18.07.2018 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Adrian Albu, Gabriel Leş, Claudiu Ţinca. Titlul emisiunii: Şedinţă de guvern fără OUG privind amnistia şi graţierea.(reluare) 01.40 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Iuliu Cadar. Titlul emisiuni: Iuliu Cadar-raport la 3650 de zile. 02.35 Ne cheamă natura 03.20 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu. 04.20 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Daniel Frei. Titlul emisiunii: Cooperativa şi avantajele ei pentru fermieri. 05.20 Cultură, Fior de Zatmar 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Ilyes Ilona . 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Simona Niste . 08.00 Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitat: Dumitru Pop. Titlul emisiunii: Perspective de dezvoltare a comunelor din zona metropolitană. (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Ilyes Ilona . 09.15 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat: Alina Perşa. Titlul emisiunii: Asociaţia ACT4U, implicată în diverse activităţi ecologice. 09.40 Sănătate,cu Mihaela Ghiţă, invitat: Cătălin Cismaş. Titlul emisiuni: Cum controlăm furia? 10.20 Religie, cu Laczko Eva, invitaţi: Barta Barnabas, Gordan Dalma, Gsiszar Lorant. Titlul emisiunii: La Satu Mare se organizează Întâlnirea Naţională a Tineretului Catolic. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Adrian Albu, Gabriel Leş, Claudiu Ţinca. Titlul emisiunii: Şedinţă de guvern fără OUG privind amnistia şi graţierea.(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Iuliu Cadar. Titlul emisiuni: Iuliu Cadar-raport la 3650 de zile. 14.30 Teleshopping 14.55 Cultură, cu Vera Pop,invitat: Vari Vasile. Titlul emisiuni: O familie de artişti. 15.20 Panoramic sportiv, cu Constantin Demian, invitat: Dacian Nastai. Titlul emisiunii: Dacian Nastai a devenit antrenor cu licenţă pro. 16.15 Cultură, Fior de Zatmar 17.30 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Ionela Toma. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct 23.00 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Adrian Pristopan.

De la avioane la voturi

Scris de Dumitru Păcuraru, 26 iulie 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

S-a făcut şi se face în continuare mult caz pe marginea voturilor românilor din străinătate. Dacă în timpul guvernului Ponta se vorbea despre 3 milioane de români care muncesc afară, acum numărul avansat este de 5 milioane. Cum nimeni nu ştie cifra exactă, nu avem altceva de făcut decât să le credem reale pe amândouă. Trei sau cinci milioane nu mai contează. Cert este că o parte masivă a populaţiei active a părăsit România.

Faţă de aceştia, guvernul actual părea să aibă o atenţie specială. Se crede că lor li se datorează victoria în alegeri a lui Klaus Iohannis. Deşi nu au putut vota toţi, sau măcar jumătate cum se întâmplă de regulă în ţară, se spune că au dat telefoane  celor de acasă să voteze în locul lor. Adică să-l voteze pe Iohannis. Preşedintele într-adevăr se arată recunoscător şi afişează faţă de diasporă un interes aparte. De pildă a cerut să se adopte votul prin corespondenţă. Pentru acest lucru oamenii trebuie să facă o cerere pentru a fi înscrişi pe listele electorale. Până acum din milioanele de români s-au înscris puţin peste 3000. Listele se închid în septembrie. Probabil se vor mai înscrie câteva mii, însă departe de milioanele la care sperau iniţiatorii legii, inclusiv preşedintele. Că este vorba despre un eşec nu există discuţie. Probabil se va reveni la vechea formulă.

De ce s-ar înghesui de data aceasta românii din străinătate la vot? Ce ar putea schimba prin votul lor? Nu poate fi vorba despre un miracol. Ei, la fel ca alegătorii din ţară, au de ales între PSD şi PNL. Cum PSD nu este preferatul lor, se înţelege de la sine că PNL are tot interesul să-i aducă la vot. Dacă din cele 3 sau 5 milioane vor reuşi să voteze jumătate, partidul lui Iohannis ar putea atinge dintr-un foc 50%. Sunt însă atât de hotărâţi românii din diaspora să voteze PNL? Cum partidul preşedintelui nu a fost la guvernare, evident că nu avea cum să facă nici bine, nici rău. Dar guvernul Cioloş este asimilat PNL-ului şi preşedintelui. De la Iohannis se aştepta mai mult. Lentoarea cu care se mişcă în viaţa politică internă şi externă îi nemulţumeşte pe mulţi. Deşi s-a instalat de anul trecut, guvernul Cioloş nu a luat măsuri care să impresioneze. Premierul, de exemplu, s-a antrenat în campania de cumpărare a statuii Cuminţenia pământului de Brâncuşi. A cerut populaţiei să doneze jumătate din sumă pe motiv că guvernul nu are bani suficienţi. Din cele şase milioane de euro s-au adunat vreo 5%. Românii din străinătate nu s-au înghesuit să doneze, la fel ca şi cei din ţară. Biata cuminţenie nu are norocul avionului prezidenţial care va fi cumpărat cu 20 de milioane de euro. Nu este pentru prima oară când statuia lui Brâncuşi se află într-o situaţie ingrată. Aparţinând lui Al. Bogdan-Piteşti, Cuminţenia pământului şi Muza adormită, împreună cu lucrări ale marilor artişti, de la Luchian la Dărăscu, Şirato, Iser, Paciurea, Medrea, Tonitza, icoane, ţesături, cărţi rare etc. întreaga colecţie urma să fie donată statului cu condiţia să i se ofere un spaţiu expoziţional. Nici în 1925, la fel ca în zilele noastre, statul nu a făcut un gest minimal, astfel că valoroasa colecţie a lui Al. Bogdan-Piteşti s-a împrăştiat. După 91 de ani, Dacian Cioloş în urâta tradiţie românească face aceeaşi greşeală faţă de “cuminţenia” poporului. În schimb îi cumpără avion preşedintelui, ca şi când aceasta ar fi prioritatea numărul unu. Entuziasmaţi că preşedintele are avion special, românii din diaspora, “indienii”, cum neinspirat îi numeşte Adrian Năstase, se vor înghesui la vot? Dacă premierul nu a reuşit să-i determine să dea 10 euro pentru o lucrare de artă cum îi va convinge să se prezinte la votul de pe urma căruia nu sunt siguri că vor avea ceva de câştigat?

Abonează-te acum Online!