Deşi s-au înregistrat 2.565 de cereri, pensionarii sătmăreni au primit 659 bilete de tratament | Informaţia Zilei

Deşi s-au înregistrat 2.565 de cereri, pensionarii sătmăreni au primit 659 bilete de tratament

Scris de Ioan Aniţaş, 01 iunie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Vineri, 31 mai, în Sala Mică de şedinţe a Palatului Administrativ din Satu Mare, a avut loc şedinţa Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentruPersoane Vârstnice, prezidată de prefectul Darius Filip, secondat de subprefectul Altfatter Tamas şi Ramona Antonescu, şefă de serviciu.

Pe ordinea de zi au fost înscrise punctele: Informare privind biletele de tratament pentru pensionari, prezentată de Radu Coşa, directorul adjunct al Casei Judeţene de Pensii Satu Mare şi Diverse.

Pe parcursul prezentării, Radu Coşa a adus în atenţie publică faptul că pentru anul 2019, la nivel naţional numărul biletelor de tratament contractate de Casa Naţională de Pensii Publice este de 59.622. Tarifele maxime pentru biletele de tratament balnear distribuite prin Casa Teritorială de pensii sunt de 1.684 de lei pentru biletele la hotel de două stele,respectiv 1.764 de lei pentru biletele la hotel de 3-4 stele.

Numărul total de bilete de tratament existent la nivel de ţară se împarte pe serii, proporţional cu numărul total al beneficiarilor, din fiecare judeţ.

Criterii de repartizare

Biletele de tratament sunt acordate beneficiarilor în baza criteriilor stabilite de către Casa Naţională de Pensii Publice şi aprobat prin Ordinulu Preşedintelui CNPP nr. 1060/12.032019. Criteriile în baza cărora se acordă biletele de tratment balnear, cu suportarea unei contribuţii sau în mod gratuit, după caz sunt să fie asigurat al sistemului public de pensii sau beneficiar al unor legi speciale care reglementează dreptul la bilet de tratament balnear prin sistemul public de pensii. Biletele de tratament pentru persoanele care dovedesc existenţa unei afecţiuni medicale, care să necesite tratament balnear corespunzător, se acordă în conformitate cu criteriile specifice, în limita locurilor repartizate pe serii, staţiuni şi unităţi de cazare şi eventual suplimentării primite de la CNPP, prin redistribuire şi care se acordă în limita locurilor repartizate. Anul calendaristic se împarte după cum urmează – 15 mai -31 august în sezon şi în celelalte perioade se consideră extrasezon. Criteriile specifice de acordare a biletelor de tratament balnear cu suportarea contribuţiei individuale sunt: dacă a beneficiat de bilet de tratament balnear în ultimii doi ani; categoria de pensie a beneficiarului; cuantumul total brut al drepturilor de pensie. Pot beneficia de bilete de tratament balnear persoanele care fac obiectul Legilor – Legea nr. 118/1990; Legea 189/2000; Legea 44/1999; Legii 448/2006; Legii 342/2002.

Cuantumul unui bilet de tratament balnear este echivalentul a jumătate din pensia în sumă brută a solicitantului; în cazul asiguraţilor – echivalentul a jumătate din valoarea biletului de tratament, în cazul în care venitul salarial brut nu depăşeşete 5.163 de lei sau, valoarea integrală a biletului, dacă salariul brut depăşeşte 5.163 de lei.

Acte necesare

La solicitarea biletului de tratament blanear sunt necesare documente precum: cererea tip de acordare a biletului de tratament; actul de identitate în copie, cuponul de pesie, adeverinţă eliberată de angajator pentru luna anterioară celei în care se efectuează repartiţia; adeverinţa privind calitatea de asigurat pe bază de contract se asigurare socială, din care să rezulte venitul lunar asigurat din luna anterioră celei în care se face repartiţia; în cazul pensionarilor, declaraţie pe proprie răspundere că nu realizează venituri de natură salarială; bilet de trimitere – formular cu regim special eliberat de către medicul de familie sau medicul de specilitate aflat în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate.

În acest an Casei Judeţene de Pensii Satu Mare i s-au repartizat 18 serii de bilete de tratament, comparativ cu anul 2018, când au fost repartizate 19 serii. Durata unei serii este de 16 zile, din care pentru 12 se asigură tratamentul balnear. Până în acest moment, la Satu Mare au fost înregistrate 2.565 de cereri de bilete de tratament balnear. Au fost repartizate până în prezent 88 de bilete, din 90 existente, ceea înseamnă un grad de valorificare de 97,78%, în luna martie, 274 pentru aprilie, din care valorificare 244; 327 de bilete în seria din mai, din care au fost repartizate şi în cursul zilei de ieri, 31 mai. Din cele 659 de bilete de tratament primite la Satu Mare, 84 au fost distribuite gratuit, până la 24 mai.

La prezentarea în staţiune, beneficiarii de bilete de tratament sunt obligaţi să prezinte la medicul curant cardul de sănătate activat. Se cuvine subliniat faptul că pe parcursul unui an se poate solicita doar un bilet de tratament.

La diverse au luat cuvântul col.(r.) Iosif Pordea, din partea Cadrelor militare în retragere şi rezervă, iar din partea pensionarilor din MApN, a luat cuvântul col.(r.) Mircea Blideran. Cei doi au mulţumit Prefecturii pentru sprijinul acordat în o serie de activităţi organizate, fiind menţionat faptul că pe 31 mai este Ziua Rezervistului, dar şi Ziua Genistului.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0745.657.429 sau 0744.55.2345