Image 1
Image 2

De la tehnocrație la meritocrație

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În alte condiții, despre vizitele premierului desemnat pe la partide s-ar fi putut spune că a plecat cu sorcova pe la case de boieri mari. Nu este cazul lui Dacian Cioloș. Omul și-a luat în serios sarcina încredințată și dorește să-și asigure o susținere cât mai clară din partea tuturor partidelor.

I s-a reproșat premierului desemnat că nu a comunicat nimic la ieșirea din sediile partidelor. Nu au oferit multe detalii despre negocieri nici partidele. Excepție a făcut PSD.

Președintele Dragnea a vorbit mai pe larg despre pretențiile partidului său. Social-democrații pun mai multe condiții pentru a vota cabinetul Cioloș. Desigur, Dragnea nu a dat nume, nu a oferit amănunte. PSD vrea să vadă componența guvernului și dorește continuarea reformelor începute. |ine să rămână neschimbată scăderea TVA și, totodată, să se  respecte deczia de majorare a salariilor bugetarilor și a pensiilor.  Evident, dorește să-și protejeze bazinul electoral.

    PNL nu a oferit prea multe detalii despre negocieri. Alina Gorghiu, parcă mai puțin sclipitoare decât altădată în comparație cu Vasile Blaga, a pus o condiție dură. PNL cere viitorului premier să dea afară toți bugetarii membri PSD. Epurarea politică nu este un fenomen nou. Fiecare partid ajuns la guvernare și-a pus oamenii în funcții. S-ar putea spune că partidele urmăresc interesul național cu ochii pe funcții. A promis Dacian Cioloș că va curăța instituțiile publice de toți pesediștii? Și dacă nu a promis înseamnă că PNL nu va vota guvernul? Nu are încotro. PNL nu este în poziția să pună condiții.

Interesantă este poziția afișată de UNPR. Gabriel Oprea a promis că parlamentarii partidului său vor vota guvernul, dar pe urmă se întoarce la alianța cu PSD. Altfel spus, UNPR va controla viitorul guvern. Dacă nu-i convine ceva, alături de PSD și ALDE va vota o eventuală moțiune de cenzură. Cele trei partide au voturile necesare pentru a da jos guvernul. Poate că se va întâmpla acest lucru în preajma alegerilor.

Cabinetul tehnocraților va lucra sub presiune. Nu doar din partea fostei majorități parlamentare, care merge mai departe, ci și din partea PNL și UDMR.

În această perioadă UDMR poate emite pretenții pentru că a redevenit indispensabilă. De fapt, UDMR cere lucruri practice, nu cere imposibilul. Mai complicate vor fi relațiile cu PNL. Partidul celor doi co-președinți nu se află nici la putere, nici în opoziție. Nu sunt foarte siguri liberalii nici de sprijinul președintelui Iohannis. Deja se vorbește că președintele ar intenționa să-și facă un partid propriu. Ceva în genul PMP-ului lui Băsescu.

De fapt, fiecare președinte a avut un partid al său. Ion Iliescu s-a confundat cu PSD. Traian Băsescu avea un control total asupra PDL. Emil Constantinescu a greșit îndepărtându-se de PNȚCD, dar și el și-a înființat un partid. Tocmai pentru că a ezitat, Emil Constantinescu nu a reușit să-și reînnoiască mandatul.

PNL are toate motivele să se îngrijoreze. Dacă guvernul Cioloș va funcționa bine, tehnocrații se pot transforma în politicienii viitorului. De la tehnocrație la meritocrație nu este decât un pas. O bună guvernare îl poate transforma pe ambițiosul Cioloș într-un veritabil lider politic. Dar numai cu condiția să lucreze mână în mână cu președintele Iohannis.

Acum scena politică este controlată de două partide mari, însă cu o pondere electorală cuprinsă între 30% și 40%. Fiecare are nevoie de aliați pentru a forma o majoritate. Partidul prezidențial ar putea fi balamaua necesară pentru jocul de putere dintre stânga și dreapta, dintre PNL, PSD și președintele care va înclina balanța.

Editorial Informatia Zilei

Alianțele necesare

În buna tradiție a umorului politic care a făcut posibilă apariția spumoasei publicații purtând numele lui Cațavencu, un titlu care să reflecte actuala situație politică din România ar fi “Țara vă vrea dezbinați!”

Și în Germania se vorbește despre reforme

Întâmplarea face ca în ziua în care premierul Marcel Ciolacu se prezenta în fața președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintele Klaus Iohannis să aibă în program o vizită cu barca în Delta Dunării.

Sigla Informatia Zilei

România şi modelul german

Asculta acest articol Din cauza avionului de lux cu care a călătorit în Japonia, şi vizitele preşedintelui Iohannis programate pentru