10.10.2019 00.00 Dezbatere electorală , cu Stela Cădar, invitaţi: Dan Burulea, Adelin Ghiarfaş, Otto Nagy, Adrian Farcău. Titlul emisiunii: PNL vrea un guvern cu 15-16 ministere. (reluare) 02.00 Ştiri 02.30 Audienţe în direct cu Mihai Sălceanu, invitat: Paula Gabor, Mihai Paşolea . Titlul emisiunii: Ce modificări ale codului rutier au intrat recent în vigoare? (reluare) 04.00 Info Studio cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiuni: Rolul asociaţiei cazacilor şi obiectivelele sale în România. 05.00 O partidă de pescuit 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Dezbatere electorală , cu Stela Cădar, invitaţi: Dan Burulea, Adelin Ghiarfaş, Otto Nagy, Adrian Farcău. Titlul emisiunii: PNL vrea un guvern cu 15-16 ministere. (reluare) 10.00 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu invitat: Ionela Toma. 11.00 Ne cheamă Natura cu Ioana Zaharia. 11.45 Teleshopping 12.00 Ştiri 12.30 Audienţe în direct cu Mihai Sălceanu, invitat: Paula Gabor, Mihai Paşolea . Titlul emisiunii: Ce modificări ale codului rutier au intrat recent în vigoare? (reluare) 14.40 Dezbatere electorală, cu Stela Cădar, invitaţi: Dan Burulea, Adelin Ghiarfaş, Otto Nagy, Adrian Farcău. Titlul emisiunii: PNL vrea un guvern cu 15-16 ministere. (reluare) 16.00 Teleshopping 16.30 Panoramic Sportiv cu Constantin Demian, invitat: Cosmin Iuhas. Titlul emisiuni: Despre fotbalul sătmărean cu antrenoul Cosmin Iuhas. 17.30 Sănătate cu Mihaela Ghiţă, invitat: Cătălin Cismaş. Titlul emisiuni: Anxeitatea cauze şi tratament. 18.00 Audienţe în direct cu Eva Laczko (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Dezbatere electorală , cu Stela Cădar (direct) 22.00 Ştiri 22.30 Audienţe în direct cu Eva Laczko (reluare)

Devalorizarea PSD, compromiterea ALDE şi UDMR

Scris de Dumitru Păcuraru, 25 ianuarie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Primul partid care ar trebui să-şi arate îngrijorarea faţă de devalorizarea accelerată a leului, un semnal că lucrurile nu merg bine în economie, ar trebui să fie ALDE. Ca partid liberal ar fi fost de datoria lui să sesizeze derapajele guvernului de la linia normalităţii într-o economie de piaţă.

Partidul lui Tăriceanu s-a complăcut în situaţia de partid ce susţine în mod mutual – autist, cum ar zice preşedintele Iohannis – un PSD tot mai iraţional, tot mai populist, un partid dispus să sacrifice orice pentru un pumn de voturi.

ALDE deja plăteşte pentru colaborarea obedientă cu un partid de stânga. ALDE European se numără printre grupurile politice din Parlamentul European care critică vehement politicile Guvernului român. Partidul lui Tăriceanu este pe cale de a fi dat afară din grupul democraţilor şi liberalilor europeni.

Asta înseamnă că în mod oficial îşi pierde direcţia doctrinară. Dacă va fi exclus din grup, va fi obligat să se ataşeze fie grupurilor socialiste, fie grupului partidelor radicale, considerate extremiste. Se vorbeşte că USR doreşte să-i ia locul şi face demersurile necesare.

Că PSD nu mai poate controla economia o dovedeşte devalorizarea masivă a leului. Până la urmă umflarea aparatului bugetar, majorarea salariilor fără să aibă o bază reală, trimit România în zona instabilităţii.

PSD este victima unei gândiri simple: a dorit să acopere intenţiile de modificare a Legilor Justiţiei prin cadouri electorale oferite aparatului de stat. A compensat ofensiva împotriva sistemului juridic cu măsuri sociale, care până la urmă nu dovedesc nimic altceva decât că PSD s-a transformat într-un partid stângist, de nuanţă neocomunistă.

De fapt a luat toate măsurile pe jumătate. Nu a reuşit nici să taie nodul gordian din Justiţie dintr-o singură lovitură, de exemplu prin asumarea controversatelor Legi ale Justiţiei, nici să impoziteze multinaţionalele printr-o măsură clară, rapidă. A început cu băncile, fără să aibă susţinerea BNR. La fel cum a început reforma în Justiţie fără să aibă susţinerea socialiştilor europeni din Parlamentul European.

Asta demonstrează că PSD este un partid izolat şi în plan intern şi în plan extern. Se menţine la guvernare prin aportul nemijlocit al ALDE şi UDMR. Dar şi datorită slăbiciunilor partidelor din opoziţie. În lipsa unui lider din partea lor, partidele de opoziţie şi-au îndreptat privirile spre Klaus Iohannis.

Provenit din zona mărginaşă a politicii, lipsit de abilitatea unui Traian Băsescu, preşedintele este un alergător singuratic. Şi la schi merge singur, fără Ludovic Orban de exemplu, cu Dan Barna sau Dacian Cioloş. A rămas singur ca un băiat de la ţară care a mers la oraş. Până la urmă Klaus Iohannis este un provincial.

Nu a avut nici forţa de a se opune PSD-ului, Guvernului, majorităţii parlamentare, la urma urmei o majoritate improvizată.
Klaus Iohannis nu a reuşit nici măcar să se apropie de UDMR. Este semnificativ refuzul Forumului Democrat German din România de a participa la congresul UDMR. În realitate UDMR, urmând exact aceeaşi direcţie ca ALDE, dar fără să facă declaraţii, ar trebui să fie taxat la fel, prin excluderea din familia partidelor populare din Europa.

Refuzul preşedintelui Paul-Jurgen Porr de a participa la Congresul UDMR din februarie nu ne imaginăm că a survenit fără să se fi consultat cu Klaus Iohannis. Riscă preşedintele actual să rămână fără voturile maghiarilor la alegerile prezidenţiale? Până atunci se pot întâmpla multe.

ALDE şi UDMR, două partide care merg pe contrasens faţă de familiile politice din care fac parte, se compromit datorită colaborării cu PSD, un partid din ce în ce mai iraţional.

Abonează-te acum Online!