Deputatul Adrian Cozma propune interzicerea oricărei forme de publicitate pentru cazinouri, jocuri de noroc sau pariuri

Scris de I. Z., 24 noiembrie 2022 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

“Publicitatea stradală şi audiovizuală nu trebuie să fie un factor destabilizator al vieţii noastre. Tinerii sunt foarte expuşi şi vulnerabili în lipsa unei educaţii financiare şi nu numai. Publicitatea pentru activităţi privind jocurile de noroc trebuie restrânsă şi în acest sens am depus la Camera Deputaţilor o iniţiativă legislativă. Nu putem impânzi faţadele clădirilor cu reclame la jocuri de noroc”, transmite deputatul PNL Adrian Cozma, pre;edintele Organizaţiei Judeţene PNL Satu Mare.

Iniţiativa a fost depusă la Camera Deputaţilor de Grupul Parlamentar al PNL iar în numele iniţiatorilor a semnat deputatul sătmărean Adrian Cozma. Practic a fost depusă o propunere pentru completarea art. 29 din Legea nr. 504/2002 a audiovizualului şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 148/2000 privind publicitatea, spre a fi supusă dezbaterii şi aprobării Parlamentului României.

Expunerea de motive

La art. 29 alin.(1) lit.f) din Legea nr.504/2002 a audiovizualului din România, se prevede ca furnizorii de servicii media audiovizuale să nu stimuleze comportamente dăunătoare sănătăţii sau siguranţei populaţiei. Articolul nr.29 a fost modificat şi completat, cu această ocazie introducându-se şi interdicţii privind stimularea consumului de alcool şi ţigarete. În pofida modificărilor şi completărilor care au fost aduse acestei legi, unele comportamente care reprezintă un factor de risc major pentru populaţie rămân în continuare neacoperite de legislaţia în vigoare. În acestă categorie intră şi promovarea comercială a jocurilor de noroc şi a pariurilor, care, mai ales în ultimii trei ani, au înregistrat o creştere semnificativă în grilele programelor de radio şi televiziune.

Având în vedere decizia recentă a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, potrivit căreia dependenţa de jocurile de noroc a fost introdusă în categoria bolilor psihice extrem de grave şi luând în considerare incidentele tot mai numeroase înregistrate în România (mai multe sinucideri determinate de pierderile materiale iremediabile; pierderea locului de muncă; destrămarea familiilor; pierderea tutelei copiilor etc) considerăm imperios necesar ca Legea nr. 504/2002 a audiovizualului să fie completată, în acest sens.

Astfel, propunem ca orice formă de comunicare comercială audiovizuală pentru jocurile de noroc sau pentru pariuri să fie interzisă în România. Facem precizarea că această propunere instituie interdicţie pentru promovarea comercială (spoturi publicitare) şi nu introduce o interdicţie pentru domeniul economic al jocurilor de noroc sau al pariurilor. Este important de precizat faptul că promovarea comercială agresivă a jocurilor de noroc sau a pariurilor afectează negativ, în mod principal, copiii şi tinerii care, indiferent de intervalul orar de difuzare a spoturilor publicitare, sunt cei mai predispuşi la adoptarea unor comportamente dăunătoare sănătăţii şi vieţii lor sociale.

De asemenea, Legea nr.148/2000 privind publicitatea, graţie modificărilor ulterioare, prevede interdicţii exprese pentru publicitatea la tutun, alcool şi alţi factori care pot dăuna societăţii. Cu toate acestea, cea mai mare parte a publicităţii stradale din România este marcată, în prezent, de publicitatea la cazinouri, pariuri şi diferite tipuri de jocuri de noroc, stimulând apariţia adicţiilor chiar în rândul minorilor. Pentru acest motiv, propunem interzicerea oricărei forme de publicitate pentru cazinouri, jocuri de noroc sau pariuri.

Având în vedere argumentele prezentate mai sus, înaintăm Parlamentului României, spre dezbatere şi adoptare, prezenta propunere legislativă.

 


Propunerea legislativă

Prezentăm în continuare şi propunerea pentru modificarea textului de lege, a;a cum l-am primit de la deputatul Adrian Cozma.

Lege pentru completarea art. 29 din Legea nr.504/2002 a audiovizualului şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 148/2000 privind publicitatea
Art.I – După alin.(5) al art.29 din Legea nr. 504/2002 a audiovizualului, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 534 din 22 iulie 2002, cu modificările şi completările ulterioare, se adaugă un nou alineat, alin. (51), cu următorul cuprins:
(51) Orice formă de comunicare comercială audiovizuală pentru cazinouri, jocuri de noroc sau pariuri este interzisă.

Art.II – Legea 148/2000 privind publicitatea, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.359 din 02 august 2000, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează şi va avea următorul cuprins:
La art. 6, după litera j) se introduce o nouă literă, lit. k), cu următorul cuprins: k) favorizează apariţia şi instalarea adicţiilor definite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii;
După art.14 se introduce un nou alineat, art.141, cu următorul cuprins: 141 – Se interzice orice formă de publicitate pentru cazinouri, jocuri de noroc sau pariuri.
La art.23 alin.(1) după lit.b) se introduce o nouă literă, lit.c), cu următorul cuprins: c) încălcarea prevederilor art. 141, cu amendă de la 10.000 lei la 50.000 lei.

Abonează-te acum Online!
 1. Dac Bulibas a spus: 25 noiembrie 2022, ora 12:50

  Comentariile mele neafisate ( blocate) multumita partinicilor oportunisti supusi PNL de la I.Z.

 2. Satmăreanul a spus: 25 noiembrie 2022, ora 09:59

  Adevărat luptător pentru binele nostru, pentru respectarea promisiunilor, FELICITĂRI, A. Cozma, vă ocupaţi , aţi rezolvat multe probleme cu care ne confruntăm, concret, problema achiziţiei de caii, feţe bisericeşti, circulaţia în vamă, etc, cea mai vitală pentru bunăstarea noastră este recenta, CAZINOURI ŞI JOCURI DE NOROC, pentru mari realizări vom mulţumi la viitoarele alegeri.

 3. anton de la canton a spus: 25 noiembrie 2022, ora 05:44

  Ca o pasăre cu ciocul mare şi încovoiat, cu pene felurit şi viu colorate, care, repeta sunete articulate de alţii cu cv zile înainte în media centrală.
  De s-ar interzice s-ar practica la negru / necontrolat cu consecinţe mult mai grave, oare de ce Oanda a legalizat prostituţia, consumul de droguri de exemplu, de proşti n-aş crede.9594

 4. Dan.C a spus: 24 noiembrie 2022, ora 12:49

  Cosmo,care-i diferenta intre jocurile de noroc si PROMISIUNILE(minciunile) ELECTORALE ?
  Oare nu au acelasi efect asupra cetatenilor…adicas INSELAREA LOR ?!!!

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517