Image 1
Image 2

Decizie CCR dură pentru referendumul lui Iohannis

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Presedintele Romaniei Klaus Iohannis
Presedintele Romaniei Klaus Iohannis

Curtea Constituțională a României a stabilit că au fost deficiențe de redactare a celor două întrebări de la referendumul din 26mai, că nu a existat o informare corectă privind detaliile de ordin juridic şi tehnic pe care le presupuneau cele două întrebări, nefiind respectate recomandările Comisiei de la Veneţia.

Joi, 18 iulie, judecătorii CCR au invalidat revizuirea Constituției deoarece interzicerea amnistiei și grațierii depășește limitele revizuirii Constituției. Astfel, am putea spune că președintele României, Klaus Iohannis primește lovitură după lovitură de la CCR. Dacă liderii partidelor din opoziție critică decizia judecătorilor constituționali, deputatul PNL Cătălin Predoiu, fost ministru al Justiției precizează că în acest caz Curtea are dreptate. Ba mai mult Predoiu spune că “fără referendumul din 26 mai, foarte probabil că PNL și USR să nu fi învins PSD”.

CCR: La referendumul din 26 mai a fost exprimată o voinţă cu efect politic, iar nu juridic

În motivare, CCR arată că la referendumul din 26 mai a fost exprimată o voinţă cu efect politic, iar nu juridic. “Curtea reţine că, la referendumul din 26 mai 2019, nu a existat o informare completă cu privire la toate detaliile de ordin juridic şi ethnic pe care le presupun cele două întrebări, nefiind respectate recomandările reţinute de Comisia de la Veneţia. (…) Dat fiind însă faptul că referendumul are caracter consultativ, iar voinţa exprimată, chiar în condiţiile deficienţelor evidente de redactare a întrebărilor formulate, oferă o orientare autorităţilor în privinţa voinţei majoritare exprimate de votanţi, nu subzistă un temei constituţional pentru invalidarea referendumului. Întrucât a fost exprimată o voinţă cu efect politic, iar nu juridic,în sensul analizat, aspectele de ordin juridic, tehnic şi de detaliu urmează a fi apreciate în mod corespunzător de către autorităţişi puse în operă cu respectarea cadrului constituţionalşilegalde referinţă”, arată motivarea hotărârii.

Judecătorii Curţii subliniază “necesitatea stabilirii unui cadru legal riguros pentru ca asemenea deficienţe să nu mai existe pe viitor, în sensul reglementării obligaţiei autorităţilor publice la informarea detaliată şi completă a electoratului”. Ca urmare a deciziei CCR, vicepreședintele Camerei Deputaților Florin Iordache a depus, ieri, la Senat, un proiect de lege pentru modificarea legii referendumului. Astfel, proiectul introduce un nou alineat care face referire la obligația autorităților de a oferi informații în detaliu despre referendumul cu privire la probleme de interes național. De asemenea, proiectul prevede că înaintea consultării Parlamentului, președintele României solicită CCR să verifice constituționalitatea întrebărilor de la scrutin. Joi, judecătorii CCR au decis că interzicerea amnistiei și grațierii depășește limitele revizuirii Constituției, deoarece prin revizuirea legii fundamentale “nu pot fi încălcate drepturile și libertățile fundamentale”.

Preşedintele USR Dan Barna a reacționat spunând că judecătorii CCR sunt „vârful de lance al penalilor din politica românească”.

Predoiu: Fără referendum, foarte probabil că PNL și USR să nu fi învins PSD

Deputatul PNL Cătălin Predoiu critică reacția președintelui USR Dan Barna la decizia CCR pe tema amnistiei și grațierii pentru fapte de corupție. Acesta apreciază că Dan Barna “e puțin la minte”. De asemenea, Predoiu recunoaște că întrebările de la referendumul lui Iohannis “erau discutabile”, “dar fără Referendumul din 26 mai, foarte probabil că PNL și USR să nu fi învins PSD”. În plus, Predoiu spune că referendumul “aproape a dus opoziția la guvernare, unde ar fi ajuns dacă liderii ei erau mai talentați și flexibili în negocieri, dar deh, cu bârne nu se face un palat, cel mult o căbănuță. Dar aici trebuiau oprite lucrurile, la mesajul și efectul politic al referendumului”.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with