Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Corina Stanciu, Rodica Lohan. Titlul emisiunii: Biologii,chimişti şi psihologii din spitale,nemulţumiţide noua grilă de salarizare.(reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Augustin Iştoc,Ciprian Crăciun.Titlul emisiunii: Biologii, chimişti şi psihologii din spitale, nemulţumiţi de noua grilă de salarizare. (reluare) 02.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Romeo Poiană. Titlul emisiuni: Romeo Poiană – rapor la 6685 de zile . 03.30 Info studio, cu Ioan Aniţaş, invitat: Ioan Coroianu . Titlul emisiunii: Crimă sau dispariţie. 04.30 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Nicolae Mureşan. 05.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Marius Dudaş. Titlul emisiunii: Cultura de căpşuni. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Prinzinger Zsoka. 08.00 Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Corina Stanciu, Rodica Lohan. Titlul emisiunii: Biologii,chimişti şi psihologii din spitale,nemulţumiţi de noua grilă de salarizare.(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 09.20 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Adriana Laszlo. Titlul emisiunii:Cum înţelegem plânsul copiiilor? 10.00 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc,invitat: Mark Nagy Janos. Titlulemisiunii: Noutăţi în custodia ariei protejate de pe râul Tur. 10.30 Religie, cu Eva Laczko , invitat: Florin Fodoruţ. Titlul emisiunii: De la Înviere Mântuitorul până la Înălţarea la cer. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Augustin Iştoc,Ciprian Crăciun.Titlul emisiunii: Biologii, chimişti şi psihologii din spitale, nemulţumiţi de noua grilă de salarizare. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 ]n slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Romeo Poiană. Titlul emisiuni: Romeo Poiană – rapor la 6685 de zile . 14.30 Teleshopping 14.45 Sănătate,cu Mihaela Ghiţă,invitat:Sedonia Lăţea.Titlul emisiuni: Despre diete,vitamine la început de primăvară. 15.15 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 16.25 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Maria Tripon. 17.30 Panoramic sportiv, cu Constantin Damian, invitat: Dacian Nastai. Titlul emisiunii: Primăvara sportivă cu Dacian Nastai. 18.30 Audienţe în direct. 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar. 21.30 Cultură 22.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 23.30 Ştiri

De la tranziţie la improvizaţie

Scris de Dumitru Păcuraru, 04 mai 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Schimbări, modificări, reveniri, anchete, dezvăluiri. Şi totuşi nimeni nu vorbeşte despre reformă, reformare, restructurare. Se cârpesc lucrurile pe ici pe colo, se adaugă, se taie. Impresia generală este de improvizaţie. Să înţelegem că PSD nu are în vedere o reformă profundă a societăţii, a instituţiilor, ci doar încearcă să facă o reparaţie capitală?

  Deocamdată se plătesc poliţe. S-a descoperit existenţa “sistemului”, a “binomului”, şi se poartă o bătălie surdă împotriva celor care sunt bănuiţi că au pus la cale “un stat paralel”. Bătălia este fără o direcţie clară, dar ţinta finală pare să fie înlăturarea Laurei Codruţa Kovesi de la şefia DNA.

Dacă scopul scuză mijloacele, conducerea PSD ar trebui să fie conştientă că o instituţie nu înseamnă un singur om, şi că, indiferent de cine va conduce DNA, problemele penale rămân. PSD va rămâne acelaşi partid, cu acelaşi gen de probleme. Asta demonstrează odată în plus că PSD nu-şi doreşte o reformă, ci doar alţi oameni în fruntea unor instituţii. Un vechi nărav al partidelor aflate la guvernare.

Scăpat de proteste, guvernul Grindeanu nu demonstrează că lucrează mai mult. Şi dacă lucrează, efectele nu se văd decât în promisiuni de creştere ale salariilor la stat. Poate că aceasta este o reformă şi nimeni nu o vede ca atare, ci ca pe o pomană oferită în scop electoral.

Situaţia devine îngrijorătoare din punct de vedere economic. Investiţiile întârzie să apară, mediul de afaceri este din ce în ce mai instabil. Guvernul nu se ocupă în mod serios de economie, parcă PSD dorind să demonstreze cu tot dinadinsul că este un partid socialist. Despre o reformă economică reală nici nu poate fi vorba în acest moment.

Parlamentul îşi consumă tot timpul şi toată energia pentru a face curăţenie în trecutul politic. Se vede de la o poştă că a început o vânătoare de vrăjitoare. O limpezire a unor lucruri este necesară, dar se exagerează foarte mult rolul jucat de anumite persoane. Cu atât mai mult ar fi necesară o reformă a insituţiilor, dar transparentă nu în dosul uşilor, nu prin ordonanţe în miez de noapte. Sau prin amendamente strecurate în corpul unor legi, amendamente care le schimbă sensul iniţial.

Marele program electoral al PSD, transformat în program de guvernare, începe să-şi arate viciile ascunse. Ceva nu se leagă. În curând nu va şti stânga ce face dreapta. Adică nu va şti domnul Dragnea ce face domnul Grindeanu şi invers. Câteva decizii ale unor miniştri s-au bătut cap în cap cu proiecţia preşedintelui PSD despre cum ar trebui să se guverneze.

S-a vorbit că ar fi “pe făraş” câţiva miniştri. Aşa se spune în mediul politic despre miniştri care urmează să fie remaniaţi, că sunt “pe făraş”. Schimbările foarte dese de miniştri sunt o dovadă în plus că mai mult se improvizează decât se guvernează în mod coerent, pe baza unui program bine gândit, sustenabil.

Dacă nu ar fi strâns de deficitul obligatoriu de 3%, foarte probabil ne-am întoarce la perioada marilor inflaţii din ani ’90. PSD ar da drumul la maşina de făcut bani şi în curând i-ar face din nou milionari pe toţi românii. Dar o pâine cu un milion de lei devalorizaţi este mult mai proastă decât o pâine cu 3 sau 5 lei.

    După tradiţie, fiecare guvern se bucură de o perioadă de graţie. Guvernul Grindeanu nu are nici şase luni. Prin urmare este timp suficient să revină cu picioarele pe pământ. Mişcarea #Rezist i-a tras o săpuneală, dar se pare că nu a fost de ajuns.

   

Abonează-te acum Online!