Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitat: Marius Cionca. Titlul emisiunii: Vânătoarea între pasiune şi necesitate (reluare)01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Kereskenyi Gabor,Adrian Albu, Gabriel Leş. Titlul emisiunii: Este afectat bugetul primăriei de revoluţia fiscală.(reluare) Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 03.50 Mesager educaţiona, cu Vasile Nechita, invitat: Vlaicu Popescu. Titlul emisiuni: Învăţământul dual la Colegiul Tehnic Unio- Traian-Vuia. 04.45 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 05.40 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Nicolae Popan. Titlul emisiunii: Carnea de struţ. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Prinzinger Zsoka. 08.00 Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitat: Marius Cionca. Titlul emisiunii: Vânătoarea între pasiune şi necesitate (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 09.40 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc,invitat: Mark Nagy Janos. Titlul emisiunii:Noutăţi în custodia ariei protejate de pe râul Tur. 10.15 La psiholog, Ioana Vladimirescu,invitat: Adriana Laszlo.Titlul emisiuni: Obiceiurile fericirii. 10.50 Religie, cu Eva Laczko , invitat: Florin Fodoruţ. Titlul emisiunii: De la Înviere Mântuitorul până la Înălţarea la cer. 11.40 Teleshopping 12.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Kereskenyi Gabor,Adrian Albu, Gabriel Leş. Titlul emisiunii: Este afectat bugetul primăriei de revoluţia fiscală.(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Romeo Poiană. Titlul emisiuni: Romeo Poiană – rapor la 6685 de zile. 14.30 Teleshopping 14.45 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiunii:Monitorizarea lucrărilor agricole prin satelit. 15.40 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 16.45 Panoramic sportiv, cu Constantin Damian, invitat: Dacian Nastai. Titlul emisiunii: Primăvara sportivă cu Dacian Nastai. 17.35 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Universal Band. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat- Sebi Borlaştean. 22.30 Ne cheamă natura 23.30 Ştiri

Pentru cine pregăteşte guvernul Cioloş strategii?

Scris de Dumitru Păcuraru, 21 iulie 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

De multă, de foarte multă vreme, cetăţeanul de rând este un simplu martor neputincios al evenimentelor care se desfăşoară după o logică şi într-un ritm dictat parcă dinafara tuturor instituţiilor. Doar alegerile dau impresia că, totuşi, populaţia are un cuvânt de spus şi decide, prin vot, cine să o conducă. Nu însă şi cum să o conducă. Distanţele dintre platformele electorale şi programele de guvernare sunt tot mai mari.

Dacă o persoană care traversează strada este amendată, un partid care nu-şi ţine promisiunile nu poate fi tras la răspundere. Se spune că există o sancţiune prin vot, dar şi asta intră în sfera demagogiei şi populismului. Pe scurt, după o formulă avansată de Vasile Dâncu, democraţia noastră este pasivă, nu participativă. În frunte cu premierul Cioloş, guvernul actual propune pur şi simplu trecerea la o democraţie participativă. Aşa, peste noapte, ca şi când ar fi vorba despre traversarea unei străzi?

De unde şi până unde îşi poate permite un guvern independent, adică fără niciun partid în spate, să  propună strategii pe termen lung? În condiţiile în care acest  guvern are un mandat strict delimitat, de un an, străduinţele lui de a propune soluţii pe termen lung par hazardate. În acelaşi timp, parcurse şi în fugă, propunerile avansate sunt rezonabile. Dacian Cioloş susţine că, pentru a avea finalitatea dorită, lupta înpotriva corupţiei înseamnă în primul rând prevenire.

Altfel spus, premierul propune, fără să o spună foarte explicit,  înlocuirea provocării cu prevenirea. De exemplu, până acum atunci când instituţiile abilitate aflau despre punerea la cale a unei afaceri ilegale, aşteptau derularea ei până la capăt, pentru ca apoi să-i arate pe făptaşi în cătuşe.

La ce foloseşte acest lucru, pare să spună premierul. Mai util este să previi, să opreşti răul pe cale să se producă înainte de a se produce. Este o propunere revoluţionară, care cu siguranţă nu va fi pe placul instituţiilor de forţă. Nici nu se poate pune în practică o astfel de strategie până nu vine parlamentul cu legi făcute în acest spirit.

Dacian Cioloş Vasile Dâncu, ministrul Sănătăţii, ministrul Educaţiei, ministrul Fondurilor Europene, au venit în aceste zile cu propuneri de strategii care se pot înscrie fără probleme în ceea ce s-ar putea numi nucleul unui proiect de ţară. Dar se va grăbi un partid să recunoască în aceste propuneri sâmburele unei platforme electorale, pasibil de transformarea lui într-un program de guvernare?

Greu de spus. PNL are propriul său traseu electoral, gândit ca o cursă uşoară spre votul cetăţeanului. PSD fuge de orice strategie care vizează corupţia ca dracu de tămâie. Partidele mici sunt prea slabe pentru a susţine o platformă electorală nepopulistă. Pregătirea strategiilor electorale presupun câteva elemente  aducătoare de voturi: scăderea taxelor şi mărirea salariilor şi pensiilor.

Dincolo de aceste promisiuni, partidele nu prea au ce le spune alegătorilor. Ce face actualul guvern? Zice că nu sunt fonduri pentru majorarea pensiilor, că nu sunt bani suficienţi pentru majorarea salariilor profesorilor şi medicilor.  Ce partid are nevoie de un asemenea guvern?

PSD arată spre PNL, spunând să şi-l asume ca fiind al său. PNL, dimpotrivă, consideră că plăteşte politic pentru fiecare greşeală a cabinetului Cioloş, refuzând să se identifice total cu acest guvern. Aşadar întrebarea este: pentru cine se străduieşte guvernul Cioloş să  formuleze o strategie care ar putea duce România într-o direcţie mai bună?

Abonează-te acum Online!