Image 1
Image 2

Devalorizarea PSD, compromiterea ALDE și UDMR

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Primul partid care ar trebui să-și arate îngrijorarea față de devalorizarea accelerată a leului, un semnal că lucrurile nu merg bine în economie, ar trebui să fie ALDE. Ca partid liberal ar fi fost de datoria lui să sesizeze derapajele guvernului de la linia normalității într-o economie de piață.

Partidul lui Tăriceanu s-a complăcut în situația de partid ce susține în mod mutual – autist, cum ar zice președintele Iohannis – un PSD tot mai irațional, tot mai populist, un partid dispus să sacrifice orice pentru un pumn de voturi.

ALDE deja plătește pentru colaborarea obedientă cu un partid de stânga. ALDE European se numără printre grupurile politice din Parlamentul European care critică vehement politicile Guvernului român. Partidul lui Tăriceanu este pe cale de a fi dat afară din grupul democraților și liberalilor europeni.

Asta înseamnă că în mod oficial își pierde direcția doctrinară. Dacă va fi exclus din grup, va fi obligat să se atașeze fie grupurilor socialiste, fie grupului partidelor radicale, considerate extremiste. Se vorbește că USR dorește să-i ia locul și face demersurile necesare.

Că PSD nu mai poate controla economia o dovedește devalorizarea masivă a leului. Până la urmă umflarea aparatului bugetar, majorarea salariilor fără să aibă o bază reală, trimit România în zona instabilității.

PSD este victima unei gândiri simple: a dorit să acopere intențiile de modificare a Legilor Justiției prin cadouri electorale oferite aparatului de stat. A compensat ofensiva împotriva sistemului juridic cu măsuri sociale, care până la urmă nu dovedesc nimic altceva decât că PSD s-a transformat într-un partid stângist, de nuanță neocomunistă.

De fapt a luat toate măsurile pe jumătate. Nu a reușit nici să taie nodul gordian din Justiție dintr-o singură lovitură, de exemplu prin asumarea controversatelor Legi ale Justiției, nici să impoziteze multinaționalele printr-o măsură clară, rapidă. A început cu băncile, fără să aibă susținerea BNR. La fel cum a început reforma în Justiție fără să aibă susținerea socialiștilor europeni din Parlamentul European.

Asta demonstrează că PSD este un partid izolat și în plan intern și în plan extern. Se menține la guvernare prin aportul nemijlocit al ALDE și UDMR. Dar și datorită slăbiciunilor partidelor din opoziție. În lipsa unui lider din partea lor, partidele de opoziție și-au îndreptat privirile spre Klaus Iohannis.

Provenit din zona mărginașă a politicii, lipsit de abilitatea unui Traian Băsescu, președintele este un alergător singuratic. Și la schi merge singur, fără Ludovic Orban de exemplu, cu Dan Barna sau Dacian Cioloș. A rămas singur ca un băiat de la țară care a mers la oraș. Până la urmă Klaus Iohannis este un provincial.

Nu a avut nici forța de a se opune PSD-ului, Guvernului, majorității parlamentare, la urma urmei o majoritate improvizată.
Klaus Iohannis nu a reușit nici măcar să se apropie de UDMR. Este semnificativ refuzul Forumului Democrat German din România de a participa la congresul UDMR. În realitate UDMR, urmând exact aceeași direcție ca ALDE, dar fără să facă declarații, ar trebui să fie taxat la fel, prin excluderea din familia partidelor populare din Europa.

Refuzul președintelui Paul-Jurgen Porr de a participa la Congresul UDMR din februarie nu ne imaginăm că a survenit fără să se fi consultat cu Klaus Iohannis. Riscă președintele actual să rămână fără voturile maghiarilor la alegerile prezidențiale? Până atunci se pot întâmpla multe.

ALDE și UDMR, două partide care merg pe contrasens față de familiile politice din care fac parte, se compromit datorită colaborării cu PSD, un partid din ce în ce mai irațional.

Un Kutuzov al zilelor noastre

Nu încetez să cred că Nicolae Ciucă este un fel de Kutuzov al zilelor noastre. Stă și așteaptă. Așteaptă și gândește. Gândește și așteaptă.