Image 1
Image 2

De Ziua Diabetului, azi sătmărenii pot să-şi măsoare gratuit glicemia

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

60% din populaţia judeţului se încadrează în categoria de supraponderali şi obezi
60% din populaţia judeţului se încadrează în categoria de supraponderali şi obezi

Azi, 14 noiembrie, de Ziua Mondială de Luptă Împotriva Diabetului, la Satu Mare are loc o amplă campanie de determinare gratuită a glicemiei şi a altor indicatori esenţiali în depistarea diabetului şi a unor boli de nutriţie.

Asemeni ediţiilor anterioare, acţiunea are loc la Casa de Cultură a Sindicatelor din municipiul Satu Mare şi va începe la ora 9.00. Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Satu Mare, Spitalul Judeţean de Urgenţă, cu sprijinul Farmaciei Catena şi a Clubului Lions cărora li se alătură Informaţia Zilei şi Informaţia TV, parteneri media.

Evenimentul se apropie de cea de-a 20-a ediţie. Dacă în urmă cu doi ani, numărul pesoanelor cu diabet din judeţ se apropia de 19.000, în 2017, evidenţele Centrului Antidiabetic din cadrul Spitalului Judeţean Satu Mare arată că sunt aproximativ 22.000 de pacienţi suferinzi de această afecţiune. Totalul pacienţilor situează Satu Mare printre judeţele cu o incidenţă crescută a diabetului zaharat, dar şi a bolilor cardiovasculare.

Date de ultimă oră includ judeţul Satu Mare printre primele cinci din ţară în privinţa numărului de amputări datorate complicaţiilor diabetului zaharat. Situaţia îngrijorează tot mai mult specialiştii care şi pe această cale trag un semnal de alarmă în rândul populaţiei bolnave de a-şi monitoriza starea de sănătate în cazul diabetului luând în calcul şi celelalte boli care pot deriva de pe urma lui. Recomandarea lor pune accent pe controalele regulate la medic, fie că este vorba de medic de familie, specialist, pentru a putea preveni avansarea bolii.

În cadrul acţiunii de azi, echipa de specialişti va efectua fiecărei persoane o serie de măsurători antropometrice precum< greutate, înălţime, circumferinţa abdominală. Pe baza acestor parametri va fi calculat indicele de masă corporală. De asemenea, fiecărui participant la acţiune îi va fi măsurată tensiunea arterială, îi vor fi recoltate probe de sânge pentru determinarea glicemiei şi totodată, vor fi oferite informaţii despre prevenirea diabetului, inclusiv îndrumări despre cum poate fi controlată această afecţiune.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with