Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Corina Stanciu, Rodica Lohan. Titlul emisiunii: Biologii,chimişti şi psihologii din spitale,nemulţumiţide noua grilă de salarizare.(reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Augustin Iştoc,Ciprian Crăciun.Titlul emisiunii: Biologii, chimişti şi psihologii din spitale, nemulţumiţi de noua grilă de salarizare. (reluare) 02.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Romeo Poiană. Titlul emisiuni: Romeo Poiană – rapor la 6685 de zile . 03.30 Info studio, cu Ioan Aniţaş, invitat: Ioan Coroianu . Titlul emisiunii: Crimă sau dispariţie. 04.30 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Nicolae Mureşan. 05.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Marius Dudaş. Titlul emisiunii: Cultura de căpşuni. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Prinzinger Zsoka. 08.00 Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Corina Stanciu, Rodica Lohan. Titlul emisiunii: Biologii,chimişti şi psihologii din spitale,nemulţumiţi de noua grilă de salarizare.(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 09.20 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Adriana Laszlo. Titlul emisiunii:Cum înţelegem plânsul copiiilor? 10.00 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc,invitat: Mark Nagy Janos. Titlulemisiunii: Noutăţi în custodia ariei protejate de pe râul Tur. 10.30 Religie, cu Eva Laczko , invitat: Florin Fodoruţ. Titlul emisiunii: De la Înviere Mântuitorul până la Înălţarea la cer. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Augustin Iştoc,Ciprian Crăciun.Titlul emisiunii: Biologii, chimişti şi psihologii din spitale, nemulţumiţi de noua grilă de salarizare. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 ]n slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Romeo Poiană. Titlul emisiuni: Romeo Poiană – rapor la 6685 de zile . 14.30 Teleshopping 14.45 Sănătate,cu Mihaela Ghiţă,invitat:Sedonia Lăţea.Titlul emisiuni: Despre diete,vitamine la început de primăvară. 15.15 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 16.25 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Maria Tripon. 17.30 Panoramic sportiv, cu Constantin Damian, invitat: Dacian Nastai. Titlul emisiunii: Primăvara sportivă cu Dacian Nastai. 18.30 Audienţe în direct. 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar. 21.30 Cultură 22.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 23.30 Ştiri

De la independenţa statală la “statul de drept” şi “statul paralel”

Scris de Dumitru Păcuraru, 10 mai 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Pentru români 9 Mai nu este doar Ziua Europei. Cunoscută ca Ziua Independenţei, 9 Mai 1877 marchează data declarării independenţei statale a României. A unei Românii din care nu făcea parte Transilvania.

Dubla sărbătoare s-a contopit la Cotroceni. Preşedintele Klaus Iohannis, spre deosebire de 1 Decembrie, nu a mai făcut o triere a invitaţilor, după dosarele penale.

Refuzul său de a-i invita în tribuna oficială pe preşedintele Senatului şi pe cel al Camerei Deputaţilor intra într-o logică politică.

Urmau alegerile parlamentare, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu erau liderii PSD şi ALDE, partide aflate în competiţie cu PNL, partidul preşedintelui. Decizia a fost aspru criticată, iar până la urmă s-a dovedit că nu a adus niciun beneficiu electoral.

Nici ca imagine pentru preşedinte, pentru că în momentele cu o încărcătură simbolică mare românii vor consens, vor să-i vadă pe politicieni trecând peste interesele de partid.

9 Mai, ca Ziua Europei, nu are o tradiţie în România. ~n ultimii ani nici Ziua Independenţei nu a fost marcată în mod deosebit. 24 ianuarie 1959 a întrecut, prin semnificaţie, 9 mai 1877.

Probabil şi prin aportul de imagine al domnitorului Alexandru Ioan Cuza. În ciuda rolului său crucial în modernizarea României, regele Carol I nu are aura lui Cuza. Perioada comunistă şi-a pus amprenta pe istoria României. Ne place sau nu, a făcut o selecţie, punând în umbră rolul monarhiei.

În timpul campaniei prezidenţiale din 2014 s-a făcut o trimitere destul de transparentă dinspre candidatul de origine germană Klaus Iohannis spre familia regală a României, tot de origine germană, după cum se ştie.

Se simte ceva din spiritul german, se simte ceva din proverbiala ordine şi disciplină germană în funcţionarea statului român? Date fiind circumstanţele electorale, victoria în alegeri a coaliţiei PSD-ALDE, preşedintele Iohannis nu şi-a putut exersa eventuala moştenire genetică.

Mai degrabă s-a balcanizat el însuşi decât a germanizat clasa politică românească. Acelaşi fenomen de balcanizare se resimte în cazul UDMR. Parlamentarii UDMR merg la Bucureşti ca unguri şi se reîntorc în judeţele lor din Ardeal ca politicieni sadea de Dâmboviţa.

În paranteză fie spus, parlamentarii maghiari, ca de altfel toţi politicienii UDMR, mizează pe sărbătorile maghiarimii, pe momente istorice cu valoare de simbol, crezând că în felul acesta îşi apropie electoratul.

În anii electorali şi politicienii români procedează la fel. În schimb în anii fără alegeri nu-i mai interesează. Iar 2017 este un an fără alegeri şi prin urmare şi 9 Mai va fi doar bifată într-o agendă şi nu sărbătorită în spiritul ei.

Mai mult decât altădată, în această perioadă se dezbate intens problema statului, nu ca instituţie, ci ca deviaţie. “Statul de drept”, “Sistemul”, “Binomul”, “Statul paralel” au devenit laitmotive de dezbatere publică. Dacă fostul preşedinte Traian Băsescu se implică în dezbatere cu o mare intensitate, actualul preşedinte ocoleşte subiectul.

Ca şef al statului, o sintagmă care nu este trecută în Constituţie ca atare, opinia lui are o greutate mare, cât a tuturor politicienilor la un loc. Klaus Iohannis refuză însă speculaţiile. Pare să aibă un drum drept, un parcurs pe care, din păcate, nu şi-l face cunoscut.

Nici cu ocazia obţinerii independenţei de stat preşedintele României nu şi-a făcut cunoscută teza sa despre stat, în raport cu evenimentele care se derulează pe scena politică. Dar şi 10 Mai este zi de sărbătoare. Este fosta zi naţională a României regale şi, înainte de regimul comunist, şi Ziua Independenţei.

Abonează-te acum Online!