scris de Dumitru Păcuraru, 17 iunie 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

O dezbatere cum nu s-a mai întâlnit până acum pe tema justiţiei a fost declanşată de decizia Curţii Constituţionale de miercuri, 16 iunie. Răspunzând unei sesizări, judecătorii Curţii au decis că un articol din Codul Penal este ambiguu şi trebuie reformulat. Astfel sintagma „abuz în serviciu” trebuie să capete o altă formă, mai clară, care să nu lase loc la interpretări. Cuvântul „defectuos” pus imediat după „îndeplinirea sarcinilor de serviciu” nu are ce căuta într-o lege.

Nu ştim dacă societatea s-a împărţit exact în două, dar dintr-o dată au apărut două tabere gata să se sfâşie una pe alta. După Vasile Blaga şi decizia Curţii este neclară, din moment ce spune că pare dată de rabinul din Buhuşi. Adică li s-a dat dreptate şi unora şi altora.

Dar care sunt taberele? În primul rând ar fi vorba despre DNA. :efa acestui departament de luptă împotriva corupţiei afirmă că schimbarea articolului din Codul Penal va duce la pierderea a 42% din dosarele pe care le instrumentează acum DNA. Dimpotrivă, zic alţii, legea se poate aplica mai clar, iar dacă procurorii au probe, anchetele pot merge mai departe.

Preşedintele Iohannis este mulţumit de decizia Curţii. Mulţumiţi par şi liderii partidelor parlamentare. Lor le revine sarcina să modifice ce este de modificat la articolul cu pricina. Au la dispoziţie 45 de zile. Pot şi ignora problema. În acest caz s-ar părea că, într-adevăr, se pun sub semnul neconstituţionalităţii o serie de sentinţe care s-ar da pe baza acelui articol ambiguu care vorbeşte despre “îndeplinirea defectuoasă a sarcinilor de serviciu”. Un parlamentar mai şugubăţ spune că îşi îndeplineşte sarcinile de serviciu defectuos şi dacă lasă geamul deschis şi răceşte secretara. Astfel când una dintre consilierele preşedintelui Iohannis şi-a dat demisia pentru că la Cotroceni nu era un chioşc de unde să-şi cumpere un suc şi o ciocolată însemna că preşedintele şi-a îndeplinit sarcinile de serviciu defectuoas. Aceste exemple extreme nu fac decât să arate că articolul incriminat nu este în regulă.

Atunci ce este în regulă? În ce direcţie trebuie să ia lupta împotriva corupţiei? Este îndreptăţită lupta pentru drepturile omului sau pentru o anchetă bazată pe probe clare, nu pe interpretări? Una dintre vocile cele mai puternice în această chestiune este cea a fostului preşedinte Traian Băsescu. El se ridică împotriva sistemului pe care l-a creat, dar care a luat-o într-o direcţie greşită după 2014. După el, Laura Kovesi îşi depăşeşte atribuţiile, iar instituţiile de forţă, DNA şi SRI,  pun în pericol separaţia puterilor în stat, subordonându-şi instituţiile fundamentale ale statului de drept.

O poziţie radicală adoptă preşedintele Senatului. Călin Popescu Tăriceanu este considerat exponentul luptei anti-DNA. În acest curent se integrează partidele fostei coaliţii de guvernare, PSD, UNPR, ALDE, dar prin spate se raliază şi PNL. Asta se întâmplă pentru că toate partidele au corupţii lor.

Lucrurile se complică pe măsură ce se intră într-o analiză economică şi socială. Se zice că din cauza fricii de a nu fi acuzaţi că îşi exercită sarcinile de serviciu în mod “defectuos” funcţionarii nu mai semnează acte. Astfel în acest an nu s-a accesat niciun euro din fondurile europene, iar investiţiile sunt blocate.

Unde se află adevărul în această teribilă luptă? Un singur om poate despărţi apele de uscat, grâul de neghină: preşedintele ţării. Parlamentul este o instituţie total decredibilizată. Avem un guvern de tranziţie, fără susţinere politică. Mass media este pusă la zid. Societatea civilă este inexistentă. Sindicatele nu se preocupă decât de creşterea salariilor. Capitalul românesc este decapitat. Actul de justiţie este pus sub semnul întrebării. Cine să facă ordine în acest haos dezlănţuit? Suntem în faţa unei dezbateri naţionale serioase sau doar am intrat într-o nouă etapă a unei lupte surde între instituţiile statului?

Abonează-te acum Online!