Image 1
Image 2

Demersuri pentru construirea unui muzeu al neoliticului, lângă sanctuarul de la Parţa

Sanctuarul de la Parța
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Sanctuarul de la Parța
Sanctuarul de la Parța

Arheologii Muzeului Naţional al Banatului susţin necesitatea creării unui muzeu al neoliticului în zona Parţa, unde se află un sanctuar ce poartă o istorie de 6.000 de ani, fiind unicul sanctuar neolitic din România şi unul dintre puţinele din Europa, complet restaurat, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, istoricul Leopold Ciobotaru.

Totodată, obiectivul se doreşte a fi exploatat turistic, mai ales în perspectiva anului 2021 când Timişoara va fi Capitală Culturală Europeană.

”Unicitatea sanctuarului de la Parţa ţine de particularităţi culturale. Suntem unici prin faptul că aspectul cultural care se află la Parţa este unic, dar unicitatea ţine şi de un stadiu al cercetărilor. Mai există sanctuare în Europa, dar Parţa este un loc special pentru că sunt mai multe monumente cu funcţiune spirituală acolo, foarte multe obiecte care ţin de domeniul acesta spiritual de la Parţa. Este şi o săpătură foarte mare care s-a făcut acolo şi se pot expune mult mai multe lucruri într-un muzeu dedicat neoliticului”, a declarat istoricul dr. Leopold Ciobotaru, fost director al Muzeului Naţional al Banatului.

Conform acestuia, în judeţ există mai multe sanctuare, de notorietate fiind cele de la Uivar şi Corneşti, fiecare având particularităţi proprii.

Investiţiile pentru crearea unui muzeu al neoliticului nu sunt mari, susţine Ciobotaru, totul depinzând “de voinţa şi de înţelegerea” de către forurile locale, judeţene şi culturale a faptului că “există un potenţial peste 6 luni, un an sau doi”.

”Turiştii, mai ales cei străini, sunt atraşi de sanctuarul de la Parţa, unde vin, se reculeg. Sunt oameni care se ocupă de focare de energie spirituală, de cultură originară, primitivă, nativă. Vin la Parţa, cumpără cărţi despre Parţa şi publică şi în străinătate despre Parţa, pentru că este unul dintre focarele europene importante”, a menţionat Leopold Ciobotaru.

În zonă se doreşte crearea şi a unui centru în care copiii să înveţe să reproducă ceramica neolitică găsită în sanctuar şi să o comercializeze, în cadrul acestui muzeu, turiştilor.

”Vom racorda Parţa la proiectul nostru european EcoTimiş, câştigat împreună cu Serbia, în cadrul căruia se vor face hărţi ale râului Timiş pe care vrem să fixăm şi Parţa, astfel ca turiştii care vor veni să ştie că acolo a fost descoperit acest sanctuar”, a precizat directoarea Asociaţiei pentru Dezvoltarea şi Promovarea Turismului judeţului Timiş, Delia Barbu.

Ea a mai spus că tot demersul va avea în vedere şi o ”arheologie gastronomică” de care se va ocupa Uica Mihai, celebrul bucătar devenit un brand al Banatului pentru mâncărurile pe care le face.

”După Revoluţie am învăţat în Europa, la Bruxelles, în Italia, în Franţa, arta culinară rafinată. De 14 ani însă am revenit acasă şi m-am gândit că cel mai bine este să folosesc produsele noastre tradiţionale”, a declarat pentru AGERPRES Uica Mihai.

La Timişoara a avut loc marţi o dezbatere cu tema ”Managementul destinaţiilor turistice culturale”, organizată de Asociaţia pentru Dezvoltarea şi Promovarea Turismului judeţului Timiş. În cadrul dezbaterii a fost promovat sanctuarul de la Parţa, pornind de la exemplele de bune practici aplicate în câteva zone ale ţării, în încercarea de a găsi soluţii de proiecte comune cu alte regiuni, care să pună în valoare siturile arheologice.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with