Image 1
Image 2

De la tranziție la improvizație

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Schimbări, modificări, reveniri, anchete, dezvăluiri. Și totuși nimeni nu vorbește despre reformă, reformare, restructurare. Se cârpesc lucrurile pe ici pe colo, se adaugă, se taie. Impresia generală este de improvizație. Să înțelegem că PSD nu are în vedere o reformă profundă a societății, a instituțiilor, ci doar încearcă să facă o reparație capitală?

  Deocamdată se plătesc polițe. S-a descoperit existența “sistemului”, a “binomului”, și se poartă o bătălie surdă împotriva celor care sunt bănuiți că au pus la cale “un stat paralel”. Bătălia este fără o direcție clară, dar ținta finală pare să fie înlăturarea Laurei Codruța Kovesi de la șefia DNA.

Dacă scopul scuză mijloacele, conducerea PSD ar trebui să fie conștientă că o instituție nu înseamnă un singur om, și că, indiferent de cine va conduce DNA, problemele penale rămân. PSD va rămâne același partid, cu același gen de probleme. Asta demonstrează odată în plus că PSD nu-și dorește o reformă, ci doar alți oameni în fruntea unor instituții. Un vechi nărav al partidelor aflate la guvernare.

Scăpat de proteste, guvernul Grindeanu nu demonstrează că lucrează mai mult. Și dacă lucrează, efectele nu se văd decât în promisiuni de creștere ale salariilor la stat. Poate că aceasta este o reformă și nimeni nu o vede ca atare, ci ca pe o pomană oferită în scop electoral.

Situația devine îngrijorătoare din punct de vedere economic. Investițiile întârzie să apară, mediul de afaceri este din ce în ce mai instabil. Guvernul nu se ocupă în mod serios de economie, parcă PSD dorind să demonstreze cu tot dinadinsul că este un partid socialist. Despre o reformă economică reală nici nu poate fi vorba în acest moment.

Parlamentul își consumă tot timpul și toată energia pentru a face curățenie în trecutul politic. Se vede de la o poștă că a început o vânătoare de vrăjitoare. O limpezire a unor lucruri este necesară, dar se exagerează foarte mult rolul jucat de anumite persoane. Cu atât mai mult ar fi necesară o reformă a insituțiilor, dar transparentă nu în dosul ușilor, nu prin ordonanțe în miez de noapte. Sau prin amendamente strecurate în corpul unor legi, amendamente care le schimbă sensul inițial.

Marele program electoral al PSD, transformat în program de guvernare, începe să-și arate viciile ascunse. Ceva nu se leagă. În curând nu va ști stânga ce face dreapta. Adică nu va ști domnul Dragnea ce face domnul Grindeanu și invers. Câteva decizii ale unor miniștri s-au bătut cap în cap cu proiecția președintelui PSD despre cum ar trebui să se guverneze.

S-a vorbit că ar fi “pe făraș” câțiva miniștri. Așa se spune în mediul politic despre miniștri care urmează să fie remaniați, că sunt “pe făraș”. Schimbările foarte dese de miniștri sunt o dovadă în plus că mai mult se improvizează decât se guvernează în mod coerent, pe baza unui program bine gândit, sustenabil.

Dacă nu ar fi strâns de deficitul obligatoriu de 3%, foarte probabil ne-am întoarce la perioada marilor inflații din ani ’90. PSD ar da drumul la mașina de făcut bani și în curând i-ar face din nou milionari pe toți românii. Dar o pâine cu un milion de lei devalorizați este mult mai proastă decât o pâine cu 3 sau 5 lei.

    După tradiție, fiecare guvern se bucură de o perioadă de grație. Guvernul Grindeanu nu are nici șase luni. Prin urmare este timp suficient să revină cu picioarele pe pământ. Mișcarea #Rezist i-a tras o săpuneală, dar se pare că nu a fost de ajuns.

   

EDITORIAL-DUMITRU-PACURARU

O campanie electorală atipică

Încet, dar sigur, se profilează intrarea într-o campanie electorală atipică. Deocamdată limbajul polarizant, dreapta-stânga, populism-extremism, nu trădează obiectivele ascunse ale fiecărei formațiuni politice.