Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Felicia Hrihorişan, Alina Perşa. Titlul emisiunii: Partea întunecată a internetului (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Ioan Leitner, Valeriu Bancea, Gabriel Zetea. Titlul emisiunii: Cum va arăta cabinetul Dăncilă? (reluare) 02.30 Info studio, cu Ioan Aniţaş, invitat Ioan Coroianu. Titlul emisiunii: Crime comise între membrii ai familiei 03.33 Nicolae Mureşan, un veteran al festivalului Oţeloaia 04.34 Caii sătmăreni de performanţă 05.10 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: Concursul Viaţă pentru mediu la final 05.52 Info studio, cu Eva Laczko, invitaţi Tiberiu Koczinger, Dohi Trepszker Zsofia. Titlul emisiunii: Sătmărenii şi Raza Speranţei de 15 ani alături de copiii suferinzi de boli maligne 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Willy 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Tiberiu Vălean, Marinela Gliga. Titlul emisiunii: Manifestări împotriva avortului la Satu Mare (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.32 Festivalul datinilor şi obiceiurilor de iarnă 10.40 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: Cetăţenii chemaţi să se implice în săptămâna mobilităţii europene 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Ioan Leitner, Valeriu Bancea, Gabriel Zetea. Titlul emisiunii: Cum va arăta cabinetul Dăncilă? (reluare) 13.00 Ştiri 13.32 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Vasile Blaga. Titlul emisiunii: Relaţia dintre medicul de familie şi pacient 14.08 Teleshopping 14.25 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitaţi Florin Turcu, Horia Macarie. Titlul emisiunii: Planurile Asociaţiei Judeţene de Atletism Satu Mare 15.25 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Radu Iancu. Titlul emisiunii: Putere economică în creştere la Medieşu Aurit 16.25 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu. Titlul emisiunii: Romeo Nicoarăraport la 7.670 de zile 17.32 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitaţi Dorle Ghiriti, Paula Fedorca. Titlul emisiunii: Orientarea şcolară pentru elevii din ciclu gimnazial 18.30 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină,invitat Ionuţ Bujor. Titlul emisiunii: Mai aveţi curajul să circulaţi cu autobusele vechi ale Transurbanului? (reluare) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sport, meci de fotbal, FC Olimpia-Gaz Metan Mediaş 22.30 Concert Youth on Stage 23.30 Ştiri

De la avioane la voturi

Scris de Dumitru Păcuraru, 26 iulie 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

S-a făcut şi se face în continuare mult caz pe marginea voturilor românilor din străinătate. Dacă în timpul guvernului Ponta se vorbea despre 3 milioane de români care muncesc afară, acum numărul avansat este de 5 milioane. Cum nimeni nu ştie cifra exactă, nu avem altceva de făcut decât să le credem reale pe amândouă. Trei sau cinci milioane nu mai contează. Cert este că o parte masivă a populaţiei active a părăsit România.

Faţă de aceştia, guvernul actual părea să aibă o atenţie specială. Se crede că lor li se datorează victoria în alegeri a lui Klaus Iohannis. Deşi nu au putut vota toţi, sau măcar jumătate cum se întâmplă de regulă în ţară, se spune că au dat telefoane  celor de acasă să voteze în locul lor. Adică să-l voteze pe Iohannis. Preşedintele într-adevăr se arată recunoscător şi afişează faţă de diasporă un interes aparte. De pildă a cerut să se adopte votul prin corespondenţă. Pentru acest lucru oamenii trebuie să facă o cerere pentru a fi înscrişi pe listele electorale. Până acum din milioanele de români s-au înscris puţin peste 3000. Listele se închid în septembrie. Probabil se vor mai înscrie câteva mii, însă departe de milioanele la care sperau iniţiatorii legii, inclusiv preşedintele. Că este vorba despre un eşec nu există discuţie. Probabil se va reveni la vechea formulă.

De ce s-ar înghesui de data aceasta românii din străinătate la vot? Ce ar putea schimba prin votul lor? Nu poate fi vorba despre un miracol. Ei, la fel ca alegătorii din ţară, au de ales între PSD şi PNL. Cum PSD nu este preferatul lor, se înţelege de la sine că PNL are tot interesul să-i aducă la vot. Dacă din cele 3 sau 5 milioane vor reuşi să voteze jumătate, partidul lui Iohannis ar putea atinge dintr-un foc 50%. Sunt însă atât de hotărâţi românii din diaspora să voteze PNL? Cum partidul preşedintelui nu a fost la guvernare, evident că nu avea cum să facă nici bine, nici rău. Dar guvernul Cioloş este asimilat PNL-ului şi preşedintelui. De la Iohannis se aştepta mai mult. Lentoarea cu care se mişcă în viaţa politică internă şi externă îi nemulţumeşte pe mulţi. Deşi s-a instalat de anul trecut, guvernul Cioloş nu a luat măsuri care să impresioneze. Premierul, de exemplu, s-a antrenat în campania de cumpărare a statuii Cuminţenia pământului de Brâncuşi. A cerut populaţiei să doneze jumătate din sumă pe motiv că guvernul nu are bani suficienţi. Din cele şase milioane de euro s-au adunat vreo 5%. Românii din străinătate nu s-au înghesuit să doneze, la fel ca şi cei din ţară. Biata cuminţenie nu are norocul avionului prezidenţial care va fi cumpărat cu 20 de milioane de euro. Nu este pentru prima oară când statuia lui Brâncuşi se află într-o situaţie ingrată. Aparţinând lui Al. Bogdan-Piteşti, Cuminţenia pământului şi Muza adormită, împreună cu lucrări ale marilor artişti, de la Luchian la Dărăscu, Şirato, Iser, Paciurea, Medrea, Tonitza, icoane, ţesături, cărţi rare etc. întreaga colecţie urma să fie donată statului cu condiţia să i se ofere un spaţiu expoziţional. Nici în 1925, la fel ca în zilele noastre, statul nu a făcut un gest minimal, astfel că valoroasa colecţie a lui Al. Bogdan-Piteşti s-a împrăştiat. După 91 de ani, Dacian Cioloş în urâta tradiţie românească face aceeaşi greşeală faţă de “cuminţenia” poporului. În schimb îi cumpără avion preşedintelui, ca şi când aceasta ar fi prioritatea numărul unu. Entuziasmaţi că preşedintele are avion special, românii din diaspora, “indienii”, cum neinspirat îi numeşte Adrian Năstase, se vor înghesui la vot? Dacă premierul nu a reuşit să-i determine să dea 10 euro pentru o lucrare de artă cum îi va convinge să se prezinte la votul de pe urma căruia nu sunt siguri că vor avea ceva de câştigat?

Abonează-te acum Online!