Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitaţi: Iacob Izvorean, Daniel Frei, Răzvan Blaga. Titlul emisiunii: Asociaţie versus cooperativă. (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Adrian Albu, Dumitru Pop, Ioan Leitner. Titlul emisiunii: Începe desecretizarea protocoalelor? (reluare) 02.30 Portret de artist – leontina Dorca 03.00 Cultură 04.00 Concert Alina Manole 04.30 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 05.40 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Fazekas Jozsef. Titlul emisiunii: Fermierii din Halmeu. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Anzik Arnold. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Barta Zoltan. 08.00 Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitaţi: Iacob Izvorean, Daniel Frei, Răzvan Blaga. Titlul emisiunii: Asociaţie versus cooperativă. (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Anzik Arnold. 09.30 Educaţie ecologică, Cristina Bursuc invitat: Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: Cometiţia cel mai tare lareciclare. 10.00 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Călin Secan. Titlul emisiunii: Cu fericirea...la psiholog. 10.30 Religie, cu Eva Laczko , invitat: Radu Hutton. Titlul emisiunii: Pregătiri de Paşte în parohiile greco-catolice din Ciuperceni şi Dumbrava. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Adrian Albu, Dumitru Pop, Ioan Leitner. Titlul emisiunii: Începe desecretizarea protocoalelor? (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Petre Doroş. Titlul emisiunii: Tineri din Bocicău revin la agricultură. 14.40 Teleshopping 15.00 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Daniel Buda. Titlul emisiuni: Daniel Buda – rapor la 1.380 de zile . 16.10 Info studio, cu Ioan Aniţaş, invitaţi: Dumitru Costin,Florin Jianu. Titlul emisiunii:Creative-start – start creativităţii în Satu Mare. 17.10 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Nicolae Muresan. 18.30 Concert vocal-simfonic extraordinar dedicat centenarului Marii Uniri (in direct) 19.30 Ştiri 21.30 Cultură 22.30 Ne cheamă natura 23.30 Ştiri

De la baroni locali la “vătafi judeţeni”

Scris de Dumitru Păcuraru, 06 iulie 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

În jurul PSD s-a ţesut legenda că, oricât de multe fracţiuni s-ar rupe, partidul rămâne întreg. Şi-a făcut din unitate un pol de putere. A plecat în urmă cu mulţi ani Teodor Meleşcanu cu un grup şi a înfiinţat ApR, dar partidul lui Ion Iliescu a reuşit să rămână intact. A plecat Gabriel Oprea, apoi Mircea Geoană, şi PSD s-a străduit să demonstreze că după plecare partidul a rămas mai întărit. S-ar părea că se pregăteşte plecarea următorului fost lider.

PSD păşeşte vârtos pe urmele PNL în privinţa liderilor maziliţi. Doi foşti preşedinţi, Adrian Năstase şi Mircea Geoană, nu mai sunt, iar Victor Ponta este pe picior de plecare. Sau, să zicem, pe picior de război cu Liviu Dragnea. Schimbul de replici dintre ei este din ce în ce mai acid. Dragnea îl arde cu fapta, Ponta cu vorba. Liviu Dragnea a refuzat să-l aleagă preşedinte al Camerei Deputaţilor, iar Victor Ponta l-a blagoslovit cu o expresie tare: “vătaf judeţean”.

Diferenţa dintre cei doi este esenţială pentru un partid ca PSD: unul este un fost preşedinte, iar altul este acum liderul suprem. Iar partidul înclină spre preşedintele în exerciţiu. Partide precum PSD şi PNL, ca să vorbim doar despre cele mai importante formaţiuni politice ale momentului, nu mai dau doi bani pe foştii lideri decăzuţi. Îi linguşesc, îi laudă, se gudură pe lângă ei atâta vreme cât sunt mari, şi se dezic de ei când decad. Aceasta este schema mentală, calapodul gândirii membrilor de partid. Acesta este şi secretul “unităţii” partidului, indiferent cum se numeşte el.

“Din codru rupi o rămurea / ce-i pasă codrului de ea?”.  Probabil că Victor Ponta cunoaşte bine cum funcţionează partidul pe care l-a condus şi se va cuminţi. Întrebarea este dacă Liviu Dragnea permite existenţa unui focar de indisciplină în partidul pe care vremelnic îl conduce. El ştie că, mai devreme sau mai târziu, îi va veni şi lui rândul. Cu cât îi permite lui Ponta să stea mai mult în partid, cu atât îşi scurtează mandatul.

Partidele funcţionează după reguli care se încalcă frecvent în numele interesului de partid. În realitate, în spatele “interesului de partid” se află interesele personale ale liderului, iar după el interesele tuturor liderilor teritoriali. La PSD ierarhia este simplă şi eficientă. La nivel naţional conduce preşedintele. El decide soarta tuturor liderilor judeţeni.

La rândul lor, aceştia sunt, vorba lui Victor Ponta, “vătafi judeţeni”. Ei taie şi spânzură la nivel judeţean atâta timp cât le permite liderul naţional. Dar democraţia de partid nu există, se vor întreba unii? Există, dar rămâne la uşa sediului de partid. Victor Ponta încearcă să depăşească o etapă. El face un pas înainte, ridicându-i pe baronii locali la gradul de vătafi judeţeni. Şi începe direct cu Liviu Dragnea.

     La PNL, situaţia este uşor diferită. În sensul că democraţia este lăsată să intre până pe coridor. Nu este lăsată să stea în plină stradă, ca o cerşetoare. Dacă la PSD se profilează un mic scandal, PNL are probleme de structură. Fostele partide care au fuzionat nu au reuşit să se contopească într-un tot unitar. Atâta vreme cât vor exista copreşedinţi, PNL este un ghem de nervi. S-a pus un partid peste altul, fără să se ştie care este deasupra. Este o improvizaţie care poate funcţiona sau poate sucomba în orice moment.

Între aceste două rele este chemat cetăţeanul să aleagă la toamnă.

Abonează-te acum Online!
  1. georgel a spus: 08 iulie 2016, ora 09:29

    Da .PSD a tradat la Unimat. Consilierul Psd din Unimat nu si-a votat ca viceprimar consateanul, candidatul PNL din Unimat , ci si-a dat votul pentru candidatul UDMR din Mihaieni..Traiasca tradarea iar cu tradatorii…..

  2. 2george a spus: 08 iulie 2016, ora 09:27

    Da .PSD a tradat la Unimat. Consilierul Psd din Unimat nu si-a votat ca viceprimar consateanul, candidatul PNL din Unimat , ci si-a dat votul pentru candidatul UDMR din Mihaieni..Traiasca tradarea iar cu tradatorii…..

  3. george a spus: 08 iulie 2016, ora 09:23

    PSD a tradat la Unimat.A inlaturat poz.2 si 3 din lista de consilieri si la uns pe cel de pe pozitia 4. Unimatanii au fost inlaturati si psd l-a pus pe cel din Acas(baron) ca consiler.

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.