Deputatul Adrian Cozma ia atitudine pentru protecţia drepturilor fundamentale ale românilor din Ucraina

Scris de I. Z., 20 ianuarie 2023 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Deputat Adrian Cozma

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a promulgat la sfâr;itul anului trecut legea privind minorităţile naţionale din Ucraina care a fost criticată dur de către Ministerul român al Afacerilor Externe mai devreme în cursul lunii decembrie.

Într-un comunicat remis presei pe 22 decembrie, Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti a anunţat că Bogdan Aurescu i-a transmis omologului său ucrainean, Dmitro Kuleba, o analiză extrem de critică după adoptarea acestei legi, considerând „regretabil” că actul normativ a fost adoptat fără consultarea Comisiei de la Veneţia şi a comunităţii româneşti din Ucraina.
MAE nota la momentul respectiv că noua lege reprezintă o variantă îmbunătăţită în raport cu proiectele anterioare analizate la nivelul legislativului ucrainean, dar că „persistă prevederi care pot avea un impact negativ, prin raportare la standardele europene”.

 

Pe această temă, deputatul PNL Adrian Cozma, preşedintele Organizaţiei judeţene PNL Satu Mare, i-a adresat o întrebare ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Lucian Aurescu, Obiectul întrebării fiind: “Demersuri şi măsuri pentru asigurarea protecţiei drepturilor fundamentale ale minorităţii de români din Ucraina”.

Redăm mai jos întrebarea respectivă.

Stimate domnule ministru,
Adoptarea în data de 13 decembrie 2022 de către Rada Supremă a Ucrainei a Legii privind minorităţile naţionale din Ucraina a trezit, din păcate, mai multe amintiri neplăcute cu privire la tratamentul profund anti-european şi discriminatoriul al autorităţilor ucrainene împotriva comunităţilor de români: îngrădirea accesului la învăţământul în limba maternă, persecutarea preoţilor care slujesc în limba română, împiedicarea exercitării altor drepturi fundamentale. Gestul autorităţilor ucrainene este cu atât mai neprietenos cu cât România a fost, în ultimul an, statul european care a contribuit în mod semnificativ la facilitarea tranzitului a peste 3 milioane de refugiaţi, a asigurat tranzitul a milioane de tone de mărfuri prin frontierele terestre, asigură funcţionarea celui mai mare hub umanitar şi asigură protecţia a zeci de mii de refugiaţi ucraineni, la standarde de care nu beneficiază nici cetăţenii români.

Am apreciat demersul Preşedintelui României, care i-a solicitat Preşedintelui Zelenski să remedieze cât mai curând toate prevederile din Legea privind minorităţile naţionale din Ucraina, pentru aducerea acestui act normativ în consonanţă cu valorile europene. Trebuie adăugat şi faptul că ameliorarea cadrului legislativ privind drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale din Ucraina, precum şi a mecanismelor de implementare a acestuia, face parte dintre recomandările-cheie formulate de Comisia Europeană în Opinia sa din 17 iunie 2022, care a stat la baza acordării în beneficiul Ucrainei a statutului de stat candidat la aderarea la Uniunea Europeană. Aşadar, demersul celor doi preşedinţi ar fi trebuit să fie urmat de acţiuni concrete ale ministerelor de externe din cele două state.

Având în vedere faptul că situaţia minorităţii româneşti se deteriorează de la o zi la alta şi că în zona Cernăuţi trăiesc peste 400 de mii de români, vă solicit, domnule ministru, următoarele precizări:

Vă rog să precizaţi ce măsuri aţi adoptat/ce demersuri aţi întreprins anterior adoptării Legii privind minorităţile naţionale din Ucraina, în condiţiile în care conţinutul acestei legi şi măsurile îndreptate împotriva minorităţii româneşti era cunoscut şi la nivelul Ministerului Afacerilor Externe?

În condiţiile în care românii şi România nu au condiţionat niciun moment sprijinul umanitar masiv acordat Ucrainei încă din prima zi după declanşarea agresiunii barbare a Rusiei, vă rog să prezentaţi primele rezultate ale negocierilor purtate de M.A.E. cu ministerul ucrainean al afacerilor externe?

Ce soluţii aveţi în vedere dacă partea ucraineană nu va renunţa la măsurile anti-europene şi anti-româneşti, precum şi la comportamentul abuziv asupra românilor din Ucraina?

Solicit formularea răspunsului în scris. Cu înaltă apreciere, Adrian-Felician Cozma, deputat PNL

Abonează-te acum Online!
  1. Dac Bulibas a spus: 21 ianuarie 2023, ora 10:20

    Deputatul Adrian Cozma stie sa ia atitudine pt. asi face campanie de imagine si sa ceara de la altii !!. Populisme ieftine !….Ucraina neonazista se PISA pe romanica si pe romani !!!. Este mult mai periculos pt. romania decat Russia !!!. Romanii din Ucraina sunt trimisi pe front in prima linie sa lupte cu rusii unde isi pierd vietile pe cand soldatii neonazisti ucraineni prigonesc romanii din regiunile romanesti !!!. Pt. asta ajutati pe neonazistii ucraineni ???. Opriti orice fel de ajutor de echipamente si munitie de razboi acordat neonazistilor ucraineni NEMERNICI si TICALOSI de pe teritoriul romanicai !!!.
    ( Ce face NATO si UE pt. a opri prigonirea romanilor si a altor minoritati etnice nationale din partea neonazistilor ucraineni ???. Asta au facut ucrainenii si cu rusii pt. care isi merita soarta !)

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517