19.02.2019 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Dan Burulea, Adelin Ghiarfaş, Ovidiu Mureşan. Titlul emisiunii: Scandalul preşedinte – guvern continuă.(reluare) 01.40 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea. Titlul emisiunii: Acoperiţii versus descoperiţii din administraţia publică. 02.40 Cultură 03.45 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Popa Ovidiu Adrian. Titlul emisiuni: Popa Ovidiu Adrian – raport la 1.640 zile. 05.00 Iată omul cu Gabriel Ghişan, invitat: Giura Ioan. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitat: Ioan Drăgan. Titlul emisiunii: Cu ce probleme se confruntăprofesorii din judeţul Satu Mare. (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Marcel Nichita. Titlul emisiunii: Semnele îmbătrânirii pielii. 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitat: Pallai Bela. Titlul emisiunii: Viaţa Greco-catolică. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Dan Burulea, Adelin Ghiarfaş, Ovidiu Mureşan. Titlul emisiunii: Scandalul preşedinte – guvern continuă.(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan, invitat: Giura Ioan. 14.30 Teleshopping 14.45 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea. Titlul emisiunii: Acoperiţii versus descoperiţii din administraţia publică. 15.40 Zone Folclorice 16.40 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Popa Ovidiu Adrian. Titlul emisiuni: Popa Ovidiu Adrian – raport la 1.640 zile. 17.40 Panoramic sportiv, cu Ionu Blăjan, invitat: Gheorghe Popdan. Titlul emisiunii: Sportul şcolar eminescian în 2018 şi 2019. 18.30 Audienţe în direct. 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar în direct 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct. 23.00 Cultură

Devalorizarea PSD, compromiterea ALDE şi UDMR

Scris de Dumitru Păcuraru, 25 ianuarie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Primul partid care ar trebui să-şi arate îngrijorarea faţă de devalorizarea accelerată a leului, un semnal că lucrurile nu merg bine în economie, ar trebui să fie ALDE. Ca partid liberal ar fi fost de datoria lui să sesizeze derapajele guvernului de la linia normalităţii într-o economie de piaţă.

Partidul lui Tăriceanu s-a complăcut în situaţia de partid ce susţine în mod mutual – autist, cum ar zice preşedintele Iohannis – un PSD tot mai iraţional, tot mai populist, un partid dispus să sacrifice orice pentru un pumn de voturi.

ALDE deja plăteşte pentru colaborarea obedientă cu un partid de stânga. ALDE European se numără printre grupurile politice din Parlamentul European care critică vehement politicile Guvernului român. Partidul lui Tăriceanu este pe cale de a fi dat afară din grupul democraţilor şi liberalilor europeni.

Asta înseamnă că în mod oficial îşi pierde direcţia doctrinară. Dacă va fi exclus din grup, va fi obligat să se ataşeze fie grupurilor socialiste, fie grupului partidelor radicale, considerate extremiste. Se vorbeşte că USR doreşte să-i ia locul şi face demersurile necesare.

Că PSD nu mai poate controla economia o dovedeşte devalorizarea masivă a leului. Până la urmă umflarea aparatului bugetar, majorarea salariilor fără să aibă o bază reală, trimit România în zona instabilităţii.

PSD este victima unei gândiri simple: a dorit să acopere intenţiile de modificare a Legilor Justiţiei prin cadouri electorale oferite aparatului de stat. A compensat ofensiva împotriva sistemului juridic cu măsuri sociale, care până la urmă nu dovedesc nimic altceva decât că PSD s-a transformat într-un partid stângist, de nuanţă neocomunistă.

De fapt a luat toate măsurile pe jumătate. Nu a reuşit nici să taie nodul gordian din Justiţie dintr-o singură lovitură, de exemplu prin asumarea controversatelor Legi ale Justiţiei, nici să impoziteze multinaţionalele printr-o măsură clară, rapidă. A început cu băncile, fără să aibă susţinerea BNR. La fel cum a început reforma în Justiţie fără să aibă susţinerea socialiştilor europeni din Parlamentul European.

Asta demonstrează că PSD este un partid izolat şi în plan intern şi în plan extern. Se menţine la guvernare prin aportul nemijlocit al ALDE şi UDMR. Dar şi datorită slăbiciunilor partidelor din opoziţie. În lipsa unui lider din partea lor, partidele de opoziţie şi-au îndreptat privirile spre Klaus Iohannis.

Provenit din zona mărginaşă a politicii, lipsit de abilitatea unui Traian Băsescu, preşedintele este un alergător singuratic. Şi la schi merge singur, fără Ludovic Orban de exemplu, cu Dan Barna sau Dacian Cioloş. A rămas singur ca un băiat de la ţară care a mers la oraş. Până la urmă Klaus Iohannis este un provincial.

Nu a avut nici forţa de a se opune PSD-ului, Guvernului, majorităţii parlamentare, la urma urmei o majoritate improvizată.
Klaus Iohannis nu a reuşit nici măcar să se apropie de UDMR. Este semnificativ refuzul Forumului Democrat German din România de a participa la congresul UDMR. În realitate UDMR, urmând exact aceeaşi direcţie ca ALDE, dar fără să facă declaraţii, ar trebui să fie taxat la fel, prin excluderea din familia partidelor populare din Europa.

Refuzul preşedintelui Paul-Jurgen Porr de a participa la Congresul UDMR din februarie nu ne imaginăm că a survenit fără să se fi consultat cu Klaus Iohannis. Riscă preşedintele actual să rămână fără voturile maghiarilor la alegerile prezidenţiale? Până atunci se pot întâmpla multe.

ALDE şi UDMR, două partide care merg pe contrasens faţă de familiile politice din care fac parte, se compromit datorită colaborării cu PSD, un partid din ce în ce mai iraţional.

Abonează-te acum Online!