Image 1
Image 2
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    PP-DD, adică Partidul Poporului – Dan Diaconescu, a făcut senzație la alegerile din 2012. A intrat în Parlament obținând un scor de invidiat pentru orice formațiune nou înființată. Cu 14, 65 % s-a clasat pe locul trei, după două alianțe electorale, USL și ARD. Dacă majoritatea nu ar fi fost asigurată de cele 60 de procente obținute de USL, acest partid ar fi jucat un rol foarte important. Nu a fost să fie. Dan Diaconescu, fondatorul, a pierdut controlul partidului în foarte scurt timp.

Adunați din toate sferele sociale, fără experiență politică, mulți fără nicio pregătire profesională, parlamentarii PP-DD au devenit o pradă ușoară pentru partidele mari.
După un an a scăzut la jumătate, riscând să dispară ca partid parlamentar cu totul înainte de sfârșitul mandatului. Nu-i nicio pagubă, acest partid nepromovând nimic de valoare. Nu a fost nici măcar o singură voce distinctă în parlament, așa cum de pildă era PRM prin Corneliu Vadim Tudor. Concret, PP-DD nu întrunește condițiile elementare pentru o formațiune politică. Vraja creată în jurul unei televiziuni s-a spulberat.  Urmează într-un timp relativ scurt să se destrame întreg partidul.

În fapt se destramă o utopie. Dar ce concluzii pot trage amatorii de proiecte politice? I-ar putea servi drept model unui partid precum Mișcarea Populară sau Forța Civică?  Există o enormă diferență de valoare între ele, dar cu toate acestea nu pot atinge performanța lui Dan Diaconescu. Nu are forța OTV-ului nici Traian Băsescu. La alegerile europene PMP dacă va trece pragul electoral de 5% ar trebui să se declare foarte mulțumit. Despre partidul lui Mihai Răzvan Ungureanu nu s-a prea auzit în ultima vreme. Prin urmare nu va oferi o surpriză la europarlamentarele din luna mai.

Ce s-ar întâmpla dacă ar fi cooptat într-o alianță electorală partidul lui Dan Diaconescu? Puse alături, PP-DD, PMP, Forța Civică, Noua Republică oare ar reuși să cucerească electoratul? Teoretic, nu există motive pentru izolarea PP-DD.
Această formațiune nu și-a pierdut electoratul în aceeași măsură în care și-a pierdut parlamentarii. Acel electorat naiv este în așteptarea unui nou demagog. Acel electorat se hrănește din promisiuni.  Este adevărat că și USL a făcut exces de promisiuni, însă Dan Diaconescu a reușit să escaladeze cursa promisiunilor fără acoperire și a câștigat. A promis și a câștigat. Este o formulă valabilă, mai cu seamă în vremuri de criză.

Toată lumea a văzut ce a promis PP-DD și s-a îngrozit. Ce promit partidele aflate la început de drum? Mișcarea Populară nu face eforturi, nu promite nimic bazându-se strict pe imaginea lui Traian Băsescu. Nu face exces de promisiuni nici Forța Civică, Mihai Ungureanu bazându-se pe propria imagine. Ce rezultate vor obține la alegerile pentru Parlamentul European din luna mai  mergând pe aceeași strategie? Este imoral să  înșeli lumea prin promisiuni aiuristice, dar este total neproductiv să nu faci deloc promisiuni.

Destrămarea unei utopii în cazul PP-DD nu atrage după sine o catastrofă. ~n schimb este la fel de utopic să crezi că un partid se poate naște din buzunarul unui lider, fie el și președintele țării. Anti-utopia nu este decât imaginea din oglindă a unei utopii.
Măcar pentru o clipă să ne gândim că partide precum PP-DD, Partidul Mișcarea Populară și Forța Civică ar putea reprezenta o alternativă la USL și PDL.

De ce tace PNL?

Protestul fermierilor, al transportatorilor, are meritul de a fi prima acțiune în forță a capitalului privat.