Deputatul Adrian Cozma (PNL): Voi solicita ministrului transporturilor investiţii imediate în infrastructura de căi ferate de la Halmeu

Scris de Ionuţ Blăjean, 20 mai 2022 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Punctul de trecere a frontierei de stat a României cu Ucraina, pe calea ferată, în localitatea Halmeu, reprezintă una dintre principalele conexiuni şi rute de transport mărfuri dintre cele două ţări, iar în contextul provocărilor economice generate de conflictul militar din ţara vecină, poate deveni o rută esenţială în transportul european de mărfuri.

În ultimele săptămâni, infrastructura feroviară din Halmeu face cu mare dificultate faţă fluxului enorm de mărfuri care vin din Ucraina, ajungându-se la aproximativ 3.000 de vagoane care se manipulează zilnic pe infrastructura învechită, adică o creştere de peste 700%. Intensificarea tranzitului feroviar prin vama Halmeu va contribui la creşterea potenţialului economic din judeţul Satu Mare, la sprijinirea fermierilor din ambele ţări în valorificarea potenţialului de depozitare şi comercializare a cerealelor din vestul României.

La începutul săptămânii viitoare voi merge personal la ministrul transporturilor şi infrastructurii, domnul viceprim-ministru Sorin Grindeanu, pentru a-i solicita să aprobe, în regim de urgenţă, un plan de investiţii pentru reabilitarea şi dezvoltarea infrastructurii feroviare de la Halmeu. De asemenea, trebuie demarate proiecte de investiţii şi achiziţionate echipamente noi şi pentru transvazarea cerealelor sau rampe pentru descărcarea gravitaţională, în condiţiile în care la Halmeu echipamenetele au o vechime de zeci de ani, iar fluxul de mărfuri este uriaş.

Am convingerea că, dacă ne-am propus, vom identifica şi soluţii, inclusiv surse de finanţare prin PNRR. Fluidizarea tranzitului de mărfuri prin punctul de trecere a frontierei de stat de la Halmeu reprezintă o oportunitate uriaşă pentru economia judeţului Satu Mare şi pentru România, dar şi o mână de ajutor importantă dată poporului ucrainean. De asemenea, atunci când va începe procesul de reconstrucţie al Ucrainei, infrastructura de la Halmeu va trebui să facă faţă cantităţilor uriaşe de materiale de construcţii care vor merge către ţara vecină.

Adrian-Felician COZMA – Deputat PNL

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517