Image 1
Image 2

Deputatul Adrian Cozma propune ca 2023 să fie ”Anul Iuliu Maniu”

S-au împlinit 139 de ani de la naşterea lui Iuliu Maniu
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Deputatul Adrian Cozma propune ca 2023 să fie ”Anul Iuliu Maniu”
Iuliu_Maniu

După ce a făcut demersuri ca dr. Vasile Lucaciu să fie declarat erou al naţiunii române, deputatul Adrian Cozma are o nouă propunere legată de un mare patriot român.

Deputatul Adrian Cozma
Deputatul Adrian Cozma

Este vorba despre recunoaşterea personalităţii lui Iuliu Maniu, de la a cărui naştere (8 ianuarie 1873) s-au împlinit în acest an 150 de ani şi de la a cărui moarte (5 februarie 1953) se împlinesc 70 de ani.

Grupul parlamentar al PNL a înaintat Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor, propunerea legislativă pentru instituirea anului 2023 ca ”Anul Iuliu Maniu”, spre a fi supusă dezbaterii şi aprobării Parlamentului României, în procedură de urgenţă. Pentru iniţiatori a semnat Adrian-Felician Cozma – deputat PNL.

Prezentăm expunerea de motive care am primit-o de la deputatul liberal.

 

EXPUNERE DE MOTIVE

Iuliu Maniu s-a născut pe 8 ianuarie 1873 în oraşul Şimleul Silvaniei, judeţul Sălaj, şi a fost unul dintre cei mai prestigioşi şi respectaţi oameni politici din istoria României, membru de onoare al Academiei Române, din 7 iunie 1919. Având o carieră politică ce s-a întins pe parcursul a 56 de ani, Iuliu Maniu s-a numărat printre marii oameni de stat ai ţării noastre, luptând cu perseverenţă împotriva tendinţelor autoritare ca un adevărat apărător al democraţiei.

A fost unul dintre cei mai importanţi ”părinţi” ai realizării unităţii naţionale, implicându-se activ realizarea visului istoric al românilor, realizarea României Mari la 1 decembrie 1918, iar din funcţia de preşedinte al Consiliului Dirigent a reuşit integrarea rapidă a administraţiei din Transilvania în cea a României reîntregite.

Calitatea care l-a consacrat în prim planul scenei politice a fost moralitatea ireproşabilă, motiv pentru care era numit „Sfinxul de la Bădăcin”.

A avut un rol important şi în acţiunea memorandiştilor din perioada 1892 – 1895 şi a redactat manifestul „Către poporul român din Ardeal şi Ţara Românească”.

A refuzat să semneze declaraţia cerută de guvernul de la Budapesta prin care se solicita intrarea României în război alături de Austro-Ungaria.
A participat hotărâtor la pregătirea unirii Transilvaniei cu Vechiul Regat şi a fost principalul organizator al Marii Adunări de la Alba Iulia, din 1 decembrie 1918, unde s-a decis unirea Transilvaniei cu Regatul României, iar pe 2 decembrie 1918 a fost ales în funcţia de preşedinte al Consiliului Dirigent al Transilvaniei, funcţie echivalentă cu cea de guvernator, îndeplinind totodată şi funcţia de ministru de interne.

A fost de trei ori prim-ministru al României între 1928 şi 1933.
După eşecul politicii lui Carol al II-lea şi pierderile teritoriale din anul 1940, a refuzat colaborarea cu regimurile instalate după 6 septembrie 1940, fiind un opozant al regimului lui Ion Antonescu.
A fost unul dintre artizanii loviturii de stat de la 23 august 1944, iar ziua de după 23 august 1944 a luptat împotriva preluării ţării de către comunişti.

S-a opus instalării guvernului Groza la 6 martie 1945, protestând mereu împotriva încălcării democraţiei.
Iuliu Maniu a fost unul dintre martirii închisorii de la Sighetul Marmaţiei, alături de Ion Mihalache, fiind încarcerat, umilit şi condamnat la moarte ca urmare a înscenării de la Tămădău. În data de 5 februarie 2023, se împlinesc 70 de ani de la moartea marelui om politic, o moarte dedicată apărării democraţiei, unităţii româneşti şi modernizării statului român.
Pentru o viaţă întreagă dedicată unităţii şi modernizării României, consolidării democraţiei şi pluralismului politic din ţara noastră, Iuliu Maniu merită respectul şi recunoştinţa noastră, a tuturor.

Aşadar, propunem ca anul 2023 să fie denumit ”Anul Iuliu Maniu”, la 150 de ani de la naşterea fostului prim-ministru al României şi la 70 de ani de la moartea sa în odioasele termniţe comuniste.
Facem precizarea că prezenta propunere legislativă nu are impact bugetar, evenimentele prevăzute de art.2 din lege putând fiind organizate în limita bugetelor deja aprobate pentru anul 2023 cu destinaţia – manifestări educaţionale, politice, diplomatice sau culturale.
Având în vedere argumentele prezentate mai sus, înaintăm Parlamentului României, spre dezbatere şi adoptare, prezenta propunere legislativă. Procedura de urgenţă este necesară pentru a permite autorităţilor publice din România să organizeze în cursul anului 2023 evenimente dedicate marii personalităţi politice şi sociale pe care a reprezentat-o Iuliu Maniu.

INIŢIATORI
Adrian-Felician COZMA – Deputat PNL

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with