Image 1
Image 2

Descentralizarea, cu două tăișuri

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

   Legea descentralizării a fost adoptată prin asumarea răspunderii de către guvern. Nu a mers pe drumul obișnuit, prin dezbatere parlamentară de teama că se va bloca la președinție. Traian Băsescu, recent obiectul unei anchete parlamentare pentru cumpărarea unui teren de un milion de euro, ar fi retrimis-o în parlament. Graba cu care USL a adoptat această lege este motivată de adoptarea bugetului pe 2014 în care să fie alocate sumele necesare finanțării instituțiilor descentralizate.

Dacă nu se  proceda așa, descentralizarea era amânată până la paștele cailor.
Poate că legea are multe neajunsuri, dar nici măcar opoziția nu poate afirma că nu era necesară. Odată și odată și România trebuia să se alinieze la standardele europene. Deciziile trebuiesc luate cât mai jos, aproape de oameni. Eventualele defecțiuni se vor regla pe parcurs. Nu este exclus ca fiecare județ să procedeze la schimbări diferite, specifice locului. Poate că se va naște o brambureală națională.

Unele județe se vor dovedi mai inteligente și probabil vor reduce birocrația. Banii economisiți îi vor utiliza pentru investiții. În alte județe s-ar putea ca politizarea să fie și mai accentuată ca în perioada centralismului. Cu cât sunt mai multe posturi cu atât clientela politică este mai agresivă. Angajarea pe criterii politice, nepotismul, excluderea profesioniștilor din sistem, va avea efecte dezastruoase. Se mizează, totuși, pe bunul simț, pe patriotismul local.

Descentralizarea are, desigur, două tăișuri. Însă nu este obligatoriu să se meargă pe partea negativă. Presiunea opiniei publice va fi mai puternică pe factorii de decizie locali pentru că decizia este mai aproape, se vede mai limpede cine greșește.
Prin descentralizare se transferă presiunea pusă pe guvern asupra primăriilor și consiliilor județene. În loc de “Jos guvernul” vom auzi mai des “Jos consiliul județean”, “Jos primarul”.

Nu sunt destul de clare prevederile privind disponibilizările. Va decide guvernul numărul angajaților din instituțiile descentralizate? Fiecare județ în parte își va face propriile socoteli? Dacă astfel de reglementări vor veni în continuare de la centru, descentralizarea nu este decât un act demagogic. USL se va bate cu pumnul în piept că a făcut ceea ce nu a reușit niciun guvern de 23 de ani încoace. Dar cui va folosi?

Modul în care s-a votat în Parlament arată interesul fiecărui partid față de problemele din teritoriu. Cei mai entuziaști au fost udemeriștii. Numind-o autonomie locală, de-a lungul anilor, UDMR a fost campionul descentralizării. Dar trebuie precizat că se va bucura de foloasele ei, cu condiția să fie la guvernare sau să facă parte din majoritatea decizională a consiliilor județene. Partidele care se află în opoziție, la nivel local sau național, nu prind nicio funcție.

Prin urmare, PDL este foarte motivat să reclame legea descentralizării la Curtea Constituțională. Doamne ferește de o decizie anti-USL. Totul se dă peste cap. Este de așteptat ca președintele Băsescu să-și probeze influența pe care o are asupra unor judecători de la CCR. Acolo se află omul său, fostul procuror-șef al DNA, Daniel Morar. Președintele mai are oameni loiali printre judecătorii care au invalidat referendumul, dar oare va merge atât de departe încât să bulverseze o țară întreagă de dragul unui joc politic?

Limitele populismului

Refuzul fermierilor ieșiți la proteste de a dialoga cu George Simion arată că atracția pentru noua mișcare numită AUR și-a atins limita.