Image 1
Image 2

De Moşii de iarnă sătmărenii s-au rugat pentru sufletele celor adormiţi în Domnul

Spitalul Judeţean pune în funcţiune un punct de informare pentru pacienţi
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
preotii Cristian Bolos si Aurel Donca
preotii Cristian Bolos si Aurel Donca

La 5 martie, calendarul bisericesc din acest an consemnează cu litere roşii Moşii de iarnă – Pomenirea morţilor, o zi de aducere aminte faţă de cei  trecuţi la cele veşnice. În biserici s-au oficiat slujbe pentru cei adormiţi în Domnul, s-au aprins lumânări, fiind pomeniţi fiecare cu numele. Un astfel de  moment nu a făcut altceva decât să-i aducă din nou pe sătmăreni împreună în rugăciune, cu lacrimi în ochi şi cu gândul la cei dragi ai lor care au trecut la cele veşnice: părinţi, bunici, soţi, soţii, copii şi mulţi alţii.

“Moşii de iarnă reprezintă o zi specială atât în viaţa spirituală cât şi în viaţa de zi cu zi a credincioşilor. Toţi avem persoane dragi trecute din această lume vremelnică în viaţa de dincolo de moarte. Le simţim prezenta mereu. Ele au nevoie de noi, de rugăciunile noastre, spre iertarea păcatelor şi odihna veşnică şi fericită a sufletelor lor. Ca atare, să ne rugăm Domnului pentru sufletele lor, zicând< “În veci să fie pomenirea lor. Amin” a spus părintele paroh Cristian Boloş de la Catedrala ortodoxă Adormirea Maicii Domnului din Satu Mare

Pe lângă faptul că oamenii îşi îndreaptă paşii spre biserici, în această zi este păstrat în unele locuri şi obiceiul de a merge la mormintele celor apropiaţi pentru a aprinde o lumânare. De asemenea, se ridică parastase întru pomenirea celor adormiţi, se fac milostenii, pomeni.

O particularitate a zilei Moşilor de iarnă, care precede Duminica Înfricoşătoarei Judecăţi este aceea de a fi pomeniţi în rugăciune toţi acei credincioşi care au murit nepregătiţi aşa cum se cuvine pentru această trecere prin moarte în împărăţia lui Dumnezeu. Astfel, Biserica se roagă pentru toţi aceia care au murit nespovediţi, neîmpărtăşiţi din anumite motive, fie că au avut parte de o moarte năpraznică, boli grave, etc.

“Acum biserica se roagă pentru iertarea păcatelor acestor suflete  pentru ca şi ele să se înfăţişeze cu demnitate înaintea dreptului Judecător la a doua venire, la ~nfricoşătoarea judecată. Iată că nu întâmplător este aşezată această zi înaintea  Duminicii Înfricoşătoarei judecăţi” a arătat părintele Boloş.

Nu în ultimul rând, de Moşii de iarnă sunt pomeniţi şi copiii nebotezaţi. Este vorba de acei copii care au murit după naştere şi nu au fost botezaţi, dar şi acei copii care au fost avortaţi. După cum a spus preotul paroh, sunt femei în vârstă care au cunoştinţă de astfel de situaţii  ale unor mame care şi-au pierdut copiii la scurtă vreme după naştere şi nu uită să îi treacă în pomelnic şi pe aceste sufleţele, dar şi pe cei care au fost lepădaţi. Biserica consideră avortul  un păcat greu care lasă urme adânci şi pe termen lung în sufletul acelor părinţi care l-au săvârşit şi recomandă cu insistenţă tinerilor din ziua de azi să se ferească de el.

Totodată amintim că în toate cele şase sâmbete ale Postului Mare se fac pomeniri pentru cei morţi. Această pomenire începe cu sâmbăta lui Teodor, numită şi sâmbăta colivelor.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns