Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitaţi: Iacob Izvorean, Daniel Frei, Răzvan Blaga. Titlul emisiunii: Asociaţie versus cooperativă. (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Adrian Albu, Dumitru Pop, Ioan Leitner. Titlul emisiunii: Începe desecretizarea protocoalelor? (reluare) 02.30 Portret de artist – leontina Dorca 03.00 Cultură 04.00 Concert Alina Manole 04.30 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 05.40 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Fazekas Jozsef. Titlul emisiunii: Fermierii din Halmeu. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Anzik Arnold. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Barta Zoltan. 08.00 Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitaţi: Iacob Izvorean, Daniel Frei, Răzvan Blaga. Titlul emisiunii: Asociaţie versus cooperativă. (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Anzik Arnold. 09.30 Educaţie ecologică, Cristina Bursuc invitat: Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: Cometiţia cel mai tare lareciclare. 10.00 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Călin Secan. Titlul emisiunii: Cu fericirea...la psiholog. 10.30 Religie, cu Eva Laczko , invitat: Radu Hutton. Titlul emisiunii: Pregătiri de Paşte în parohiile greco-catolice din Ciuperceni şi Dumbrava. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Adrian Albu, Dumitru Pop, Ioan Leitner. Titlul emisiunii: Începe desecretizarea protocoalelor? (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Petre Doroş. Titlul emisiunii: Tineri din Bocicău revin la agricultură. 14.40 Teleshopping 15.00 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Daniel Buda. Titlul emisiuni: Daniel Buda – rapor la 1.380 de zile . 16.10 Info studio, cu Ioan Aniţaş, invitaţi: Dumitru Costin,Florin Jianu. Titlul emisiunii:Creative-start – start creativităţii în Satu Mare. 17.10 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Nicolae Muresan. 18.30 Concert vocal-simfonic extraordinar dedicat centenarului Marii Uniri (in direct) 19.30 Ştiri 21.30 Cultură 22.30 Ne cheamă natura 23.30 Ştiri

De la Alternativa pentru Germania la alternativa românească

Scris de Dumitru Păcuraru, 26 septembrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Germania şi-a exprimat opţiunea pentru mandatele lungi. Partidul Angelei Merkel a câştigat alegerile. Scorul nu-i permite prea multă libertate de mişcare pentru că a intrat în parlament şi un partid radical. Faţă de mandatul trecut a pierdut aproximativ 9 procente. Deschiderea porţilor pentru emigranţi a avut un efect devastator. Opţiunile s-au îndreptat spre Alternativa pentru Germania care  a devenit a treia forţă politică obţinând 13% din voturi. Încă de la primul său discurs liderul AFD Christian Lindner a declarat că „o să-şi ia ţara şi poporul înapoi”. Cei aproape 90 de parlamentari extremişti vor fi o voce foarte puternică în Budestag.

   Formarea unei noi majorităţi este „o problemă de calcul matematic” a spus Merkel. Social democraţii au obţinut un scor istoric de mic, puţin peste 20%. Alianţa cu CDU nu i-au avantajat. Doresc să rămână în opoziţie pentru a reînoi partidul.

  Situaţia este oarecaum asemănătoare cu cea din România, dar pe dos. La noi stânga a câştigat alegerile şi dreapta are nevoie de reînoire. PNL este cam la nivelul SPD din Germania. Ne mai desparte un element, noi nu avem un partid radical de factura Alternativei pentru Germania. La noi radicalismul pluteşte în aer, se distribuie peste tot, în politică, presă, asociaţii civice, dar şi la nivel personal. Radicalismul, extremismul, xenofobia îşi găseşte un loc de manifestare pe internet, sub scutul anonimatului. Până la urmă va răbufni pe undeva.  Botezat Pro România, partidul pe care l-a înfiinţat Victor Ponta, promite să aibă drept principalul pilon de susţinere patriotismul. Şi alte partide cu pretenţii democratice s-a auzit că vor să-şi ia ţara înapoi. Sloganul s-a făcut auzit şi în rândurile protestatarilor din stradă.

   Dar în timp ce Germania a demonstrat că se ştie reaşeza în matca normalităţii după fiecare rând de alegeri, indiferent de rezultate, la noi niciun rezultat nu conduce la stabilitate. PSD nu excelează în soluţii care să mulţumească toată lumea. Se cramponează de promisiunile de creşteri salariale în sistemul bugetar ignorând restul problemelor. Cum partidele de opoziţie nu fac faţă nici măcar din punct de vedere al criticilor, se simte nevoia intervenţiei altor instituţii pentru calibrare politică prin diminuarea influienţei unui partid supraponderal.

   Dar Germania nu poate fi luată ca model pentru România. Ne-am construit altfel instituţiile, după modelul unor ţări pentru care politica este mai mult spectacol decât muncă serioasă. Am dorit să mergem pe urmele Franţei, cu puterea împărţită între preşedinte, guvern şi parlament. Nu am prevăzut ambiţia Justiţiei de a deveni independentă. Acest lucru le-a stricat socotelile unor partide şi politicieni.

   Ca motor economic al UE, orice schimbare negativă în Germania va avea efect asupra economiilor celorlalte ţări europene. Vestea bună este că în Germania nu se produc schimbări bruşte după alegeri. La noi alegerile se manifestă ca nişte revoluţii. Cei ce câştigă încep să-i vâneze pe cei care au pierdut. Traian Băsescu şi-a văzut contracandidatul în puşcărie, iar după terminarea mandatelor la rândul lui este vânat. Uneori reală, alterori doar inchipuită, vânătoarea de vrăjitoare începută în 1989 nu se mai termină. Chiar ieri conducerea PSD s-a întrunit într-o şedinţă de urgenţă pentru a stabili măsurile pe care le va lua în lupta deja pe faţă cu conducerea DNA. Din foarte multe puncte de vedere PSD adoptă poziţii radicale. La fel ca alte partide. Prin urmare nu avem nevoie de un singur partid radical de genul Alternativei pentru Germania. Noi avem alternativa noastră românească, împrăştiată peste tot.

Abonează-te acum Online!