Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Alexandru Horvat, Istvan Merkli, titlul emisiunii: Clubul de fotbal FC Olimpia a ajuns cu bugetul la fundul sacului (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi Zenoviu Bontea, Iuliu Ilyes, Dumitru Pop, titlul emisiunii: Trei primari din zona Satu Mare vorbesc despre extinderea municipiului (reluare) 02.30 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 03.32 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Arthur Piricsi – raport la 1.940 de zile 04.34 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Căpşunul, o cultură rentabilă 05.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Adriana Hagău, titlul emisiunii: Antibioticele, între uz şi abuz 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Simona Nistea 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Arnold Anzik 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Alexandru Horvat, Istvan Merkli, titlul emisiunii: Clubul de fotbal FC Olimpia a ajuns cu bugetul la fundul sacului (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Simona Nistea 09.33 Iată omul, cu Gabriel Ghişan, invitat Emilia Enătescu 10.40 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Ioan Man, titlul emisiunii: Cât de ameninţată este biodiversitatea? 11.16 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi Zenoviu Bontea, Iuliu Ilyes, Dumitru Pop, titlul emisiunii: Trei primari din zona Satu Mare vorbesc despre extinderea municipiului (reluare) 13.00 Ştiri 13.35 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Viorel Solschi, titlul emisiunii: Centrul de excelenţă, şcoală a perfomanţei 14.25 Teleshopping 14.41 Religie, cu Mihalea Ghiţă, invitat Alin Toma, titlul emisiunii: Suferinţa, întâlnirea cu Dumnezeu la cel mai înalt nivel 15.38 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 16.50 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Seminţele de calitate asigură succesul în agriculturăn 17.53 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitaţi Vasile Fuşle, Attila Felcz, titlul emisiunii: Turneu internaţional de judo la veterani în 21 octombrie 18.30 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Georgeta Pop, titlul emisiunii: Noi soluţii pentru investigaţii paraclinice 22.30 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu, invitat Călin Secan, ttlul emisiunii: Copiii şi fricile lor 23.30 Ştiri

De la o extremă la alta

Scris de Dumitru Păcuraru, 22 august 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

La sfârşitul săptămânii trecute, guvernul a decis să trimită spre parlament un proiect de lege care va avea un efect devastator pentru persoanele condamnate pentru corupţie. Legea confiscării extinse probabil nu are corespondent decât în proiectul PNŢCD de restitutio in integrum. După adoptare se vor putea confisca bunurile de la familia, rudele, apropiaţii condamnatului. Nu va mai ţine figura cu divorţul, trecerea averii pe numele copiilor, a unor apropiaţi.

De la Ordonanţa 13 la actuala formulă juridică s-a făcut un salt uriaş. PSD a dat dovadă de voinţă politică făcând un pas nu atât spre normalitate, cât spre realitate.

O altă modificare se referă la prezumţia de nevinovăţie. Prin urmare suspecţii, dar şi urmăriţii penali nu vor fi priviţi ca nişte infractori până nu se va da un verdict definitiv. Cu asta se termină epoca „penalilor”. Până şi preşedintele Iohannis a pus la un moment dat semnul egal între „penali” şi condamnaţi. Urmând moda, i-a numit pe preşedinţii celor două camere ale parlamentului „penali” şi nu i-a invitat la festivităţile oficiale de Ziua Naţională. Dar modelele, clişeele  în politică se uită greu. „Penalii”, la fel ca „baronii locali” vor fi înlocuite cu alte formule la fel de expresive şi compromiţătoare la nivelul opiniei publice.

Ministrul Justiţiei a fost deseori apostrofat de conducerea PSD pentru lipsa de dinamism, pentru întârzierea în luarea unor măsuri de modificare a legislaţiei penale. PSD şi ALDE continuă să creadă că sunt victimele instituţiilor de forţă, în special a DNA. Nu mai poate nimeni nega că atât Dragnea cât şi Tăriceanu încearcă să o schimbe Laura Codruţa Kovesi de la conducerea DNA. Liviu Dragnea se autoprezintă ca o ţintă, iar Călin Popescu Tăriceanu denunţă acţiunile procurorilor ca fiind abuzuri, încălcări ale drepturilor omului. Războiul există între instituţii şi nimeni nu poate contrazice această realitate.

Guvernul, după schimbarea premierului Sorin Grindeanu lasă impresia că este condus cu o mână de fier. Care nu este a lui Liviu Dragnea, ci a premierului Mihai Tudose. Cel puţin în faţa camerelor de luat vederi el adoptă o poziţie de diriginte exigent. Îi trage de urechi pe miniştri. În urmă cu două săptămâni l-a luat la rost pe ministrul Sănătăţii. La ultima şedinţă i-a venit rândul ministrului Transportului. Efectele exigentului premier încă nu se văd în activitatea propriu-zisă a guvernului, deşi directorul Tarom şi-a dat demisia, în schimb Mihai Tudose îşi proiectează imaginea unui lider autoritar. Dacă va prelua la un moment dat şi funcţia de preşedinte al PSD va fi mai sever decât Liviu Dragnea. Social democraţilor le place disciplina. Desigur, nu tuturor. De pildă, Victor Ponta nu a acceptat modul de conducere al preşedintelui Dragnea şi s-a decis să-şi facă altă formaţiune politică. Noul partid va fi lansat tot în septembrie.

Deci septembrie va fi o lună explozivă. Adoptarea modificărilor legislaţiei penale nu poate fi expresia unui consens politic. Opoziţia va găsi vicii ascunse, interese personale la mijloc. Cel mai probabil va vota împotrivă. Grupul lui Ponta, dacă se va constitui, va dori să arate că poate schimba majoritatea parlamentară şi va vota împotrivă. Prin urmare, modificările propuse de guvern stau sub semnul întrebării. Nu este exclus ca o parte a parlamentarilor PSD şi ALDE să fie împotriva schimbărilor propuse. Confiscarea extinsă lezează foarte multe interese.

  

   

Abonează-te acum Online!
Baby Trend