20.07.2018 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Crăciun, Emil Şuhani, Radu Creţu. Titlul emisiunii: Şedinţă de guvern cu protestatarii la gard. (reluare) 01.30 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 02.40 Cultură, Hajduszoboszlo vacante de vis. 03.00 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 04.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Adrian Pristopan. 05.30 Info Studio cu Laczko Eva. Titlul emisiuni: Casa zâmbetelor-oază de bucurie. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Simona Niste. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Ilyes Ilona. 08.00 Audienţe în direct cu Ioan Aniţaş, invitat: Adrian Cozma. Titlul emisiuni: Creşterea cailor de rasa şi relaxarea. (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Simona Niste. 09.30 Sănătate frumuseţe stil, cu Ioana Vladimirescu, invitat: . 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitaţi: Barta Barnabas, Gordan Dalma, Gsiszar Lorant. Titlul emisiunii: La Satu Mare se organizează Întâlnirea Naţională a Tineretului Catolic. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Crăciun, Emil Şuhani, Radu Creţu. Titlul emisiunii: Şedinţă de guvern cu protestatarii la gard. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Iuliu Cadar. Titlul emisiuni: Iuliu Cadar-raport la 3650 de zile. 14.35 Teleshopping 15.00 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Adrian Pristopan. 16.00 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 17.30 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat: Alina Perşa. Titlul emisiunii: Asociaţia ACT4U, implicată în diverse activităţi ecologice. 18.00 Sănătate,cu Mihaela Ghiţă, invitat: Cătălin Cismaş. Titlul emisiuni: Cum controlăm furia? 18.30 Şedinţă de Consiliu 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitat: Constantin Demian, Daniela Silaghi. Titlul emisiunii: Care sunt cele mai mari probleme ale adolescenţilor?(reluare) 23.00 Şedinţă de Consiliu

De la tranziţie la improvizaţie

Scris de Dumitru Păcuraru, 04 mai 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Schimbări, modificări, reveniri, anchete, dezvăluiri. Şi totuşi nimeni nu vorbeşte despre reformă, reformare, restructurare. Se cârpesc lucrurile pe ici pe colo, se adaugă, se taie. Impresia generală este de improvizaţie. Să înţelegem că PSD nu are în vedere o reformă profundă a societăţii, a instituţiilor, ci doar încearcă să facă o reparaţie capitală?

  Deocamdată se plătesc poliţe. S-a descoperit existenţa “sistemului”, a “binomului”, şi se poartă o bătălie surdă împotriva celor care sunt bănuiţi că au pus la cale “un stat paralel”. Bătălia este fără o direcţie clară, dar ţinta finală pare să fie înlăturarea Laurei Codruţa Kovesi de la şefia DNA.

Dacă scopul scuză mijloacele, conducerea PSD ar trebui să fie conştientă că o instituţie nu înseamnă un singur om, şi că, indiferent de cine va conduce DNA, problemele penale rămân. PSD va rămâne acelaşi partid, cu acelaşi gen de probleme. Asta demonstrează odată în plus că PSD nu-şi doreşte o reformă, ci doar alţi oameni în fruntea unor instituţii. Un vechi nărav al partidelor aflate la guvernare.

Scăpat de proteste, guvernul Grindeanu nu demonstrează că lucrează mai mult. Şi dacă lucrează, efectele nu se văd decât în promisiuni de creştere ale salariilor la stat. Poate că aceasta este o reformă şi nimeni nu o vede ca atare, ci ca pe o pomană oferită în scop electoral.

Situaţia devine îngrijorătoare din punct de vedere economic. Investiţiile întârzie să apară, mediul de afaceri este din ce în ce mai instabil. Guvernul nu se ocupă în mod serios de economie, parcă PSD dorind să demonstreze cu tot dinadinsul că este un partid socialist. Despre o reformă economică reală nici nu poate fi vorba în acest moment.

Parlamentul îşi consumă tot timpul şi toată energia pentru a face curăţenie în trecutul politic. Se vede de la o poştă că a început o vânătoare de vrăjitoare. O limpezire a unor lucruri este necesară, dar se exagerează foarte mult rolul jucat de anumite persoane. Cu atât mai mult ar fi necesară o reformă a insituţiilor, dar transparentă nu în dosul uşilor, nu prin ordonanţe în miez de noapte. Sau prin amendamente strecurate în corpul unor legi, amendamente care le schimbă sensul iniţial.

Marele program electoral al PSD, transformat în program de guvernare, începe să-şi arate viciile ascunse. Ceva nu se leagă. În curând nu va şti stânga ce face dreapta. Adică nu va şti domnul Dragnea ce face domnul Grindeanu şi invers. Câteva decizii ale unor miniştri s-au bătut cap în cap cu proiecţia preşedintelui PSD despre cum ar trebui să se guverneze.

S-a vorbit că ar fi “pe făraş” câţiva miniştri. Aşa se spune în mediul politic despre miniştri care urmează să fie remaniaţi, că sunt “pe făraş”. Schimbările foarte dese de miniştri sunt o dovadă în plus că mai mult se improvizează decât se guvernează în mod coerent, pe baza unui program bine gândit, sustenabil.

Dacă nu ar fi strâns de deficitul obligatoriu de 3%, foarte probabil ne-am întoarce la perioada marilor inflaţii din ani ’90. PSD ar da drumul la maşina de făcut bani şi în curând i-ar face din nou milionari pe toţi românii. Dar o pâine cu un milion de lei devalorizaţi este mult mai proastă decât o pâine cu 3 sau 5 lei.

    După tradiţie, fiecare guvern se bucură de o perioadă de graţie. Guvernul Grindeanu nu are nici şase luni. Prin urmare este timp suficient să revină cu picioarele pe pământ. Mişcarea #Rezist i-a tras o săpuneală, dar se pare că nu a fost de ajuns.

   

Abonează-te acum Online!