16.11.2018 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Costea, Dan Burulea. Titlul emisiunii: Continuă dezbaterile pe marginea raportului MCV şi a rezoluţiei. (reluare) 01.00 Cultură – Russian Night la Poesis – Concert cu Tania Pop. 02.30 Cultură – Zilele culturale Poesis – Recital de poezii 03.40 Cultură – 10x10 Născut în România 05.20 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Voicu Sichet. Titlul emisiuni: Voicu Sichet – raport la 4015 de zile. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct cu Laczko Eva, invitat: Boca Ştefania. Titlul emisiuni: De ce este nevoie de Ziua Naţională Fără Tutun? (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.30 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu. 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitat: Racz Ervin. Titlul emisiunii: Reformacio cask rola szol. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Costea, Dan Burulea. Titlul emisiunii: Continuă dezbaterile pe marginea raportului MCV şi a rezoluţiei. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Cultură – Lansare de carte „Flăcări” de Dariu Pop la Casa Ferenţiu 14.40 Teleshopping 15.00 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Georgeta Pop. Titlul emisiunii: Accesul la tratamente medicale în strainătate. 15.20 Cultură, Hoinar prin Satu Mare 16.00 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Voicu Sichet. Titlul emisiuni: Voicu Sichet – raport la 4015 de zile. 17.00 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Ioan Leitner. 18.00 Cultură – România 1918 oameni, momente şi imagini. 18.30 Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitat: Dan Brulea. Titlul emisiunii: De ce ajung angajaţii să dea în judecată instituţiile în care lucreaz? (reluare) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct (reluare) 23.00 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjan, invitaţi: Ciprian Prodan, Tiberiu Csik . Titlul emisiunii: În memoriamDaniel Prodan .

Pentru cine pregăteşte guvernul Cioloş strategii?

Scris de Dumitru Păcuraru, 21 iulie 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

De multă, de foarte multă vreme, cetăţeanul de rând este un simplu martor neputincios al evenimentelor care se desfăşoară după o logică şi într-un ritm dictat parcă dinafara tuturor instituţiilor. Doar alegerile dau impresia că, totuşi, populaţia are un cuvânt de spus şi decide, prin vot, cine să o conducă. Nu însă şi cum să o conducă. Distanţele dintre platformele electorale şi programele de guvernare sunt tot mai mari.

Dacă o persoană care traversează strada este amendată, un partid care nu-şi ţine promisiunile nu poate fi tras la răspundere. Se spune că există o sancţiune prin vot, dar şi asta intră în sfera demagogiei şi populismului. Pe scurt, după o formulă avansată de Vasile Dâncu, democraţia noastră este pasivă, nu participativă. În frunte cu premierul Cioloş, guvernul actual propune pur şi simplu trecerea la o democraţie participativă. Aşa, peste noapte, ca şi când ar fi vorba despre traversarea unei străzi?

De unde şi până unde îşi poate permite un guvern independent, adică fără niciun partid în spate, să  propună strategii pe termen lung? În condiţiile în care acest  guvern are un mandat strict delimitat, de un an, străduinţele lui de a propune soluţii pe termen lung par hazardate. În acelaşi timp, parcurse şi în fugă, propunerile avansate sunt rezonabile. Dacian Cioloş susţine că, pentru a avea finalitatea dorită, lupta înpotriva corupţiei înseamnă în primul rând prevenire.

Altfel spus, premierul propune, fără să o spună foarte explicit,  înlocuirea provocării cu prevenirea. De exemplu, până acum atunci când instituţiile abilitate aflau despre punerea la cale a unei afaceri ilegale, aşteptau derularea ei până la capăt, pentru ca apoi să-i arate pe făptaşi în cătuşe.

La ce foloseşte acest lucru, pare să spună premierul. Mai util este să previi, să opreşti răul pe cale să se producă înainte de a se produce. Este o propunere revoluţionară, care cu siguranţă nu va fi pe placul instituţiilor de forţă. Nici nu se poate pune în practică o astfel de strategie până nu vine parlamentul cu legi făcute în acest spirit.

Dacian Cioloş Vasile Dâncu, ministrul Sănătăţii, ministrul Educaţiei, ministrul Fondurilor Europene, au venit în aceste zile cu propuneri de strategii care se pot înscrie fără probleme în ceea ce s-ar putea numi nucleul unui proiect de ţară. Dar se va grăbi un partid să recunoască în aceste propuneri sâmburele unei platforme electorale, pasibil de transformarea lui într-un program de guvernare?

Greu de spus. PNL are propriul său traseu electoral, gândit ca o cursă uşoară spre votul cetăţeanului. PSD fuge de orice strategie care vizează corupţia ca dracu de tămâie. Partidele mici sunt prea slabe pentru a susţine o platformă electorală nepopulistă. Pregătirea strategiilor electorale presupun câteva elemente  aducătoare de voturi: scăderea taxelor şi mărirea salariilor şi pensiilor.

Dincolo de aceste promisiuni, partidele nu prea au ce le spune alegătorilor. Ce face actualul guvern? Zice că nu sunt fonduri pentru majorarea pensiilor, că nu sunt bani suficienţi pentru majorarea salariilor profesorilor şi medicilor.  Ce partid are nevoie de un asemenea guvern?

PSD arată spre PNL, spunând să şi-l asume ca fiind al său. PNL, dimpotrivă, consideră că plăteşte politic pentru fiecare greşeală a cabinetului Cioloş, refuzând să se identifice total cu acest guvern. Aşadar întrebarea este: pentru cine se străduieşte guvernul Cioloş să  formuleze o strategie care ar putea duce România într-o direcţie mai bună?

Abonează-te acum Online!