Image 1
Image 2

Demisie învăluită în ceața deasă a serviciilor secrete

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Indiferent de motive, demisia unui șef al unui serviciu de informații, prin natura funcției, este învăluită în mister. Mihai Răzvan Ungureanu, numit pentru a doua oară șef al SIE, și-a dat demisia. Președintele Iohannis a acceptat-o, fără alte comentarii. Ar fi fost necesare niște explicații pentru că înainte cu ceva vreme s-a zvonit că între președintele Iohannis și șeful SIE ar fi intervenit anumite neînțelegeri.

Nu s-au aflat cauzele neînțelegerilor. Odată cu demisia,  suspiciunile au reapărut. Un apropiat al său a declarat că ar fi grav bolnav. Pe de altă parte, un gazetar care pretinde că este bine informat, avansa ideea că Mihai Răzvan Ungureanu ar fi slujit și alt stat. Este o acuzație extrem de gravă. Dacă se va dovedi adevărată, ne aflăm în fața unui mare scandal politic.

Desemnat ministru de externe în guvernul Tăriceanu, la spargerea Alianței DA a ales PDL. După o vreme a fost numit de președintele Traian Băsescu director al Serviciilor de Informații Externe. După căderea guvernului Emil Boc, a fost numit cu desemnarea unui nou guvern. Cabinetul său a căzut după aproximativ 100 de zile.

S-a spus atunci că nu l-au mai susținut baronii PDL pentru că le-ar fi tăiat robinetul de la bugetul de stat. Zvonul s-a confirmat pentru că nu s-a mai reîntors la PDL, ci și-a format un partid propriu. Forța Civică nu a reușit să treacă pragul electoral. După fuziunea PNL-PSD a devenit unul dintre susținătorii președintelui Klaus Iohannis.

După alegerile prezidențiale din 2014 a fost fost numit din nou șef al SIE. Aceasta este, pe scurt, traseul unuia dintre politicienii din generația tânără care au avut o carieră fulminantă. El poate fi comparat doar cu Victor Ponta, coleg de generație care, de asemenea, a avut un parcurs  fulgerător, atât la urcare, cât și la coborâre.

Demisia șefului celui mai important serviciu de informații, al celui de externe, survine într-un moment politic tensionat. În urmă cu câteva săptămâni un serviciu  de informații mai mic, al ministerului  de interne, a fost zdruncinat din temelii. Întreaga conducere a fost decapitată de DNA. Celălalt serviu de informații, SRI, se află într-un moment de impas. Fostul președinte, și nu numai el, critică “instituțiile de forță“ -DNA și SRI – care ar depăși cadrul legal și ar fi început o luptă pentru influență și putere.

Bătălia s-ar duce între persoane. În cazul SIE ceea ce trebuie remarcat este că înainte cu ceva vreme șefa DNA i-a reproșat că nu se implică în lupta împotriva corupției. Mihai Răzvan Ungureanu i-a dat un răspuns cam nediplomatic. Episodul nu a fost trecut ușor cu vederea. S-a speculat că Ungureanu ar avea o altă agendă sau că nu vrea să participe la o luptă care nu-l privește.

În acest context, demisia lui este normal să dea naștere la mai multe speculații. Dar lucrurile merg mai departe. O astfel de instituție nu poate fi condusă multă vreme de un șef interimar. Cade în sarcina președintelui să numească o altă persoană în fruntea serviciului de informații externe. Funcția presupune o anume pregătire profesională, dar mai ales o orientare politică fără cusur. Nu știm dacă la desemnare președintele se consultă cu alte servicii similare, mai cu seamă cu cel american.

Cutuma presupune o consultare mai degrabă cu partidul președintelui. În același timp a existat și o altă cutumă pentru numirea șefilor serviciilor de informații: numirea lor din rândul partidului aflat în opoziție. Traian Băsescu l-a numit pe George Maior la SRI, acesta fiind apropiat al PSD, și pe Teodor Meleșcanu la SIE, acesta fiind membru PNL. După alegerea sa, Klaus Iohannis a preferat să numească oameni de la PNL. Probabil la fel va proceda și acum la înlocuirea lui Mihai Răzvan Ungureanu.

Sigla Informatia Zilei

Martiri fără voie

Asculta acest articol Oraş destul de neînsemnat în primele zile ale revoltelor din decembrie 1989, fără victime locale, fără incidente,

Sigla Informatia Zilei

Un an de război

Asculta acest articol După o serie de ştiri contradictorii despre un posibil atac al armatei ruse asupra Ucrainei, aşa cum