Image 1
Image 2

Desecretizare și desacralizare

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    S-au mai dezlegat barierele unei arhive secrete. Încă o arhivă cu toate gunoaiele adunate în dosare. Nu avem biografii ale marilor oameni de stat, ale oamenilor de cultură, pentru că nu sunt bani pentru cercetare, dar avem arhive cu toate păcatele omenești adunate de persoane specializate în adunarea de date și informații.

    Încă o mizerie se adaugă la multe mizerii în care se îneacă zi de zi spiritul unui popor.
        Desigur, toate se fac în numele unei morale absolute, în numele luptei anti-corupție, pentru asanarea morală a întregului popor, și mai ales a celor care ocupă importante funcții în stat.

    După ce s-a desecretizat lista cu persoanele care au avut acces la arhiva SIPA am aflat că din 2007 până acum au avut acces la dosare 27 de persoane. Atâtea au fost înregistrate. Cine au fost cele  27 de persoane și ce au urmărit? Urmează o serie de întrebări, dezbateri, alte și alte întrebări. Informațiile adunate sunt despre magistrați. Cine le-a folosit? Altă serie de întrebări. La ce le-a folosit? Alte întrebări.

    Bănuim că informațiile nu erau măgulitoare la adresa subiecților. De exemplu dacă magistratul X avea obiceiul să intre în librării să cumpere cărți și să le citească nu erau informații care să prezinte interes. Dacă intra la sex shop, da, era o informație demnă să intre la dosar. Dacă un magistrat mergea la biserică, nu cred că era o informație care să prezinte interes. În schimb dacă mergea la restaurant și chefuia cu o grefieră, da, era deja o informație importantă și intra la dosar.

    Va urma, așadar, o perioadă când ne vom bate capul cu ce conține și la ce au folosit  informațiile din arhiva SIPA. Poate că primii care ar trebui să aibă acces nelimitat la dosare ar trebui să fie scriitorii.

Poate că ar reuși să scrie cărți valoroase, cu fapte de viață reale, pe care elevii mai târziu le vor citi la școală. Poate că nu vor fi incluse în lista de lectură obligatorie, pentru că, din câte se aude, arhivele conțin informații cu alcool, sex, băutură, legături extraconjugale. Ceva de care minorii trebuie feriți.

    Care este diferența dintre informațiile adunate de fosta Securitate și cele adunate de SIPA și, evident, de SRI? Informațiile au fost adunate de foști ofițeri ai fostei Securități. Chiar șeful SIPA, celebru și datorită numelui, Ureche, Marian Ureche, provenea din fosta Securitate.

    Dacă informațiile au fost adunate de lucrători SRI, detașați la SIPA, rezultă că aceleași date se regăsesc și la SRI. Nu era mare lucru să tragi la xerox o copie și să o depui și la principalul serviciu de informații. Ca să fie acolo, pentru că nu se știe când va fi bună respectiva informație la ceva.

    Așa stăm noi cu informațiile. Nu știu cum stau alte state. Din câte se aude alte țări nu sunt atât de harnice ca și noi. Cel puțin așa rezultă după numărul de instituții secrete și după numărul de angajați.

Dacă tot imităm alte țări, ar trebui să facem o comparație și în acest domeniu și să ne sincronizăm și noi la curentul general. Nu de alta, dar am putea face un pic de economie. Banii respectivi s-ar putea redirecționa spre cultură, de pildă. Sau spre sportul de masă. Spre salariile cadrelor didactice. Ar fi un semnal bun.

    Desecretizarea este un lucru bun în sine, dar poate că mai utilă ar fi desacralizarea serviciilor de informații, în general. De la noi și de aiurea. S-a ajuns, în unele cazuri, în situația ca informațiile să fie privite cu mai multă încredere decât cuvântul sfintei scripturi.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Şi dacă, totuşi, Marcel Ciolacu va demisiona?

S-ar părea că Marcel Ciolacu este unicul prim ministru care ameninţă cu demisia, iar principalul adversar, din întâmplare acum partener de nevoi, îl roagă să rămână în continuare la cârma guvernului.