Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitat: Marius Cionca. Titlul emisiunii: Vânătoarea între pasiune şi necesitate (reluare)01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Kereskenyi Gabor,Adrian Albu, Gabriel Leş. Titlul emisiunii: Este afectat bugetul primăriei de revoluţia fiscală.(reluare) Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 03.50 Mesager educaţiona, cu Vasile Nechita, invitat: Vlaicu Popescu. Titlul emisiuni: Învăţământul dual la Colegiul Tehnic Unio- Traian-Vuia. 04.45 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 05.40 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Nicolae Popan. Titlul emisiunii: Carnea de struţ. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Prinzinger Zsoka. 08.00 Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitat: Marius Cionca. Titlul emisiunii: Vânătoarea între pasiune şi necesitate (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 09.40 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc,invitat: Mark Nagy Janos. Titlul emisiunii:Noutăţi în custodia ariei protejate de pe râul Tur. 10.15 La psiholog, Ioana Vladimirescu,invitat: Adriana Laszlo.Titlul emisiuni: Obiceiurile fericirii. 10.50 Religie, cu Eva Laczko , invitat: Florin Fodoruţ. Titlul emisiunii: De la Înviere Mântuitorul până la Înălţarea la cer. 11.40 Teleshopping 12.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Kereskenyi Gabor,Adrian Albu, Gabriel Leş. Titlul emisiunii: Este afectat bugetul primăriei de revoluţia fiscală.(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Romeo Poiană. Titlul emisiuni: Romeo Poiană – rapor la 6685 de zile. 14.30 Teleshopping 14.45 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiunii:Monitorizarea lucrărilor agricole prin satelit. 15.40 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 16.45 Panoramic sportiv, cu Constantin Damian, invitat: Dacian Nastai. Titlul emisiunii: Primăvara sportivă cu Dacian Nastai. 17.35 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Universal Band. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat- Sebi Borlaştean. 22.30 Ne cheamă natura 23.30 Ştiri

Demisie învăluită în ceaţa deasă a serviciilor secrete

Scris de Dumitru Păcuraru, 27 septembrie 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Indiferent de motive, demisia unui şef al unui serviciu de informaţii, prin natura funcţiei, este învăluită în mister. Mihai Răzvan Ungureanu, numit pentru a doua oară şef al SIE, şi-a dat demisia. Preşedintele Iohannis a acceptat-o, fără alte comentarii. Ar fi fost necesare nişte explicaţii pentru că înainte cu ceva vreme s-a zvonit că între preşedintele Iohannis şi şeful SIE ar fi intervenit anumite neînţelegeri.

Nu s-au aflat cauzele neînţelegerilor. Odată cu demisia,  suspiciunile au reapărut. Un apropiat al său a declarat că ar fi grav bolnav. Pe de altă parte, un gazetar care pretinde că este bine informat, avansa ideea că Mihai Răzvan Ungureanu ar fi slujit şi alt stat. Este o acuzaţie extrem de gravă. Dacă se va dovedi adevărată, ne aflăm în faţa unui mare scandal politic.

Desemnat ministru de externe în guvernul Tăriceanu, la spargerea Alianţei DA a ales PDL. După o vreme a fost numit de preşedintele Traian Băsescu director al Serviciilor de Informaţii Externe. După căderea guvernului Emil Boc, a fost numit cu desemnarea unui nou guvern. Cabinetul său a căzut după aproximativ 100 de zile.

S-a spus atunci că nu l-au mai susţinut baronii PDL pentru că le-ar fi tăiat robinetul de la bugetul de stat. Zvonul s-a confirmat pentru că nu s-a mai reîntors la PDL, ci şi-a format un partid propriu. Forţa Civică nu a reuşit să treacă pragul electoral. După fuziunea PNL-PSD a devenit unul dintre susţinătorii preşedintelui Klaus Iohannis.

După alegerile prezidenţiale din 2014 a fost fost numit din nou şef al SIE. Aceasta este, pe scurt, traseul unuia dintre politicienii din generaţia tânără care au avut o carieră fulminantă. El poate fi comparat doar cu Victor Ponta, coleg de generaţie care, de asemenea, a avut un parcurs  fulgerător, atât la urcare, cât şi la coborâre.

Demisia şefului celui mai important serviciu de informaţii, al celui de externe, survine într-un moment politic tensionat. În urmă cu câteva săptămâni un serviciu  de informaţii mai mic, al ministerului  de interne, a fost zdruncinat din temelii. Întreaga conducere a fost decapitată de DNA. Celălalt serviu de informaţii, SRI, se află într-un moment de impas. Fostul preşedinte, şi nu numai el, critică “instituţiile de forţă“ -DNA şi SRI – care ar depăşi cadrul legal şi ar fi început o luptă pentru influenţă şi putere.

Bătălia s-ar duce între persoane. În cazul SIE ceea ce trebuie remarcat este că înainte cu ceva vreme şefa DNA i-a reproşat că nu se implică în lupta împotriva corupţiei. Mihai Răzvan Ungureanu i-a dat un răspuns cam nediplomatic. Episodul nu a fost trecut uşor cu vederea. S-a speculat că Ungureanu ar avea o altă agendă sau că nu vrea să participe la o luptă care nu-l priveşte.

În acest context, demisia lui este normal să dea naştere la mai multe speculaţii. Dar lucrurile merg mai departe. O astfel de instituţie nu poate fi condusă multă vreme de un şef interimar. Cade în sarcina preşedintelui să numească o altă persoană în fruntea serviciului de informaţii externe. Funcţia presupune o anume pregătire profesională, dar mai ales o orientare politică fără cusur. Nu ştim dacă la desemnare preşedintele se consultă cu alte servicii similare, mai cu seamă cu cel american.

Cutuma presupune o consultare mai degrabă cu partidul preşedintelui. În acelaşi timp a existat şi o altă cutumă pentru numirea şefilor serviciilor de informaţii: numirea lor din rândul partidului aflat în opoziţie. Traian Băsescu l-a numit pe George Maior la SRI, acesta fiind apropiat al PSD, şi pe Teodor Meleşcanu la SIE, acesta fiind membru PNL. După alegerea sa, Klaus Iohannis a preferat să numească oameni de la PNL. Probabil la fel va proceda şi acum la înlocuirea lui Mihai Răzvan Ungureanu.

Abonează-te acum Online!